Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Pultosokat, őröket képez tovább a Drogcentrum

Szegedi szórakozóhelyek alkalmazottainak tart továbbképzést a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője és munkatársa. Céljuk közelebb hozni a pultosokat, kidobókat a megoldáshoz, hogy miként kezeljék a szer hatása alatt álló fiatalokat.
– Nem a szórakozást akarjuk megakadályozni, hanem hogy minél kevesebb kárral ússzák meg az estét a fiatalok – kezdte előadását Arany Zoltán, a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője a JATE Klubban. Ő és kollégája, Farkas Attila családterapeuta, terápiás segítő a velük szerződésben álló szórakozóhelyek alkalmazottainak tart továbbképzést az alkohol, illetve az illegális kábítószer hatásairól, a fiatalok kezeléséről, segítségnyújtásról.

A klub dolgozói egyetértettek abban, hogy a hétvége közeledtével, elsősorban pénteken a legkritikusabb a helyzet, ilyenkor akad a legtöbb gondjuk a szórakozni vágyókkal. – A piától, a drogtól bátrabbnak, erősebbnek érzik magukat, gyakran válnak agresszívvé – osztották meg tapasztalataikat a dolgozók. – Ez nálunk is jellemző a centrumban. Leginkább pénteken kezdődik a műsor, több a rosszullét, az agresszió – mesélte Farkas Attila. Arany Zoltánék célja éppen ez: az alkalmazottak történeteit, valamint saját élményeiket, tapasztalataikat összehangolva keresnek megoldásokat a bulizók problémáira.

Minden harmadik próbálta

A nemzetközi ESPAD felmérés szerint hazánkban a 14–15 évesek 30 százaléka próbált már ki valamilyen illegális kábítószert. – Legveszélyesebbek a dizájner drogok, mert sok esetben nem ismerik az összetevőket, ezek a szerek Indiában és Kínában készülnek. A magyar kémiai laborok 19-féle ilyen drogot képesek kimutatni, de becslések szerint 160 körül van belőle. A legnagyobb probléma, hogy nem ismerjük a hosszú távú hatásaikat.  

– Ha valaki bulizik, az mindenképpen kockázattal jár. Rengeteg ember nem ismeri a mértéket, ezt nevezzük kritikátlan fogyasztásnak. Ilyenkor indulataikat nehezebben kontrollálják, gyakrabban válnak agresszívvé. Egyetlen módszer van a kezetekben, ha nem akartok ti is agresszíven viselkedni. Ki kell zökkenteni őket – magyarázta Arany Zoltán. A Drogcentrum vezetője és kollégája azt tanácsolta: ha valaki kezelhetetlenül viselkedik, akkor úgy kell hozzá szólni, hogy elfelejtse, miért is vált agresszívvé. – Ez természetesen nem könnyű feladat, de tanulható, elsajátítható, ezért vagyunk itt – hangsúlyozták.

A Drogcentrumhoz tartozó Déli Party-Service munkatársai folyamatosan jelen vannak a szórakozóhelyeken. Felvilágosítást nyújtanak a bulizóknak, illetve segítenek, ha kell. – Szórólapot is osztunk, bízunk benne, hogy néhány nap után, kijózanodva talál rá a zsebében egy drogfüggő. Ennek hatására talán felhív bennünket azzal, hogy problémái vannak.

Az interaktív beszélgetés a JATE-ban közel kétórásra sikerült. 11 dolgozó vett részt rajta, pultosok és a biztonsági őrök is. Két héttel korábban a Retro Club, illetve a Sing-sing több mint 30 dolgozója szintén részt vett a képzésen. Arany Zoltánék bíznak benne, hogy lesz folytatása, de legfőképp eredménye a gyorstalpalónak.

Olvasóink írták

 • 3. Teo 2012. június 26. 21:55
  „Vicces, a dílereknek tartanak továbbképzést!”
 • 2. klj-54 2012. június 26. 11:04
  „A cikk alapján azt a következtetést vontam le, hogy ennek a kormánynak nem gond az, ha alakosság a kábszerbe menekül.
  Addig sem foglalkozik azzal, hogy jogfosztott lett, cseléd saját hazájában!”
 • 1. info 2012. június 26. 07:45
  „Sing sing- vajon hány ember fér ide be? ´szórakozni Hajnalonta reggelente oly mákosan jönnek ki mint aki azt sem tudja merre néz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokor András 1607-ig vezette vissza családfáját

Amerikai nagybátyjánál, plébániákon, könyvtárban is kutatott a 79 éves szegedi Bokor András, aki nyolcéves munkával rajzolta meg családfáját. Tovább olvasom