Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Provokatív alkotások a REÖK avantgárd kiállításán

Szeged - Picasso nem csak életében volt provokatív: a Reök-palota elé helyezett élethű szobra az ország távolabbi pontjairól is Szegedre csalogatja a lelkes rajongókat, akik miután megnézték kiállítását, egy közös kép erejéig együtt pózolnak a Mesterrel.
Az avantgárd művészek megosztóak. Legalábbis a civil szeme nem mindig tudja, mit, hol, hogyan figyeljen meg, minden úgy van-e, ahogy látni a képen, mi bújik meg a látvány mögött, egyáltalán, van-e bármi, ami több, mint ami látható. Azután a látogató elindul a szegedi Regionális Összművészeti Központ termein át, és a harmadik alkotás után már nem agyal többé, eltűnnek a gondolatok, csak érzések lesznek, magával rántja ez a furcsa világ. Ami azért olyan különös, mert valóságos, mindennapi, túlságosan is szembeötlő.

Picasso stílusát azonnal fel lehet ismerni. Alkotásai között akadnak színes, harsány, pofátlanul provokatív képek, vannak könnyen átlátható, csodaszép figurális rajzok, meg aztán ott van például az Alakok a tengerparton.

A szegedi Reök-palota előtt sokan fotóztatják magukat az élethű Picasso-szoborral. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Reök-palota előtt sokan fotóztatják magukat az élethű Picasso-szoborral.
Fotó: Frank Yvette

A Mestert barátai is elkísérték a szegedi REÖK-be, csak néhányan a 69 alkotótárs közül: Joan Miro, a másik katalán festőóriás, Corneille, aki imádta az egzotikus, ősi afrikai világot. Christo, a bolgár csomagoló- és akcióművész, aki folyton becsomagol valamit, talányossá és titokzatossá tesz kerékpárt, autót, házat vagy éppen a Reichstagot. Jelen van a tárlaton Roy Lichtenstein, a maga rajzfilmszerű, képregény alapú pop-artjával, vagy Henry Moore angol szobrász, aki az ősi amerikai művészetből kiindulva megtalálta egyéni stílusát, amelyre később nagy hatással volt az afrikai művészet és Victor Vasarely, a geometriai formák művészetté emelésének királya is. Nem lehet kihagyni Andy Warholt sem, aki számos munkájában foglalkozott a melegszubkultúrával és a szexualitás összetettségével.

A Picasso és a nemzetközi avantgárd című kiállítás május 13-áig látható a Reök-palotában.

Olvasóink írták

  • 1. ajaj 2008. április 18. 08:16
    „milyen kár, hogy a DM szerint nincsenek említésre méltó kulturális események máshol, csak a nemzetiben, a Reökben, meg a Szabadtérin. És persze eserleg a Belvárosi moziban - a kulturális mogulok gigaintézményeiben...
    vagy inkább nem is szomorú, hanem bosszantó. Oda lehetne rakni az X-et szinte mindegyik róluk szóló cikk végére, mint az (ingyen) reklám írásoknál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a Vadkerti téri gólya párja

Szeged - A gólyák az emberhez hasonlóan monogámok, egy életre választanak párt. Társas lények, ennek ellenére a szegedi Vadkerti téren egy teljes hétig magányosan élt egy fehér gólya. Tovább olvasom