Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Problémás útfelújítások: mállik a frissen felújított aszfalt

Szeged - Szegedi olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, hogy a városban zajló útfelújítási munkálatok problémásak: az aszfalt több helyen is mállik, az útszegélyt panaszosaink szerint szakszerűtlenül alakítják ki a kivitelezők.
Több panasz is érkezett szerkesztőségünkhöz az elmúlt időszakban szegedi útfelújításokkal kapcsolatban. Móravárosi olvasónk szerint a Mező utcában az útszegély kialakítása során a fehér kavicsot a kivitelező rászórta a fűre, anélkül, hogy a növényzet alá ásott volna vagy szakszerűen árkot mélyített volna a szóróanyagnak.

– Többször jeleztük a munkásoknak és az önkormányzatnak is, hogy ne a fűre rakják a kavicsot, hanem ássanak neki helyet, de nem történt változás – mesélték a Mező utcai lakók. Kardos Irén, Móraváros képviselője szerint még az átadás előtt kijavítják az útszegélyt.

Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő szegedi olvasónk szerint a Maros utcában számos probléma tapasztalható az ottani felújítás kapcsán.
 Frissen aszfaltoztak a Maros utcában - máris mállik a burkolat. Fotó: Karnok Csaba
Frissen aszfaltoztak a Maros utcában – máris mállik a burkolat. Fotó: Karnok Csaba
– Nem értem, miért a fagyok beállta után kezdenek aszfaltozni, mivel a hideg útburkolathoz a kihűlt aszfalt nem köt hozzá és rosszul tömöríthető. A Maros utcában a burkolat eldolgozása nem megfelelő, a felszín több helyen már most mállik, morzsolódik, ami adódhat a hideg időből és a nem megfelelően meleg aszfaltbetonból, valamint a rossz tömörítésből és keverőtelepi keverésből – feltételezte olvasónk. – Az aszfalt felszíne lyukacsos, hiányos – utóbbiról a helyszínre érve mi is meggyőződtünk, a Maros és az azt keresztező Zárda utcában egyaránt.

– Sem a Maros utcai, sem a Zárda utcai munkaterület műszaki átadás-átvétele nem történt még meg – reagálta megkeresésünkre a szegedi polgármesteri hivatal. – A műszaki átadás során a kivitelezőnek a beépített anyagok és az elvégzett munkák megfelelő minőségét is jegyzőkönyvekkel kell igazolnia, az erre használt jegyzőkönyvek és az elvégzett munka ellenőrzése alapján – a kivitelezőtől teljes mértékig független, Szeged város önkormányzata által megbízott, megfelelő mérnöki kamarai jogosultságokkal és képesítésekkel rendelkező – felelős műszaki ellenőr fogja véleményezni, majd az elvégzett munka átvételét vagy az átvétel visszautasítását javasolni az esetleges kivitelezési hibák javítása céljából – fogalmaztak az illetékesek. – A burkolatfelújítási munkákra a kivitelező egy év garanciát vállal. Ennek értelmében a garanciális felülvizsgálat során észlelt hibákat a kivitelező díjmentesen köteles kijavítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi dalok - jelelve: a Dóm téren adott különleges koncertet a Klúg Péter iskola

Karácsonyi dalok - jelelve: a Dóm téren adott különleges koncertet a Klúg Péter iskola
Különleges koncertet adtak péntek délután a Klúg Péter iskola diákjai a Dóm téren. A Mesekastélyban… Tovább olvasom