Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Rácz: Nem privatizálunk

Tőkebevonásra az egészségügy szinte minden területén szükség van, kórházeladásról azonban nem lehet szó – mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter Szegeden. A felújított kórház átadására érkezett tárcavezető hangsúlyozta: az elmúlt négy évben lényegesen több pénzt sikerült az egészségügyre fordítani, mint azt az előző választásokkor bárki remélni merte volna.
Rácz Jenő miniszter (középen) a felújított szegedi kórházban. Fotó: Gyenes Kálmán
Nem akarunk, és soha nem is akartunk kórházakat privatizálni – jelentette ki Szegeden Rácz Jenő egészségügyi miniszter, reagálva a Fidesz egészségpolitikusának tegnapi tájékoztatójára, ahol az egészségügy fizetőssé tétele és a kórházak eladása ellen emelt szót. – Az elmúlt négy évben egyetlen kórházat sem adott el vagy vett meg senki, és ehhez ezután is ragaszkodunk. Az ellenzéki párt ennek ellenére most kórházmegmentő programot hirdetett. Erre csak azt tudom mondani: hasonló jellegű programot lehetne indítani mondjuk a magyarországi dinoszauruszok túlzott szaporodásának megakadályozására, mert körülbelül annyi realitása van ennek is.

A tárcavezető hozzátette: a magántőke szerepét korábban is hangsúlyozták, hiszen minden forrásra szükség van az egészségügyben ahhoz, hogy a fejlődést biztosítani lehessen. – Ez azonban nem jelenti az intézmények eladását. Akik ezzel riogatnak, vagy nem ismerik a tényeket, vagy szándékosan uszítanak. Vannak területek, ahol a működtetésben és a tulajdon tekintetében is az állami monopólium megtartása mellett vagyunk. Ilyen például a mentés, a vérellátás, vagy éppen az egyetemi oktatás – mondta.

Rácz Jenő arra a kérdésre, mennyire elégedett az elmúlt négy évvel, azt válaszolta, a teljes államháztartás pénzét hasznosan el tudná költeni, ez azonban egyetlen ország egészségügyi miniszterének sem adatik meg. – De elmondhatjuk, hogy az uniós átlagnak megfelelő működési és fejlesztési forrásokat tudtunk biztosítani az egészségügyre, és lényegesen több pénzt tudtunk beletenni, mint azt bárki is remélte négy évvel ezelőtt. Ez több mint 1300 milliárd forint többletet jelent.

Az MSZP és a Fidesz egészségügyi szakértői között – mint ahogy ezt a nyilatkozatháború is mutatja – komoly ellentétek feszülnek. Rácz Jenő szerint ha a betegeket rémképekkel fenyegetik, olyan intézkedésekkel, amelyekről soha nem is volt szó, az nem tolerálható. – Célszerűbbnek tartanám, ha a Fidesz politikusai inkább azzal foglalkoznának, hogy miért kell programjukban négyévente 180 fokos fordulatokat tenniük, ha pedig módjuk van cselekedni, miért valósítanak meg teljesen másfajta programokat, mint amit megígértek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek jobbról és balról Szegeden

Szegeden a Fidesz a munkahelyteremtésre, az MSZP pedig az infrastruktúra fejlesztésre helyezi a… Tovább olvasom