Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Prométheusz-érmet kap Papp Katalin

Szeged - Papp Katalin, az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Kísérleti Fizikai Tanszék egyetemi docense kapja idén az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 1976-ban alapított kitüntetését, a Prométheusz-érmet. Ezt az elismerést a fizikai gondolkodás, műveltség országos hatású terjesztéséért, népszerűsítéséért ítéli oda a társulat.
– Nagyon meglepett a döntés, egyúttal nagyon jó érzés is, hogy értékelik az ember munkáját. Megtisztelő, hogy olyan elődök nyomába léphetek, mint a legendás Öveges József professzor, Marx György, akit mesteremnek nevezhetek vagy kedves kollégám, Molnár Miklós, az SZTE kísérleti fizikai tanszékének nyugalmazott egyetemi docense, aki 2006-ban kapta meg a nagy hagyományú, nívós elismerést – mondja Papp Katalin, aki szerint ténykérdés: látványos tünetei vannak a fizika – és átfogóan a reáliák – iránti érdeklődés csökkenésének.

– Tudatos marketingtevékenységre van szükség minden eladni kívánt terméknél, a fizikánál is; látványos, szinte show-szerű kísérletekre, meglepő, érdekes információk, összefüggések bemutatására az iskolai oktatásban. Ehhez megfelelő eszköz, pénz és rengeteg idő kell – hangsúlyozza.

Az egyetemi docens 38 éve oktatja a szegedi egyetem fizikatanárnak készülő hallgatóit. Sőt az egyetem falain kívül is népszerűsíti a fizikát: karácsonykor például reneszánsz jelmezben mutattak be kísérleteket kollégáival, de a plázában vagy lapunk születésnapján a Klauzál téren is tartottak bemutatót, csakúgy, mint a Fizika Napján vagy a Kutatók Éjszakáján.

– Ezeket 3-tól 70 éves korig sokan figyelik. A legkisebbekben még megvan a természetes érdeklődés – vallja Papp Katalin –, ezt a kíváncsiságot kell fenntartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerű szakképzés a volt Kossuth-laktanyában

Szeged - Közel 100 millió forintból, önerőből és cégek szakképzési hozzájárulásaiból újította fel a… Tovább olvasom