Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Prostituált 17 éves lány a deszki baleset harmadik áldozata

Azonosították a múlt héten kedden, Deszk közelében történt halálos közlekedési baleset harmadik áldozatát is. A halott egy 17 éves állami gondozott üllési lány, akit szülei szerint életveszélyes fenyegetésekkel prostitúcióra kényszerítettek.
– Felhívtak a rendőrök, megkérdezték, én vagyok-e Felföldi Katalin apja. Igenlő válaszom után hosszas hallgatás következett, majd közölték velem, hogy a lányom a múlt héten, a 43-as úton, egy közlekedési balesetben meghalt. Így tudtuk meg, hogy a legidősebb gyerekünk már nem él. A rendőr ezután elmondta, hogy azonosítanunk kell a holttestet. Megkért, másnap délelőtt menjünk be az Igazságügyi Orvostani Intézetbe – kezdte 17 éves lányuk hátborzongató történetét az üllési Felföldi Géza.

Az azonosításon nem az apa, hanem Katalin édesanyja, Felföldi Gézáné vett részt, a férfi az intézet bejáratánál várakozott.
– Súlyos sérülései ellenére azonnal felismertem. Elmondták, a balesetben kiloccsant az agyveleje. Borzasztó volt hallani! – mondta a könnyeit nyelő asszony.

A szülők a felelősségről

Felföldi Géza és felesége arra a kérdésre, hogy magukat felelősnek tartják-e lányuk haláláért, szinte egyszerre vágta rá, hogy nem. Azt mondták, ők semmit nem tehettek, kértek segítséget, de nem kaptak. A Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthonok Igazgatósága a vizsgálat befejezéséig nem nyilatkozik. Az üllési önkormányzat családsegítője, Lajkóné Tóth B. Orsolya azt mondta, hivatalosan nem tudták, hogy a lányt prostitúcióra kényszerítik. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a szülők kifakadására – miért nem személyesen közölték velük, hogy lányuk meghalt – azt válaszolta: „A Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai az elhunyt hozzátartozóinak kiértesítésére vonatkozó szabályok szerint és módon az elsődlegesen illetékes személyeket tájékoztatták a lány haláláról." Tuczakov Szilvána kijelentette: kegyeleti és adatvédelmi okokból személyes adatokat a rendőrség nem közölhet.
A házaspár jelezte, az előzmények miatt szerintük nem baleset, hanem bűncselekmény történt, de mielőtt erre rátértek volna, mindketten percekig arról beszéltek, nem értik, hogy a rendőrség miért telefonon, és miért nem személyesen értesítette őket gyermekük haláláról.
Katalinnak hat testvére volt, valamennyien fiatalabbak nála, a legkisebb alig pár hónapos.

A testvérek közül négyet tavaly állami gondozásba vettek, kettő nem sokkal később visszakerült az Üllés melletti tanyán élő szülőkhöz. Katit a Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthonok Igazgatósága a szentesi Rigó Alajos Általános Iskola és Diákotthonban helyezte el.

– A gyerekünk még Szegeden megismerkedett egy másik állami gondozott lánnyal, aki rendszeresen megszökött az intézetből. Sajnos Kati is vele tartott, állandó szökésben volt, a rendőrség körözte is emiatt – mondta Felföldi Gézáné.

Kiderült, a 17 éves lány prostituált lett. A rendőrök hetente érték tetten a Szegedre vezető főutakon, számtalanszor előállították és feljelentették. Katalin mindannyiszor elismerte, hogy „alkalmi kapcsolat" reményében autókat int le, és nincs orvosi igazolása. A rendőrök visszavitték az intézetbe, de a lány újra és újra megszökött. Mivel állandó szökésben volt, a nevelője is csak egyszer találkozott vele.
– A lányunkat kényszerítették a prostitúcióra! – mondta határozottan Felföldi Géza, miközben megmutatta a Kati elleni rendőrségi feljelentéseket.

Baleset kérdőjelekkel

Az augusztus 28-án éjjel történt balesetben hárman haltak meg, Felföldi Katalinon kívül a két összeütközött autó vezetője is életét vesztette. Négyen megsérültek, ők már jól vannak. Az üllési lányon kívül valamennyien román állampolgárok. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit, annyit azonban már lehet tudni, hogy Szeged irányából Makó felé tartott az a Volkswagen személygépkocsi, amelyikben Felföldi Katalin utazott. Az autó 50 éves sofőrje áttért a másik sávba, ott megpördült és nekiütközött egy Makó felől érkező Peugeot-nak. Az talán soha nem derül ki, hogy a lány hol ült be az autóba, és a Volkswagen miért ment át a másik sávba. 
A két szülő egymást kiegészítve elmesélte, hogy legidősebb gyermekükkel legutóbb a halála előtt egy héttel találkoztak. Akkor is ugyanazt mondta nekik kétségbeesett hangon, mint korábban: „Anya, apa, én ezt nem akarom csinálni, de még nem tudok semmit tenni, nem tudok veletek maradni! Muszáj visszamennem, ha nem megyek, engem is és benneteket is megölnek!"

Ezt csak erősítette, hogy Kati telefonja ötpercenként csengett, az őt prostitúcióra kényszerítő férfi, a futtatója sürgette.
A szülők a stricit nem látták, szinte semmit nem tudnak róla, mégis félnek tőle. Ezért kérték, hogy fényképet ne készítsünk róluk, és pontos címüket se írjuk le.

– Kiskorú lányunk azért halt meg, mert prostitúcióra kényszerítették, ami bűncselekmény. Ezért került a 43-as útra, majd abba az autóba, amelyikben utolérte a halál – mondta Felföldi Géza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ila baba ezer játszótársa

Szeged-Kiskundorozsma - Fölülről veri az ezret! – vágta rá a választ Turák Józsefné Ila,… Tovább olvasom