Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Program lehet a számolás

A jövő héten már postázza az államkincstár a földgáz- és távhőtámogatást igénylő lapokat, amelyeket a feladónak kell visszaküldeni. A kérelmekből minden háztartás kap. Noha az igénylés beadásának határideje 2007. március 31., aki jogosult a támogatásra, már január 1-jétől visszamenőleg megkapja. Érdemes tehát sietni az igénylések visszaküldésével.
A Magyar Államkincstár december 11-éig minden háztartásba kipostázza azokat az űrlapokat, amelyekkel a földgáz- és távhőtámogatásért lehet folyamodni. A benyújtás legvégső határideje 2007. március 31., a jogosultak visszamenőleg is megkapják a támogatást. Aki azonban siet a kérelem kitöltésével, annak már a januári számláján jóváírják a kompenzációt. Az igénylők az ideihez hasonlóan nem készpénzben, hanem számlajóváírásként kapják majd meg a segélyt.

Az adatokat mindenki saját belátása szerint tölti ki, így már ezen a hét végén megkezdhetjük az ártámogatás-igénylési játékhoz az előzetes számolgatást. Az új rendszer ugyanis önbevalláson alapul, vagyis mindenki olyan adatot tüntet fel a kérelmezési lapon, amilyet akar, ezért számos lehetőség kínálkozik a jogosulatlan kompenzáció igénylésére – mint ahogy arról lapunkban már beszámoltunk.

Szúrópróbaszerű ellenőrzés

A kérelmeket csak szúrópróbaszerűen ellenőrzi az adóhatóság, amelynek szakértők szerint nincs is megfelelő apparátusa a tömeges vizsgálatokhoz. A lebuktatottakkal szembeni szankció pedig amúgy is csupán az, hogy az illetőnek a jegybanki alapkamattal növelten egy összegben vissza kell fizetnie a jogtalanul felvett árkiegészítést.

 
A rendszer számos kiskaput nem zárt be, vagyis jelentős többlettámogatáshoz juthat az a fogyasztó, aki képes eltitkolni a jövedelmét, illetve annak egy részét, vagy tud manipulálni a háztartásban élők számával, esetleg mérőóra-tulajdonosként, illetve díjfizetőként – mint egyszemélyes háztartás – fel tud tüntetni egy rendkívül alacsony jövedelemmel rendelkező személyt. A vállalkozók is eljátszadozhatnak a jövedelmükkel, hiszen a kérelem benyújtását megelőző három hónap átlagos jövedelmét kell csak feltüntetni. (Hogy mi számít jövedelemnek, és mi nem, azt az igénylőlap megmagyarázza.)

A jövő év elejétől egyébként azok a háztartások jogosultak támogatásra, amelyekben az egy „fogyasztási egységre" jutó havi jövedelem nem haladja meg a 93 ezer 905 forintot. A háztartás nettó összjövedelmét kell elosztani a család fogyasztási egységeinek összegével, de tudni kell, hogy csak egy felnőtt számít egy egésznek, minden további nagykorú 0,9 százalékkal esik majd latba. Az első két gyermeknél 0,8 a szorzószám, a többinél pedig 0,7. Az egységeket azért határozták meg így, mert a családtagok számával nem nő egyenes arányban a fűtési költség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rehabilitációs centrum: a kevesebb több

Gyermekrehabilitációs osztályt szeretnének kialakítani a vásárhelyi kórházban – írtuk… Tovább olvasom