Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Radikális fiatalok

Egyre radikálisabbak, valamint előítéletekkel terheltek az egyetemi hallgatók politikai véleményei, cselekvésmintái – derül ki a Felsőoktatási Kutatóintézet elemzéséből.
Az egyetemisták politikai cselekvésmintáit egyre inkább a radikalizálódás és az előítéletesség jellemzi. A hallgatók hét százaléka például részt venne nem engedélyezett politikai tüntetésen, ha ezt fontos ügy vagy rendkívüli helyzet indokolná, három százalékuk pedig nem rettenne vissza a köz-, illetve a magántulajdonban való kártételtől sem – derül ki a Felsőoktatási Kutatóintézet friss elemzéséből.

A kérdőíves kutatásban 1200 egyetemistát, köztük hatvan szegedit kérdeztek meg – tudtuk meg Gábor Kálmán kutatásvezetőtől, a szegedi egyetemen is oktató szociológustól. Szerinte a radikalizálódás magyarázata a globalizációs kihívásokban és az internet mozgósító erejében keresendő. A világháló nagyban segíti a szélsőjobboldali eszmék, a nacionalizmus erősödését, márpedig a legnagyobb arányban éppen az egyetemisták interneteznek.

Az egyetemisták politikai preferenciáiban 2002 óta jobbratolódás jellemző. Főként a Fidesz támogatottsága nő körükben, ám egyre többen szimpatizálnak szélsőjobboldali szervezetekkel is, például a Jobbikkal, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal, vagy a Vér és Becsülettel. Gábor Kálmán szerint ez egy szűk csoport csupán, ám véleményformáló ereje igen nagy.

Kónya Zsolt jogászhallgató úgy látja, csak abban az ügyben mozdulnak meg a diákok, ami érinti őket. Ilyen volt legutóbb a tandíjellenes demonstráció.
– Különben inkább érdektelenséget tapasztalok, politikáról, közügyekről nem is beszélünk az egyetemen, tanulni járunk oda – fogalmaz.

A végzős, történelem szakos Rácz Róbert szerint viszont észlelhető a radikalizálódás, de nem csak az egyetemeken. Szerinte a magyar fiatalok legalább harmada fogékony a szélsőjobboldali eszmékre. – Dolgoztam katonaként, börtönőrként, ismerem a társadalom különféle rétegeit, és állítom, ez az attitűd nem függ az iskolai végzettségtől.

T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még az orvos sem tud mindent a vizitdíjról

Mától háromszáz forintos vizitdíjat szednek minden orvos-beteg találkozóért. De e főszabály alól… Tovább olvasom