Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Propellercowboy Szegedről

Namíbia - A bozótpilóta sehol sem száll le csak úgy: gépével először alacsonyan elhúz a reptér felett, hogy elriassza a struccokat, zebrákat. A szegedi Pászka Csanád 31 évesen döntötte el: megvalósítja gyermekkori álmát, pilóta lesz. A propellercowboy egy éve dolgozik az afrikai Namíbiában.
– Kollégám repülőgépét az egyik bozótreptéren megtámadta egy oryx – egy tehén méretű antilopféle majd egyméteres egyenes szarvakkal. Épp csak be tudott ugrani a repülőgépbe, az állat pedig elkezdte püfölni a fejével a gép oldalát. Végül a motor beindításával tudta elkergetni – meséli Pászka Csanád.

– Az Etosha Nemzeti Parkban rendszeresen előfordul, hogy az állatok megrágják a repülőgépek kerekeit. Sehol sem lehet csak úgy leszállni: érdemes alacsonyan áthúzni a futópálya felett, hogy elriasszuk az állatokat. Oryx, kudu, strucc és zebra mindennapos a pályákon vagy környékükön – mesél élményeiről Pászka Csanád. A szegedi férfi bozótpilótaként dolgozik a délnyugat-afrikai Namíbiában.

Pászka Csanád 31 évesen döntötte el, hogy megválósítja álmát, és pilóta lesz. Fotó: DM/DV
Pászka Csanád 31 évesen döntötte el, hogy megválósítja álmát, és pilóta lesz.
Fotó: DM/DV

Propellercowboyok paradicsoma

Hogyan kerül valaki a Tisza partjáról Földünk egyik legkietlenebb sivatagába? – Az elmúlt tíz évben a médiában dolgoztam, különböző kiadványok külcsínéért voltam felelős. Nem unalmas munka, sőt! Viszont volt egy pillanat 31 éves koromban, amikor rádöbbentem: nem az vagyok, aki mindig is lenni szerettem volna. Nagyapámnak volt egy második világháborús vadászpilóta barátja, azt hiszem, az ő történetei fertőztek meg. Ötéves korom óta pilóta szerettem volna lenni – vallja.

A kereskedelmipilóta-képzésen hallott arról, hogy vannak Afrikában „kalandos repülési lehetőségek". – Arra jutottam: Botswana vagy Namíbia az a hely, ahol a babérok teremnek. Pilótajogosításaim megszerzése után, tavaly februárban utaztam Botswanába. Húsz másik sráccal találkoztam, aki hasonló okokból volt ott. Egy hónap múlva továbbutaztam Namíbiába, ahol a fáma szerint az Atlanti-óceán partján, Swakopmundban található a propellercowboyok paradicsoma. A gazdasági válság közepén nem kértek belőlem. Májusban már Budapesten pihentem ki a körutat. Egy hónappal később keresett meg az egyik Swakopmund-i cég tulajdonosa: ha még mindig érdekel a dolog, alkalmaznának – eleveníti fel a kezdeteket. Párja és kislánya három hónap múlva követte.

Sivatagban is landol a bozótpilóta. Fotók: DM/DV
Sivatagban is landol a bozótpilóta.
Fotók: DM/DV

Luxustáborok a sivatagban

A Cessna 210-essel repülő pilóta „bozótképzést" kapott Namíbiában – hiszen a sivatag kavicsos fennsíkjai, dűnéi között kissé más a fel- és leszállás, mint mondjuk a ferihegyi betonon. – Már a bázisrepülőtér, Swakopmund is vicces. Van egy beton kifutópálya, de a „szakszerű" építési eljárás miatt csupa kátyú. Ezért rá keresztben ledöngöltek egy nagyjából egy kilométer hosszú csíkot a kősivatag kavicsos talaján, azt használjuk – ismerteti a körülményeket. A homoksivatag és a szavanna határán álló luxustáborokba szállít utasokat. – Amilyen csodálatosak ezek a helyek, annyira trükkösek a futópályáik. Általában csak annyiból állnak, hogy egy csíkon kiszedegették a növényeket, és néha az odakerült nagyobb köveket eltakarítják. Van, amelyik hosszú, de olyan keskeny, hogy a kerekek és a pálya széle között legfeljebb fél méter van – mondja. A namíbiai partszakasz, a Csontvázpart ráadásul a bármikor kialakuló ködről híres – ez is megnehezíti Pászka Csanád munkáját.

Afrikában váltotta valóra gyermekkori álmát Pászka Csanád
Namíbia a propellercowboyok paradicsoma.
Fotó: DM/DV

Hobbija: cápavadászat

Swakopmund nem igazi afrikai város: német gyarmatosítók alapították a múlt század elején. Mediterrán hangulatú hely, óceánparti kávézókkal, pálmafás sétányokkal, szupermarketekkel. Csak épp sivatag öleli: délről a homok, északról és keletről a kő birodalma, nyugatról az Atlanti-óceán határolja. – Az ételek is európaiasak. Talán egy kicsit több húst eszünk, mint otthon, pláne vadhúsokat. Nagy divatja van a sütögetésnek, vagy ahogy itt hívják: braai-nak – fogalmaz a bozótpilóta, aki a földön is feltalálja magát: szabadidejében a közeli dűnék között homokdeszkázik kollégáival, vagy családjával kirándul, homárt fog, és cápára vadászik.

Magyarok itt is élnek

A hazánknál közel kilencszer nagyobb Namíbiában becslések szerint mindössze 1,8 millióan élnek. 1990-ben vált függetlenné Dél-Afrikától. A busmanok, damarák, namakák lakta köztársaság hivatalos nyelve az angol. Pászka Csanád megtapasztalta: itt is élnek magyarok. Az egyik dél-afrikai pilóta barátnője félig magyar, édesanyja és a nagyszülei a mai napig beszélik a nyelvet. A bozótpilóta nagyjából egy évet szándékozik itt tölteni. Életét a www.maunpilot.blogspot.com oldalon bárki követheti.

Olvasóink írták

 • 4. queenmargareth 2011. április 21. 18:00
  „örülök, jól tetted az álom megvalósítását”
 • 3. SP 2011. április 21. 14:28
  „A homok nagyon agresszív.
  Homokfúvással fémfelületeket is tisztítanak.
  A sivatagi szelek szárnyán repülő homok, csak úgy a semmiben állva is, a csillagszóró szikráihoz hasonló csípő érzést ad, ha érzékeny bőrfelületnek csapódik.

  Még a gépkocsik üveg szélvédőjét kikezdi.
  Tapintva olyan az üveg felülete, mint a 100-as csiszolópapír. Egy üdítős dobozt eldobva pár hónap alatt félhold profilra kopik.

  A gépmadár felülete, hűtő rendszere, belépő élek rendesen le lesznek strapálva.”
 • 2. Mustang 2011. április 21. 12:37
  „Bár nem ismerem, sok sikert és igen, egy picit irigylem.
  Elsősorban a bátorságáért... :)”
 • 1. Mike3 2011. április 21. 09:09
  „Hajrá Csanád! Örülök, hogy neked összejött!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 díjat hoztak el a GTK-sok az OTDK-ról

Gödöllő - A napokban rendezték meg a 30. Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDK)… Tovább olvasom