Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Primőrmustra a Mars téren

Az utóbbi két hónapban egyre kevesebb vásárló fordul meg a piacon – panaszkodnak az árusok. A faasztalokra került primőrök talán lendíthetnek a forgalmon: gyönyörű zöldhagyma, saláta, retek kelleti magát a ládákban.
Kényelmesen elfértünk tegnap délelőtt a Mars téri piac asztalsorai között, nem hömpölygött a vásárlók tömege. Láttunk jó néhány üres asztalt is: vannak olyan árusok, akik ezen a napon már ki sem jönnek. Úgy gondolják, nem éri meg kicsi pénzért egész nap itt álldogálni. Mások szerint nincs az embereknek pénzük vásárolni, többen pedig az élelmiszerláncok alacsonyan tartott árait hibáztatják. Pedig most érdemes a Mars téren nézelődni: a faasztalokon szebbnél szebb friss zöldségek kínálják magukat. Megjelentek a primőrök, gyönyörű retket, salátát, répát vásárolhatunk. Az újhagyma még zsenge, a fehér szára és a fűzöld levele szinte kelleti magát.

– Nem volt igazi tél, nem pusztultak el a kártevők, de ez a mi termésünkön nem látszik – mondták büszkén a röszkei asszonyok. Maksa Sándorné öt éve árul a Mars téren, idén egy hónapja jött ki először. Szépek a terményei, de ő is kevesellte a vásárlókat. Odébb, a sorok másik végén a sándorfalvi Czeczon János két sorban is árult, ide-oda forgott az asztalok között. Akadtak vevői szép számmal. Került a kosarakba egy csomó szép sárgarépa 200 forintért, retek 80-ért, fejes saláta 140-ért. – Tizenöt éve árulok itt a Mars téren, két hektár földem van Ásotthalmon, a kertem meg otthon. Jó a termés, de gyenge a forgalom – összegezte az ősz hajú férfi, és már oda is lépett a következő vásárlóhoz.

A szemközti piacszéli soron földre halmozott nagy ládákban díszelgett a retek Barna Pálnénál. A 70 esztendős röszkei asszony répát, gyökeret, zellert is termel kertjében. Ő nem a vevőkre, hanem az időjárásra panaszkodott. – Most kellene ültetni, de senki nem mer. Félünk a fagytól. Ez a tél nem volt jó a földnek. Azt szeretjük, ha fagy van és hó, akkor nem kell szórni a vegyszert.

Enyhe tél ide, árak oda, azért akadt jócskán vásárló, aki elégedett volt a piac pénteki kínálatával. A sztár ez alkalommal a retek volt. – Minden alkalommal ugyanazt a taktikát választom. Először végignézek mindent, megjegyzem az árakat, és azt is, hol láttam a legszebb árut, aztán az utolsó körben megveszek mindent – árulta el vásárlási szokásait Végh Pálné. A szegedi asszony elégedett a minőséggel. Mint mondta, semmiért nem cserélné fel a Mars teret az élelmiszerüzletek pultjával. Nagyon szép retket és salátát vásárolt, jó lesz az unokáknak.

Elégedetten távozott a sorok közül Szabó Éva is: karalábé, retek, káposzta, répa, újhagyma és tojás kandikált ki a kosarából.
– Amikor megjelennek a primőrök, hetente többször kijövök friss zöldséget venni. Nincs is jobb annál, amikor herseg a fogunk alatt a nyers répa, a roppanós retek! – mondta nevetve a fiatal nő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkilenccel kevesebb álláshely a szegedi kórházban

A szegedi önkormányzat 109-cel csökkentette a városi kórház álláshelyeinek számát. Száz üres státust… Tovább olvasom