Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Pünkösti Árpád könyvének bemutatója a Somogyi-könyvtárban

Szeged - Túl a hetvenen rendszeresen írogat újságba, és sorozatban jelennek meg könyvei is. Újságíró is, író is. Az alsó fiók címet viselő legújabb vaskos írása azonban meglepetésekkel is szolgál.
Sokat tapasztalt nemzedékünk közül sokan kimondva-kimondatlanul is tudják, az elmúlt évszázad uralkodó eszméi – a nácizmus és a bolsevizmus – akkor is lehetnek azonos gyökerűek, ha ellentétes előjellel jelennek is meg történelmünkben.

Pünkösti Árpád

Pünkösti Árpád ezt a kettősséget családja múltjából vezeti le. Nem újdonság a magyar könyvpiacon. Apja ügyvédi, hadbírói és katonai ügyészi múlttal a nyilasvezér Szálasi hungarista köréhez tartozva főispánságot vállalt egyik megyénkben, és hősiesen kivándorolt Dél-Amerikába, amikor szorult a kapca.

Édesanyja ősei viszont kommunisták, maga pedig az öregátkos derekán a Népszabadság hithű újságírója volt. Sok a hab a tortán, Guszti bácsit – Jáhny Gusztávot – is rokoni köréhez számíthatjuk.

A cím onnan ered, hogy máig „üzemelő" íróasztala családi örökségként maradt rá. Alsó fiókjából szedegette elő a fölbomlott házasság után itthon maradt édesanyja följegyzéseit. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, éppen a Kék füzet történetkéi emelik be a veretesebb irodalomba. Legtöbbször Németh László Égető Esztere képződik meg előttünk olvasás közben. Kimondjuk végre, a minden toldalék nélküli íróságot hozzák meg számára. Irodalomtörténész barátunk szokta mondani: nem az irodalom az abszurd, hanem az élet.
Bizonysága a mostani családtörténet is.

November 27-én, kedden délután fél 5-kor a Somogyi-könyvtárban találkozik olvasóival a szerző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wellnessközpont lehet a szegedi I-es kórházból

Szeged - Információink szerint számos befektető érdeklődik a szegedi I-es kórház megvásárlása iránt.… Tovább olvasom