Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Purosz Filipposzt a nappaliban segítették a világra

Csongrád megye - Az első legálisan otthon világra hozott baba szegedi – egy éve született meg. A szülést levezető vásárhelyi egészségügyi szolgáltatón kívül azóta még két fővárosi kapta meg az ehhez szükséges engedélyt. Csak a régióban 28 csecsemő jött már így világra.
Purosz Filipposz kiegyensúlyozott, jókedvű, egyéves kisfiú. Nem csak a neve miatt különleges gyermek: születésével egy hatalmas fal omlott le tavaly március 19-én. Ő volt ugyanis az ország első, legálisan otthon született csecsemője. Elsőként egy vásárhelyi egészségügyi szolgáltatónak adták ki az erre a tevékenységre vonatkozó működési engedélyt, mindössze hat nappal a baba világra jötte előtt. Így vezethette le a szülést a nappaliban felállított felfújható medencében Vincze Felícia bába.

Az eltelt egy évben mindössze két másik szolgáltató szerzett engedélyt otthon szülések levezetésére – mindkettő fővárosi. A vásárhelyi vállalkozás Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyét látja el két szülésznővel és egy gyermekorvossal. 28 otthon szülést vezettek le eddig, de egyre nagyobb az érdeklődés.
– Szájról szájra terjed ez a lehetőség, a pozitív tapasztalatok alapján kapnak kedvet hozzá a kismamák – mesélte Vincze Felícia. Igény tehát van, két éve törvényi lehetőség is, mégsem kapkodnak az egészségügyi szolgáltatók az otthon szülés felvállalásáért. Ennek pedig elsősorban anyagi okai vannak.

Purosz Filipposz és édesanyja. Fotók: Karnok Csaba
Purosz Filipposz és édesanyja.
Fotók: Karnok Csaba

– A felelősségbiztosítás ezen a területen a legmagasabb: ugyanazon a szinten van, mint a plasztikai sebészeté. Míg egy kórházi szülész után évente 20-30 ezer forintot fizet munkáltatója, a bábáktól több száz ezer forintot kérnek. A vállalkozás járulékaival együtt éves szinten ez nagyjából egymillió forintot jelent. Erre jönnek rá az eszközök javítási, pótlási költségei, vagyis nem igazán éri meg ezzel foglalkozni.

Jelenleg a társadalombiztosító sem finanszírozza még ezt a tevékenységet, vagyis minden költség a családot terheli. – Így sem drágább egy otthon szülés, mintha valaki a terhessége alatt folyamatosan választott orvosának fizetne vizitdíjat és a szülés után hálapénzt. Nálunk kap róla számlát, és egészségpénztárra is elszámolhatók a költségek – tette hozzá a bába. Ettől függetlenül másfél éve beadták az erre vonatkozó törvénymódosítási javaslatot, amelyben azt kérték: a szolgáltatók is kapják meg ugyanazt az összeget, mint amit a kórházak.

Anya és kisfia, akit Vincze Felícia segített a világra.
Anya és kisfia, akit Vincze Felícia (jobbról) segített a világra.

Filipposz édesanyja, Puroszné Magdi egyébként a múlt héten ismét átélhette az otthon szülés élményét – ezúttal külső szemlélőként, dúlaként. – Hasonlított az enyémre, nagy élmény volt – mesélte. Vincze Felíciával egyetértésben úgy fogalmaztak: ez teljesen más világ az intézményi szüléshez képest. Mivel a kismamáknak már a terhességét is végigkísérik, szinte barátként vannak jelen a baba érkezésénél, így sokkal bensőségesebb a hangulat. – Ettől függetlenül én soha senkit nem beszélek erre rá – hangsúlyozta Magdi. – Az anyának kell tudnia, hogy ezt akarja, divatból semmiképp nem szabad belevágni.

Javaslatok
A törvénymódosítási javaslatban a finanszírozás kérdése mellett szerepel az is, hogy engedélyezzék a szülésznői terhesgondozást. A Szülők a Szabad és Biztonságos Szülésért Társaság szintén a rendelet felülvizsgálatát kéri több ponton. Aránytalanul szigorúnak vélik, hogy kizárják az otthon szülésből a 18 év alatti és 40 év feletti először szülőket és a 41. terhességi hetet betöltött kismamákat. Szerintük a norma szövege tévesen azt sugallja, mintha az otthoni szülés veszélyesebb lenne, mint a kórházi, az ezt választó nő pedig felelőtlen, ezért őket extra adminisztratív terheknek, illetve fokozott védőnői, orvosi ellenőrzésnek veti alá. Azt kifejezetten veszélyesnek találják, hogy kizárólag kórházi tapasztalattal rendelkező orvosok és szülésznők otthon szülési gyakorlat nélkül is közreműködhetnek intézeten kívüli szülés kísérésében.

Olvasóink írták

 • 15. adalen27 2013. április 12. 20:12
  „Magdi csodás dúla.Az én 2. terhességemet is végig kísérte,sajnos természetes szülésre nem volt mód,de ott volt velem,és ez nagyon sokat segített azok után,hogy az első szülésem műtőben végződött 17 óra vajúdás után.Nem méltatnám a Szegedi szülészeti klinikát,aki járt már ott,tudja mire gondolok,rohamos minőség romlás van jelenleg,amit lehet magyarázni az alulfinanszírozással is,de nem gondolom,hogy ez kielégítő magyarázat lenne arra,amilyen állapotok most ott vannak.
  gratulálok a babához!
  u.i: mindenkinek joga van ott szülni,ahol biztonságban érzi magát,és elképzelésével nincsen szemben orvosi ellenjavallat.mindig a baba egészsége a legfontosabb,csak utána jön az anyuka komfort érzete!”
 • 14. lepkehalo 2013. április 12. 19:41
  „OK, titamami, mindenkit meggyőztél, nem kell otthon szülnöd, meg lehet nyugodni!”
 • 13. titamami 2013. április 12. 14:16
  „Szurkoló, minden szavaddal egyet értek, kivéve a végét: nem szíve-joga egy embernek sem, hogy egy másik ember testi épségét kockára tegye. Egy édesanya sem teheti ki születendő gyermekét annak a kockázatnak, hogy esetleg nem egészségesen látja meg a napvilágot az a csöppség, csak azért, mert a kedves anyuka otthoni körülmények közt akart szülni.”
 • 12. titamami 2013. április 12. 14:07
  „Azt hiszem tényleg más irányból közelítjük meg a kérdést. De igen, el lehet képzelni, hogy minden rendben zajlik, különben senki nem vállalna gyereket.Sajnos komplikációk nem csak azért lépnek fel szülés alatt/után, mert görcsöl a kismama. Én sem rettegtem a szüléstől, mert már a harmadikat vártam, mégis erős vérzésem volt,ami azonnali beavatkozást igényelt.
  Szerencsére az esetek nagy részében nem történik komplikáció, de mi van azzal, akivel mégis megtörténik a baj? Mivel nem vagyunk jósok, nem tudjuk kivel történik meg. Hogy megy el kórházba, amikor minden másodperc számíthat,ahogy azt előttem már megírta Szurkolo? Te felvállalnád a kockázatát annak, hogy fogyatékos gyermeked szülessen, csak mert TE úgy döntöttél, hogy otthon szülsz és nem tudták időben világra segíteni a babát? Csak mert TE otthon érezted magad jól? Megéri????? A szülés elsősorban a babáról és nem csak az anyukáról szól.
  Amit a császármetszésekről írsz, azzal abszolút egyetértek, szerintem is szükségtelenül sokat hajtanak végre. De ez megint csak nem érv az otthonszülés mellett.”
 • 11. Szurkoló 2013. április 12. 13:59
  „@vegsovalosag

  Egyetlen kérdés. Mi a fő cél?
  Mert szerintem mindenki egészséges gyereket akar.
  Ragozhatjuk napestig, de az az igazság, hogy komplikáció bármelyikünknél lehet. Teljesen mindegy, mire készülsz - kádban szülni, labdán, bordásfalon, delfinek, fókák vagy jegesmedvék közt... Édesmindegy.
  Komplikáció bárkinél, bármikor lehet és ezt soha nem tudod biztonsággal kizárni.
  Aki ezt felfogja, abban fel sem ötlik az otthonszülés lehetősége.

  Az otthonszülés pártiak ördögtől való dolognak tartják a kórházat és a császármetszést. Miért?
  Itt kanyarodok vissza a kezdő gondolathoz: mi a fő cél?
  Egészséges baba és mama.
  Ha ezt klasszisokkal nagyobb biztonsággal érhetem el kórházi környezetben, ahol rendelkezésre áll adott esetben egy egész orvosi team szülésszel, gyermekorvossal, sebésszel, altatóorvossal, nővérekkel, ápolókkal, MŰSZEREKKEL, amelyek AZONNAL rendelkezésre állnak, akkor számomra nincs kérdés.
  És az az érv, hogy "komplikáció esetén még mindig be lehet menni a kórházba" szerintem komolytalan. Vajúdó nőt szállítani? Ez komoly? De a legfőbb gond mégis az időveszteség. A Dóm térről nem bírod berángatni a fájásokkal küzdő anyukát 5 percen belül, nemhogy majd beautókázni valahonnan! És minden másodperc számít! Másodperc, nem perc!

  ...de persze mindenkinek szíve joga úgy csinálni, ahogyan jónak látja.”
 • 10. vegsovalosag 2013. április 12. 13:15
  „az a baj, h sok ember fejében van az, h "mi van, ha komplikációk lépnek fel..." azt el sem lehet képzelni, h egy kismamával, akivel már a várandósság elejétől fogva arra törekszik a segítője, a bábája, a párja, a barátai, és ő maga is, h engedje el a görcseit, készüljön fel lelkileg, stb nem lesznek komplikációk??? azt hiszem, másfelől közelítjük meg a dolgokat... de kérdésedre válaszolva: ha netán mégis lesznek, akkor utolsó megoldásként el lehet menni egy kór-házba.
  én igazából azon az oldalon állok, h egy nőnek, anyának adják meg a lehetőséget, h ő döntsön arról, h milyen körülmények közt szeretne szülni. és ne az döntsön, h az orvos szabadságra megy, ezért még ma meg kell császározni az anyukát... és hasonló esetek... és a cikk számomra nemcsak arról szól, h az orvos a zsebbevalóját félti. az utóbbi időben annyi császármetszés történik, h van egy utópisztikus rémálmom, h a leendő generációk már azt fogják hinni, h a szülés azt jelenti, h a kisbabát kivágják az anyuka hasából :-(”
 • 9. titamami 2013. április 12. 11:38
  „Elnézést kérek kedves Vegsovalosag! Előző hozzászólásomban rosszul szólítottalak meg.”
 • 8. titamami 2013. április 12. 11:21
  „Vegsomeglodas! Elolvastam a bejegyzést, de nem kaptam választ a kérdésemre. Régi, unalmas szöveg, hogy az orvos félti a zsebbevalóját. Azt is unom, hogy a kismamák ilyen-olyan ezoterikus meg otthonos légkörben akarnak szülni. Igen, igaz, hogy lehetne meghittebbé tenni a szülőszobákat, kevésbé "kórháziassá" alakítani őket, de nem fogadom el érvként az otthonszülés mellett. A kismamának nem csak magával kellene foglalkoznia, hanem születendő gyermekével is.
  Válaszolj nekem a kérdésemre: mi a teendő otthonszülésnél hirtelen fellépő komplikáció esetén, amikor a magzat szívhangja leesik, és azonnal világra kellene segíteni??? A bábaasszony végrehajtja a császármetszést a nappaliban?

  u.i: háromszor szültem, három-lelkileg is!!!- egészséges gyereket kórházi körülmények között, sőt: én is jól vagyok, köszönöm, nem járok pszichológushoz a kórházi, orvossal történt szülés ellenére sem.”
 • 7. vegsovalosag 2013. április 12. 09:13
  „ui.: ez 2010-es írás, ami a törvénykezést illeti, már nem aktuális benne. de aki akarja, ki tudja hámozni belőle a lényeget :-)”
 • 6. vegsovalosag 2013. április 12. 09:11
  „ha valakit TÉNYLEG érdekel az otthonszülés, és nemcsak a nyugati orvoslás beszűkült szemüvegén keresztül akarja látni a dolgokat, olvassa el ezt a blogrészletet. nem rövid, de kb minden válasz bennevan... http://veravegakonyhaja.blogspot.hu/2010/10/szulesrol-v.html”
 • 5. Szurkoló 2013. április 11. 20:44
  „Általában arra törekszem, hogy a dolgok mindkét oldalát megvizsgáljam, és még ezek után is igyekszem elkerülni azt a hibát, hogy sarkos véleményt formáljak. De ezt az otthonszülést én képtelen vagyok magaménak érezni.
  Problémamentes terhesség és normálisnak induló szülés is zárulhat sürgősségi, életmentő (!) császármetszéssel.
  Ilyenkor minden másodperc számít - minden elvesztegetett másodperc pedig súlyos, akár helyrehozhatatlan károsodást eredményezhet. Ezért vagyok képtelen felfogni, hogy mi értelme van kockáztatni.
  Mi az otthonszülők ellenérve az intézményi szüléssel szemben? A kórházi közeg? 3-4 bent töltött nap, orvosok, műszerek, készültség minden eshetőségre - ennyire elviselhetetlennek tűnik?
  Komolyan nem értem.

  A képen látható kisfiú egyébként gyönyörű, szívből gratulálok hozzá!”
 • 4. soligor 2013. április 11. 20:28
  „Felelőtlen...”
 • 3. titamami 2013. április 11. 20:00
  „Mit csinált volna a kedves kismama és bábaasszonya, ha váratlan komplikációk lépnek fel? Akárkinél adódhatnak olyan események, amire nem lehet számítani előre, problémamentes terhesség után sem. Jómagam is voltam hasonló helyzetben, amikor problémamentes terhesség után szülés után erős vérzés lépett fel... A harmadik szülésem volt, az első kettő simán, gond nélkül lezajlott. Ugye nem kell senkinek magyaráznom, hogy otthonszülés esetén esélyem sem lett volna élve eljutnom a klinikára, pedig nem messze lakunk.”
 • 2. csillogás 2013. április 11. 19:04
  „Nekem nem menne így, teljesen azt gondolom, hogy a szülés előtt/közben/után bármikor lehet egy olyan körülmény/probléma/esetleg baj, ami igen is kórházi létet igényel. Az biztos, hogy nem éreztem volna magam itthon biztonságban, sem pedig a lányomat, pedig ő a legfontosabb.
  Más kérdés, hogy programozott császáros voltam, és hogy nagyon jó orvosom volt, de akkor is.. Persze, szép ez, de én biztos, ha itt kellett volna vajúdnom még azt az 1 órát is, tuti megzizzenek, és nem szép emlékek rohannának meg annyiszor, ahányszor belépek pl. a nappaliba :)”
 • 1. queenmargareth1 2013. április 11. 18:35
  „Nos, biztos én tényleg nem tudhatom.a kád mindig fel volt fújva és melegvizes volt folyamatosan az utolsó napokban?
  ők is a mélyhűtőben tartják a méhlepényt?
  ez azért gondolom 60 ezres fizetésű kismamának nem adatik meg.Mindent tud egy ilyen bába?gátat metszeni?varrni?esetleg, ha gond van azonnal császármetszést is csinál?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanyai termékek börzéje

A termelők bemutatták árujukat, a kiskereskedők, vendéglátósok pedig rendeltek belőle – ez történt tegnap Szegeden. Tovább olvasom