Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Rádió MI: Megéri ellenszélben tevékenykedni

„Minél sokszínűbb egy város kulturális kínálata, annál értékesebb, és ha ehhez hozzájárulhatunk úgy, hogy közben jól is érezzük magunkat, akkor megéri éjszakákat eltölteni zeneszortírozással" - mondta a 7 éves kisközösségi rádió egyik műsorvezetője.
Hetedik születésnapját ünnepli szerdától vasárnapig Szeged kisközösségi rádiója, a Rádió MI. A műsorvezetőkkel arról beszélgettünk, miért éri meg ingyen dolgozni, önkéntesként készíteni a műsorokat és szervezni a programokat.

– Máshoz nehezen hasonlító érzés nulláról elindulva egy stúdiót összeállítani, berendezni, és életet lehelni belé, megteremteni egy garázsban annak a lehetőségét, hogy onnan élő műsor szóljon. Sok-sok önzetlen nap, hozzáadott érték jutalma az az érzés, amikor megszólalhattunk, és a reggeli élő magazinműsorok 1,5 órájában valóságos műsort csinálhattunk hírekkel, jó zenékkel és az utcáról tökéletesen behallatszó szirénázó mentőautóval, tűzoltóval – emlékezett a kezdetekre Duránszkai Zsolt műszaki vezető, aki hozzátette: az agyonszabályzás és a pénzelvonás megöli a lelkesedést, az örömrádiózás lehetőségétől lassan meg is fosztja a fiatalabb korosztályt, a MI-nél viszont olyan összetartó és lelkes kemény mag alakult ki, amellyel a jövőben is biztosan tovább lehet majd rádiózni.

A kezdetek. Forrás: radiomi.hu
A kezdetek. Forrás: radiomi.hu

- Minden zenei műsor szerkesztője elsősorban azért látott lehetőséget a Rádió MI-ben, mert így fanatikusan és értő módon összegyűjtött zenéit továbbadhatja egy szélesebb közönségnek, akik vélhetőleg ettől kulturálisan vagy akárhogy, de feltöltődnek, és talán emiatt közösség is épül a műsorokhoz kapcsolódó rendezvények köré – vélekedik viorelPOP, a rádió Undorgrund című műsorának szerkesztője. Mivel a rádió elsősorban underground zenei műfajoknak ad teret, ezért szerinte minden eszközt meg kell ragadni ezek terjesztéshez, hiszen Magyarországon ezek a műfajok alig kapnak publicitást.

Szólni fog, ha szólni kell!

Jó dolog rádiózni, hangokat közvetíteni, civilben civilizálódni. Nagy Gábor barátommal ezért is vágtunk bele ebbe a Rádió Mi kalandba. Szerencsére sok társunk akadt a 10 év alatt. 10 év, hiszen a kezdet 2002. (ekkor született meg a rádió ötlete- a szerk.) Ebből lett a frekvencia és a rádió 7 éve. Azt is szeretem, hogy mások beszélnek. Hogy mi - alapítók - inkább csak a háttérben maradtunk. A Rádió Mi a Ti gazdagságotok, és Szegedé. Szólni fog, ha szólni kell! – írta Balog József a születésnap kapcsán a műsorvezetőknek.
– Ezt útközben egyre jobban beláttuk, és lassan egyfajta missziós jelleget is öltött a rádiózás, főleg, hogy Szeged azért nem Budapest, itt fel kell rázni az embereket – már ha ez lehetséges egyáltalán. Minél sokszínűbb egy város kulturális kínálata, annál értékesebb, és ha ehhez hozzájárulhatunk úgy, hogy közben jól is érezzük magunkat, akkor megéri éjszakákat eltölteni zeneszortírozással vagy olyan koncerteket szervezni, amik ugyan értékesek, de kevés embert vonzanak. Megéri nagy ellenszélben tevékenykedni. Nem mi találtuk ki, hogy a zenék, amiket játszunk, érnek is valamit. A nemzetközi sajtót és a trendeket figyelve próbáljuk Szeged földalatti színterét olyanná tenni, hogy bármelyik fejlettebb országhoz viszonyítva megállja a helyét.

Beszélgetős műsort vezet a Rádió MI-n Szőke-Tóth Ágnes, aki azt emelte ki, hogy a közösségi rádiózás révén lehetősége nyílik egy-egy témáról véleményt cserélni.

– Az évek alatt több olyan embert megismertem a szabad rádiózás révén, akik az ország különböző pontjain vesznek részt közösségi rádió működésében, működtetésében. Velük sokszor, sokat vitatkozva formáltuk egymás véleményét akár a szabad rádiózás kérdéseiről – így alakult ki a ma hatályban lévő Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének alapszabálya –, akár más, minket foglalkoztató kérdésekről. Sokat jelent, hogy érdemben beszélhetünk a gondolatainkról, és ha ezáltal a hallgatókat is elgondolkodásra késztetjük, akkor már sikert értünk el.

Kitelepülés
Kitelepülés

Négy este, öt helyszín

Négy este öt helyszínen ünnepel a rádió március 7-től 11-ig. Koncertezik a Zombie Girlfriend, az Esti Kornél, az Attention Chérie és a Tha Shudras. Fellépnek a Rádió Mi DJ-i és egyéb programokkal is várják az érdeklődőket.
– A rádiónak június 4-én lejár a frekvenciaszerződése, a Médiatanács pedig nem írt még ki új kisközösségi rádiós pályázatot, illetve olyan mértékben szigorodtak a kisközösségi rádiózás feltételei, amit már nem biztos, hogy van kapacitásunk hosszú távon vállalni – mondta a jövőről Medvegy Gábor. A rádiós hozzátette: ennek nyilván nem örülnek, de az interneten is vannak lehetőségek, amelyeket még nem aknáztak ki, ráadásul az okostelefonok is ott lapulnak már nagyon sok zsebben és nem kell vagyonokat költeni arra, hogy az országban bárhol lehessen hallgatni a MI-t.

Olvasóink írták

 • 8. mgabor 2012. március 09. 07:52
  „Azóta is ezen a kommenten röhögök :)”
 • 7. l.martin 2012. március 08. 13:11
  „igazságkereső: Amiről te beszélsz az a kereskedelmi rádiók esetében van. Reklámbevételből élnek és abból fizetik a rádió fenntartását és a munkatársakat. A milliós fizetések pedig az országos rádiók esetén fordulhat elő, esetleg a budapesti adóknál, ugyanis jóval nagyobb a hirdetések ára. Szegeden ennél jóval kevesebb pénzekért dolgoznak véleményem szerint. Még pár évvel ezelőtt láttam valamelyik helyi adó hirdetési árait, bár a neten fenn van a 88é is:
  http://radio88.hu/arjegyzek

  Itt meg a munkatársak listája: http://radio88.hu/munkatarsak

  Matekozz egy kicsit és számold ki hogyha mindegyik munkatársnak legalább minimálbért akarnak fizetni, hány perc reklámot kell eladniuk és sugározniuk úgy hogy azt hiszem van is valami limitje, hogy mennyi lehet a reklám egy órában. Ha egy picit utánaszámolsz rájössz hogy elég buta kijelentés volt ez. Ami pedig a Rádió MI-t illeti... ez egy közösségi, non-profit rádió. Reklámbevétele nincs, vagy elenyésző azt is az üzembentartásra fordítják. Jellemzően anyagi felajánlásokból, támogatásokból, pályázatokból él. A közösségi rádiózás üzleti modellje teljesen más, tehát teljesen felesleges mások zsebében, főleg az övékében turkálni.”
 • 6. whanna 2012. március 08. 13:10
  „Kedves igazságkereső, ha igazán keresnéd az igazságot, odaállnál a Délmagyar szerkesztőségének a kijáratába, és szépen sorra megkérdeznéd a kijövő emberkéket, hogy mennyit güriznek a mennyi fizetésükért. Ha ezen is túl vagy, csináld meg még két rádióval és televízióval, és szerintem rájössz, hogy amit te eddig láttál, az a felszín meg a szenzáció, és az a bizonyos igazság pedig odaát van...”
 • 5. Queenmargareth 2012. március 08. 12:09
  „Mekkora szégyen ez nekem, én nem is hallottam róluk:(”
 • 4. spiler 2012. március 08. 10:19
  „a műsor számit,a többit lesz..om
  nemérdekel mennyit keres,hogy dolgozik,mi az aznapi fájdalma ha a műsor jó akkor gratula ha nem akkor tovább tekerem”
 • 3. kis_vakond 2012. március 08. 10:11
  „arról, hogy ez valóban egy civilek által működtet rádió, itt nincs fizetés, itt a műsorkészítők tartják fenn a rádiót.”
 • 2. drnagyzoltan78@gmail.com 2012. március 08. 10:03
  „1.: Arról, hogy idióta vagy.”
 • 1. igazságkereső 2012. március 08. 09:37
  „Nem kellene az olvasót hülyíteni, hiszen köztudott az a tény, hogy a médiában dolgozók közel milliós havi fizetésekért dolgoznak és ezt a tényt még egyetlen szerkesztő, riporter, műsorvezető sem tagadta.Tény az is, hogy Bochkor Gábor például évi milliós jövedelemért vállalta azt amit csinál! Miről is szól akkor itt a történet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzik az influenzajárvány a megyében

Látogatási tilalmat rendeltek el az influenza terjedése miatt Csongrád megye minden egészségügyi intézményében. A legtöbb esetet Szentesről jelentették. Tovább olvasom