Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Promenád a gyönyörbe - képregényfesztivál Szegeden

Szeged - Rajongókkal, nosztalgiázókkal és alkotókkal telt meg szombaton a Somogyi-könyvtár alagsora. Másodszorra rendeztek képregényfesztivált Szegeden.
Képregényes körökben közismert tény: hazánkban a fővároson kívül Szegeden a legerősebb a képregényes jelenlét. Több neves alkotó indította innen képregényes pályafutását és több kezdeményezés fűződik a városhoz. A fesztivál képregény-kiállításán a Kockás füzetek ritka darabjai, az újra kiadott Lucky Luke, Dargay Attila klasszikusai vagy éppen a régi Pókember-füzetek hozták vissza sokak gyermekkorát. Volt örömrajzolás és képregénypiac, az előadásokon képregénykészítők mutatkoztak be, de szakmai elemzéseket is hallhattunk.

Elsőként a Promenád a gyönyörbe című előadáson vettünk részt, ami valójában egy sikerkalauz magyar alkotóknak. Vadas Máté és Torjai Ádám lelkesedéstől csillogó szemmel mutatta be eddigi képregényes pályafutását. Megismerkedhettünk korai munkáikkal, a szerzők betekintést nyújtottak az alkotási folyamatokba, és annak változásaiba. Egy tipikusan keserédes magyar sztorit hallottunk tőlük, amiből kiderült: csak azért is sikeresek lehetünk, ha szeretjük azt, amit csinálunk.

Képregényfesztivál a Somogyi-könyvtárban - KÉPGALÉRIA

Kora délután Bayer Antal, a Buborékhámozó képregényes szaklap szerkesztőjének párhuzamos képregényelemzését hallgattuk. A fesztivál egyik húzónevének számító szakértő az Usagi Yojimbo és a Ruróni Kensin című képregénysorozatokat hasonlította össze egy gazdagon illusztrált előadás során. Megtudtuk: a sorozatok témája hasonló, egy magányos japán harcos kalandjairól és vándorlásairól szólnak. Bayer három szempontból vetette össze a két képregényt: a szöveges és a képi elemek használatának, illetve a narrációs technikáknak a tekintetében. A előadó beszélt arról is, hogy milyen módon használja a nyugati stílusban készült Usagi Yojimbo a keleti kultúra, illetve a Ruróni Kensin az amerikai képregények elemeit.

Képregényfesztivál a Somogyi-könyvtárban - KÉPGALÉRIA

Egy rövid szünet után az idén 80 éves Rusz Líviával, a II. Szegedi Képregényfesztivál díszvendégével, a Csipike, az óriás törpe megalkotójával hallhattunk beszélgetést. A kolozsvári születésű művész rajzolta meg Verne Kétévi vakációját, Kempelen Farkas sakkautomatájának történetét, dolgozott a Dacia, a Kriterion, az Editora Musicala kiadóknak, illusztrálta Ion Creanga összes meséit, J. M. Barrie Pán Péterjét, J. R. R. Tolkien A babóját, és Robert Browning A hamelni furulyás című meséjét. A Rusz Lívia munkásságáról szóló könyvet a művésznővel közösen mutatta be a kötet szerzője, Kiss Ferenc.

A fesztivál este fél héttől a Grand Café kávézójában zárul: eredeti technikával vetített rajzfilmek elevenednek meg 8 mm-es filmszalagokon a Super 8-as akrobatacsoport közreműködésével.

Találkozunk jövőre ugyanekkor, ugyanitt.

Olvasóink írták

 • 4. franzvon 2010. november 15. 14:41
  „3!
  :) http://www.freeweb.hu/magamlapja/tarao.htm

  Meg a Rahan,meg Okada”
 • 3. Méregfog 2010. november 14. 22:31
  „1. tarao”
 • 2. antikos 2010. november 14. 21:30
  „Mozaik a király!!! Még a korai Digi Dag is meg van.:D”
 • 1. franzvon 2010. november 14. 18:02
  „Sajnálom, hogy erről nem tudtam.
  Tin tin,Fix und Foxi, Pif,Rahan, Dr. Justice,Belbenoit,Hercule,Mozaik-Digedag,Abrafaxe,Asterix,Lucky Luke,mind agyamba ivódtak.No meg Dargay Kajlája, meg a Zórád Ernő féle adaptációk, meg a Korcsmáros jegyezte Rejtő széria...
  Jövőre megyek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt napok az SZTE-n

A továbbtanulóknak és a szülőknek nyílt napokon mutatják be kínálatukat a Szegedi Tudományegyetem… Tovább olvasom