Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Rabművészek sikere

Három szegedi rabművész alkotása is bekerült a legjobbnak ítélt művek közé azon a pályázaton, amit a világ összes fogva tartottjának hirdettek meg. A képeket április végén Bécsben, az európai uniós központban állítják ki.
Zoltánt, Wut és Kálmánt ötszáz dollárral jutalmazták. Vagyis több mint százezer forinttal lesz gazdagabb az a három, ezeket a művészneveket választó férfi, aki napjainkban életellenesen bűncselekmény miatt tölti szabadságvesztését a szegedi Csillag börtönben.

A három fogva tartott a „Fedezd fel az élet arcát!" című képzőművészeti pályázaton indult el, amit tavaly nyáron a Katolikus Börtönpasztorációs Nemzetközi Bizottság bécsi központja írt ki a világ összes országában. A Szegedi Fegyház és Börtönből negyven alkotást küldtek el. A pályázatra összesen 49 ország 1500 alkotása érkezett. A díjazottak között az egyik Szegeden fogva tartott hatodik helyezést ért el, a másik huszonegyedik lett, a harmadik pedig különdíjban részesült. Így három Csillag börtönös alkotás is a falra kerül Bécsben, az európai uniós központban, az április 24-én nyíló kiállításon.

A Szegedi Fegyház és Börtönben a 90-es évek elejétől foglalkozhatnak az elítéltek képző- és iparművészettel. Van, aki festőecsetet ragad, más kerámiát, játékot készít. Akadnak fafaragók és olyanok, akik gyufaszálakból építenek hajómodelleket. A börtön vezetése minden támogatást megad a művészeti szakköröknek.

– Egy fegyintézet nem lehet olyan szigorú, hogy ott csupán az elítéltek biztonságos elzárásáról gondoskodjanak az őrök – fogalmazott Csapó József dandártábornok, a Csillag parancsnoka. – Igyekszünk gondoskodni arról, hogy a Csillagban szabadságvesztés büntetésüket töltők hasznos elfoglaltságot találjanak maguknak, a művészetek pedig olyan kreatív tevékenységet kínálnak az ingerszegény környezetben élőknek, ami segíti személyiségfejlődésüket. Az ilyen érdeklődésű rabok könnyebben tűrik a bezártságot, magaviseleti problémák miatt sem kell fegyelmezni őket. Fontos szempont az is, hogy az elkészült alkotások egy részét készítőik családtagjaiknak ajándékozzák, ezzel erősödik az a kapocs, ami a külvilághoz fűzi a rabot.

Jelenleg mintegy ötven elítélt ismerkedik a művészetekkel a Csillagban, nem egyszer neves szegedi művészek is bekapcsolódnak a képzésükbe. A rácsok mögött készült munkákkal megismerkedhetnek a szegediek is, alkotásaikat bemutatják majd nyáron a Dankó Pista-fesztiválon.

– Ami pedig az elnyert pályadíjakat illeti: ha megérkezik a pénz, a rabművészek ezt magukra fordíthatják. Őket ismerve alighanem festékre, ecsetre, az alkotáshoz szükséges egyéb kellékekre költik majd – mondta el a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viperával ütötték az ellenőrt

Viperával vágtak fejbe egy SZKT-ellenőrt Szegeden, az Ortutay utcai megállóban. Az ellenőr nem… Tovább olvasom