Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Próbafűtés nélküli premier

Szegeden nem végeznek próbafűtést, ezért nem derülnek ki időben a műszaki problémák. Az érintett lakók emiatt évek óta reklamálnak. Így történt az idén is: a fűtés megkezdésekor a hőszolgáltató karbantartói nem győzik a hibák kijavítását.
A közgyűlési rendelet szerint „a távhőellátás keretében úgy kell fűteni, hogy az emberi tartózkodás céljára szolgáló fűtött helyiségek hőmérséklete – amennyiben a fogyasztói berendezés, a fogyasztói hely állapota azt lehetővé teszi – naponta 8-20 óra között átlagosan a lakás és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekben legalább plusz 20 Celsius-fok, a lakóépületek közös helyiségeiben pedig legalább plusz 12 Celsius-fok legyen."

Hiába az előírás, az emberek még mindig fáznak Szegeden, pedig már csütörtökön elindította a Szegedi Hőszolgáltató Kft. a kazánokat. Péntektől folyamatosan csörgött a diszpécser szolgálat telefonja: a lakók arra panaszkodtak, hogy hideg van a lakásukban. A roham nem csökkent a hét végén sem, a cégnél több mint kétszáz hívást regisztráltak.

Nemcsak a hőszolgáltatót hívták, hanem a képviselőket is. Pászti Ágnes önkormányzati tanácsnok a Tisza Lajos körúton több lakásba bement és meggyőződött róla, hogy csak 15–16 fokot mutat a hőmérő. Rémülten látta, hogy helyenként a gáztűzhellyel fűtenek, ami életveszélyes.

– Szombaton és vasárnap is hívtam a diszpécsert, de nem vette fel senki a telefont. Így nehéz bejelenteni a problémát – jelentette ki a képviselő.
Olcsóbban – máshol

Más nagyvárosokban gördülékenyebben indul a fűtési szezon, mint Szegeden. Itt a rendszer korszerűtlen, elavult, ami nem a jelenlegi önkormányzat „sara" – ismerik el szakemberek. A lakók Szegeden sokkal többet fizetnek, mint más városokban. A megyében Hódmezővásárhelyen és Szentesen is hasznosítják a termálvizet, s így az utóbbi városban a szegedinek csak a 27 százalékát költik fűtésre.  
A hibabejelentőnél ugyan egy számhoz három vonal tartozik, de nem mindegyik készülék mellett ültek a hét végén. Ezért csak a türelmesek juthattak el a diszpécserig. Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója bevallotta: neki sem sikerült elérnie a diszpécsereket a lakossági vonalon keresztül.

Az ügyvezető igazgató továbbra is azzal magyarázta a hibákat, hogy általában levegős a rendszer. A 120 kilométer hosszú csővezetékkel minden évben ilyen probléma van és a jövőben sem várható javulás. Ráadásul akikkel nincs javítási szerződésük – már pedig a 27 ezer 500 lakás tulajdonosának a fele nem írta alá vagy felmondta a megállapodást – azokkal kifizettetik a néhány ezer forintos javítási költséget. Ötven négyzetméteres lakásban körülbelül 72 forintos átalányt kellene fizetni havonta. Ettől persze még nem légtelenítenek vagy töltenek fel vízzel egy-egy lakótömbi vezetékrendszert: ezt csak próbafűtés alatt lehetne megtenni. Ilyet pedig évek óta nem végez a hőszolgáltató – nem is kötelezik rá.

Básthy Gábor arra hivatkozott, hogy melegben ez műszakilag szinte lehetetlen, és különben is ki kellene fizettetni a lakókkal a pluszfűtést, ezt pedig biztosan nem vennék jó néven.

A neve elhallgatását kérő szegedi energetikai szakember szerint mindez kifogás: ahhoz, hogy a hőszolgáltatók a törvényi előírásoknak megfeleljenek és időben, a hideg beköszöntével meleg legyen mindenhol, a próbafűtést el kell végezni. Különben fázni fognak a lakók és a szolgáltatók a rendeletnek sem tudnak eleget tenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év után jöttek össze

Az elmúlt ötven évben először rendezett osztálytalálkozót a szegedi Rókusi Általános Iskola 1955-ben… Tovább olvasom