Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Rabosítottak - szabad akaratunkból

Szeged – Közel harminc, rendőrségi szirénát is túlharsogó első osztályossal jártuk végig a Szegedi Rendőrkapitányságot. A nyílt napon megnéztük az “ügyfélfelvétel" sorát, és rendőrkutyákat is láttunk.
Gyermekkorunkban szinte mindannyian rendőrök, tűzoltók, vagy éppen mozdonyvezetők akartunk lenni. Speciel én kukásautóra vágytam, végül mégsem lettem szemetespilóta. A Szegedi Rendőrkapitányság a Magyar Köztársaság Rendőrségének Napja alkalmából megnyitotta kapuit - péntek délelőtt 9 óra és dél között a “hivatalos" látogatásra érkezőkön kívül mindenki szabadon járkálhatott a Párizsi körúti épületben és annak udvarán.

Nyílt nap a Szegedi Rendőrkapitányságon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Óriási tülekedés fogadott bennünket az előállítónál - a szabad akaratukból rács mögé kerülő gyerekek egy része pár percre rabbá és fogvatartóvá vált, persze csak úgy játékból.

Miután a Rókusi Általános Iskola elsősei kiszabadultak a rácsok mögül, az aulában található bűnügyi kiállításhoz mentek - körülbelül olyan hangerővel, mint amikor a Dózsa-ultrák vonulnak az Üllői úton. A tárlatvezetés után a rabosítás következett, a bátrabbak beállhattak a centis sorszám mögé. Egyből úgy néztek ki, mint a körözött plakátokon feltűnő bűnözők. A tanárnéni kérdésére, miszerint jó-e, ha rabosítják az állampolgárt “megosztott" válaszok jöttek. A gyerekek nem arra gondoltak, hogy bűnöznének, és emiatt kerülnek a rabosítóba, hanem szerették volna, ha mindenkit lefotóznak.

Nyílt nap a Szegedi Rendőrkapitányságon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Időközben a rendőrség udvarán elkészült a kerékpáros versenypálya, a bűnügyi technikusok is felkészültek a gyerekek rohamára. Idén sem maradt el a védőruhás rendőrverés - legnagyobb elánnal az egyik tanárnéni püfölte a lelkes rendőrt. A gyerekeket megnyugtatta a rendőr - nem fénykard van a kezében, hanem hosszított gumibot. Mindenkinek levették az ujj- és tenyérlenyomatát, amit ajándékba meg is kaptak. A festőportól a lányok többsége úgy nézett ki, mint egy kis kéményseprő, bár nem voltunk meggyőződve arról, hogy szabad akaratukból lettek feketét.

A rendőrkutyás bemutató hatalmas sikert aratott. Láthattunk kábítószer- és bombakereső kutyát - pillanatok alatt megtalálták az elrejtett drogot és robbanószert. A kábítószer-kereső kutya egyből lekapta az Octavia dísztárcsáját - mögé rejtették az anyagot. A Rókusi kisiskolásai kipróbálták az összes rendőrautót, rendőrmotort, soha ennyi sziréna nem szólt még a Párizsi körúti épület udvarában.

Olvasóink írták

 • 6. tigris15 2011. április 30. 14:28
  „Jó ráérnek ezek a zsaruk...és a 31-es képen vajon mit mutogat ez a rendörbácsi???”
 • 5. nagypappa 2011. április 30. 03:40
  „Igen. Az ilyen bemutatóknak mindig nagy sikere van.
  Sajnos, hogy a honvédelmi képzést pár órában nem vállalják, hogy a gyakorlatban ismerkedjenek meg a fiatalok a honvédelemmel.
  NEM a két éves sorkatonaságot sírom vissza, de rövidebb -a fegyelmezett magatartást megismertető- képzés nem ártana. Megismernék a fegyvereket lőszereket, ruházatot, sok a fiatalok számára ismeretlen és érdekes dolgot lehetne nekik megmutatni.
  Esetleg a nagyobbak légpuskával is lőhetnének. Ezen keresztül lehetne valami kis alapfogalmuk a fegyverekkel kapcsolatos szabályokról.”
 • 4. Wacky 2011. április 30. 00:13
  „A 20-as képen a Knight Rider lett körberajzolva?? xDxD”
 • 3. insideman 2011. április 29. 18:13
  „a 18as képen látható tanárnénit sunáznám.. :)”
 • 2. jozko 2011. április 29. 16:34
  „Miért a verés /akár rendőrverés / a leglátványosabb attrakció!?

  Annó az én időmben /mondjuk az honvédelmi bemutató volt/-
  önvédelmi és támadó fogások bemutatásával, az akadálypálya legrázósabb elemeinek leküzdésével,
  pisztoly /mester/lövészettel,ügyességi gyakorlatokkal "kápráztattuk el" a gyerekeket.

  Ejtőernyős bemutatót egy kis lőtéren nem tudtunk tartani -csak az eszközök bemutatására futotta.
  Nem volt különleges felszerelésünk-viszont a mélységi állományunk képzettsége példaértékű volt.
  Legalább is egy időben.
  Alegység parancsnokokkal-szolgálati ág főnökként- együtt csináltuk a bemutatókat!

  Tetszett a kisebb és nagyobb iskolásoknak!”
 • 1. booo 2011. április 29. 16:01
  „Azért látom a nyalóka is rendesen fogyott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a forgalmi rend a József Attila sugárút és a Makkosházi körút kereszteződésében

A 4-es villamosvonal rekonstrukciója keretében május 2-án, hétfőn a második ütemmel folytatódik a felújítás a József Attila sugárút és a Makkosházi körút kereszteződésében. Változik a forgalmi rend. Tovább olvasom