Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Pusztaszer: honfoglalás és természetfotózás

Pusztaszer - Pusztaszerről mindenkinek ugyanaz jut az eszébe: magyarok honfoglalása Árpád vezérrel az élen – ápolják a hagyományát. Természeti értékeire is büszke a tájvédelmi körzetben élő falu. Világhírűvé mégis az ifjú fotós, Máté Bence tette.
Pusztaszer krónikája az országéval együtt 896 óta íródik, amikor az egyik csatájuk után Árpád hét vezérével ezen a területen pihent meg. Nem tétlenkedtek; a törzsek megtartották az első országgyűlést, azaz „szerét ejtették" a nép dolgának. A falu erről kapta a Szer elnevezést. A honfoglalók az utókorra is gondoltak; a legenda szerint a gyűlés emlékére a környező pusztaságból egy-egy halmot hordtak össze a hét törzs emlékére. Az egyik tizenkét-tizenöt méteres magaslat – Árpádhalom – helyén amikor a történelem viharai elcsitultak, új település nőtt ki a földből. Így lett Árpádhalomból 1640-ben Pusztaszer.

A honfoglalás ezredik évfordulójára a vezérek alakját egy több mint tízméteres obeliszken örökítették meg a falu szélén magasodó Árpádhalom tetején. A magyarság szimbóluma, a turul díszíti. A nagypolitika még negyven éve is megkérdőjelezte a pusztaságban szilajon megkapaszkodott falu elnevezéséhez fűződő jogát – mutatja Máté Gábor polgármester a Pusztaszeri Hírfutár leírását. A névért a szomszédos Sövényháza, a mai Ópusztaszer harcot vívott, ám végül régiesítő előtaggal vette fel a nevet.

– A különös szomszédságból, remélem, egyre szorosabb barátság szövődik, nem csak a jövőre megépülő közút hoz közelebb bennünket egymáshoz – mondta a 49 éves Máté Gábor, akit két éve választottak az iskola tanárából faluvezetővé. Most az 1600 lelkes – és folyamatosan fogyatkozó – faluban ő az önkormányzat élén a legnagyobb munkaadó. Amúgy nehéz a megélhetés, aki hazajön Pusztaszerre, az gazdálkodik vagy vállalkozik. A falu büszke természeti adottságaira és világhírű szülötteire. Mi sem természetesebb ennél egy tájvédelmi körzetben élő közösség számára. De ők meg is mutatják a kincseiket.

Az árpádhalmi obeliszk – előtérben Máté Gábor polgármester – a megye egyik legmonumentálisabb emlékműve. Fotó: Frank Yvette

Nagy Józsefné Eszterke a Zichy Galéria alkotóházába például nyári napközis gyerekcsoportokat fogad, de egész évben az ország minden tájáról érkező művészeket is várja. Kísérővel felfedezhetik a tájvédelmi körzet szépségeit – gyalogszerrel, két keréken, fogattal, sőt akár lóháton is. A büdösszéki madárrezervátum csodálatosan gazdag madárvilágot rejt, a környéken még ritka apró nőszirom is nyílik. A falu idén augusztusban rendezi a negyedik Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztivált, amely a maga nemében egyedülálló. Ugyancsak a mai kornak megfelelő, de természetközeli kezdeményezés a szittya motorosok találkozójának programja – motoros íjászat, traktorhúzás, Simson gyorsulási verseny –, az arborétumfutás vagy a múlt hétvégén sikerrel megrendezett lovasnap.

Kisfalu a nagyvilágban. A polgármester elsőszülött fia, a most 23 éves Máté Bence 15 éves korától öt éven át elnyerte az év ifjú természetfotósa címet. 2002-ben a BBC Az év természetfotósa díjasa, 2005-ben a BBC Eric Hosking-díjasa. (60 ország 32 ezer fotója közül jutott a legjobbak közé.) Pusztaszer melletti tanyáján él, jelenleg egy nemzetközi fotós turistacsapatot kalauzol. Még nem világhírű, de már országos bajnok atléta Lengyel Roland, és ismert Szarvas József is, aki a Josh és Jutta együttes tagja.

Megyejáró a településen

Olvasóinkkal a községházán találkoztunk. Az újságkészítésről és a lapunk által szervezett programokról beszélgettünk. A jól sikerült este végén játszottunk.

Figyelik az újságban a kistelepülésekről szóló tudósításokat és szeretnek rejtvényt fejteni pusztaszeri olvasóink, akikkel a lapunk által szervezett megyejárón találkoztunk kedden délután. Máté Gábor polgármester elöljáróban név szerint bemutatta falubelijeit. Közülük a legidősebb, a 83 esztendős Ocskó Mihály elmesélte, hogy korán reggel veszi kézbe lapunkat Gyöngyösi László kézbesítő jóvoltából, hogy délelőtt 10 órára az utolsó betűig kiolvassa.

Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes a lap születéséről beszélt, Hocz Pál nyomdaigazgató az októberben startoló új nyomdagép előnyeit ismertette. Érdekes adatokat is említett: az újságot oldalszámától függően naponta a 3200-5700 kiló papírra nyomtatja a nyomda. Éjféltől viszik ki a terjesztők 14-16 túraautóval, és összesen napi 1600 kilométert tesznek meg. Pintér Melinda pr-vezető az előfizetőink számára indított hűségkártya-akcióra hívta fel a figyelmet, rendezvényeink közül pedig Rúzsa Magdi június 6-i ajándékkoncertjét emelte ki.

Alaposan olvasnak a pusztaszeriek. Arra is pontosan emlékeztek, hogy tavaly elhunyt díszpolgáruk, Varga Béla hamvait utolsó kívánságának megfelelően a Tiszába szórták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZDSZ: tavaly Kóka, idén Fodor

Szeged - Az SZDSZ Csongrád megyei választmánya hétfő esti ülésén úgy döntött, Fodor Gábor elnökké… Tovább olvasom