Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Próbálják az operafesztivál produkcióit

Szeged - A bergeni operától a New York-i Dicapóig több partnerszínházban is próbálják már a nemzetközi operafesztivál novemberi szegedi döntőjében látható versenyprodukciókat.
Alföldi Róbert irányításával már egy hete folynak Bergenben az idei operafesztivál november 3-i nyitó előadásának, a Veslefrikknek a próbái. Knut Vaage új meseoperája egy ősi norvég fabulát dolgoz fel mai módon.

– A norvégok egészen mást gondolnak a gyerekszínházról, mint mi; sokkal felnőttebbnek tekintik a gyerekeket – nyilatkozta lapunknak a Nemzeti Színház igazgatója, aki az első két fesztiválon a New York-i versenyprodukciót rendezte, és 2008-ban A salemi boszorkányokkal elnyerte a legjobb rendezés díját.

Juronics Tamás szegedi Traviatáját is meghívták a nemzetközi operafesztivál döntőjére, mert a tervezett krakkói produkció rendezőjével, Szász Jánossal a versenyt szervező Armel a lengyel partnerrel egyetértésben felfüggesztette az együttműködést.

A tavalyi díjkiosztót több közvetítőkocsival élőben sugározták a nagyszínházból – idén is nemzetközi érdeklődést remélnek. Fotó: Karnok Csaba
A tavalyi díjkiosztót több közvetítőkocsival élőben sugározták a nagyszínházból – idén is nemzetközi érdeklődést remélnek. Fotó: Karnok Csaba

– Verdi operája eredetileg is szerepelt színházunk műsortervében: 2011 márciusában szerettük volna bemutatni. Amikor Havas Ágnes, az operafesztivál igazgatója felkért bennünket, csak előre kellett hoznunk a premiert – mondja Juronics Tamás, a versenyprodukcióvá vált szegedi előadás rendezője. A zenei felkészülést hamarosan elkezdik, a próbaidőszak szeptember 15-én indul. A Kossuth-díjas koreográfus a versenyszerepekbe beálló, döntős énekesek közül csak az Alfredót éneklő Balczó Pétert ismeri, a Violettát alakító orosz szopránnal, Maria Pakharral és az olasz baritonistával, Sergio Forestivel még nem találkozott.

A csehországi Pilsenben Ludek Golat rendezésében szeptember 11-én mutatják be a Szegeden jól ismert olasz operakomponista, Marco Tutino A lakáj című darabját. Eredetileg úgy volt, hogy Vidnyánszky Attila rendezi az idei New York-i versenyprodukciót, Thomas Pasatieri operáját, A sirályt, ám a debreceni színidirektor családi okok miatt visszalépett, így Harangi Mária irányításával kezdődtek meg tegnap a próbák. Cseh Antal az egyik főszereplője a Csokonai Színház Prokofjev-produkciójának, A tüzes angyalnak, amit Silviu Purcarete rendezésében szeptember 20-ától próbálnak, és a debreceni ősbemutató után játsszák a szegedi fesztiválon.

Jobban fogynak a jegyek

Az idei fesztiválra időarányosan jobban fogynak a jegyek, mint tavaly. Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója elmondta: különösen a Traviatára és a díjátadó gálára, a jobb helyekre szóló belépőket keresik. 2008-ban az előadásokra 2500–16 ezer 500, a gálára 4500–19 ezer 500 forintért lehetett belépőt váltani – tavaly a gálára szóló legdrágább jegyért is legfeljebb 6600-at kellett fizetni. Idén a versenyprodukciókat 1100–2700 forintért lehet megnézni, és a díjátadó legdrágább jegye is csak 2900 forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszak: 200 ezer a nyomravezetőnek

Szeged - Szemérem elleni erőszak tettesét keresi a Szegedi Rendőrkapitányság. Április 14-én délután… Tovább olvasom