Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Rajongók is készítenek ajándékként honlapot

Egyre több színész, muzsikus, író, sportoló jön rá, hogy személyes honlap nélkül hátrányba kerülhet a közönség, a szurkolók, az olvasók kegyeiért folytatott versenyben. Honlappal már rendelkező neves szegedi személyiségeket kérdeztünk tapasztalataikról. Többen ajándékba kapták honlapjukat.
A Szegedről indult olimpiai bajnok vízilabdázó, Fodor Rajmund honlapját (www.fodorrajmund.hu) már közel ötvenezren látták. – Évekkel ezelőtt egy miskolci vízilabda-szurkoló nő keresett meg azzal, hogy én vagyok a kedvenc játékosa, ezért szeretne nekem egy honlapot készíteni. Örömmel fogadtam, mert már magam is gondoltam rá. Hosszú gyűjtőmunkába kezdtem, összeszedtem a fotókat és a cikkeket, és 2002 augusztusára, a belgrádi Világkupa idejére – a válogatott tagjai közül elsőként – elkészült a honlapom. Azóta működik, ma már egy kaposvári informatikus házaspár csinálja. Nagyon hálás vagyok nekik, mert én csak a fotókat, cikkeket küldöm el, és a blogot írom, a frissítést, karbantartást ők végzik helyettem – mondja Fodor Rajmund, aki vizsgákra készülő családos apaként nem mindig tud naponta időt szakítani arra, hogy új naplóbejegyzéseket írjon. – A honlapom egyik lelkes látogatója egyben amatőr fotós, főként tőle szoktam remek meccsfotókat kapni. Döntően pozitív tapasztalataim vannak, bár tudni kell, ha az ember megjelenik az interneten, előfordulhatnak bosszantó hozzászólások is. Az volt a célom, hogy az engem és a vízilabdát szerető törzsszurkolókat összegyűjtsem, és ez sikerült is. A vb idején a honlapom nézettsége hirtelen ötszörösére ugrott.

– Három hete él a www.markusjudit.hu címen elérhető honlapom. Kedves barátom, Farkas Arnold most végzett Szegeden programozó matematikus szakon, és felajánlotta, hogy gyakorlatképpen ingyen megcsinálja nekem. Megörültem az ajánlatának, hiszen így az eddig összegyűjtött fotóimat, a rólam szóló írásokat és a velem kapcsolatos friss információkat egy helyen elérhetővé tehetem. Sok pozitív visszajelzést kaptam ismerősöktől és a közönségtől. A sikeren felbuzdulva a férjem, Janik László is szeretne magának egy saját honlapot készíttetni – árulja el Márkus Judit, a Szegedi Nemzeti Színház fiatal színésznője, akinek a weboldalán folyamatosan frissülő blogja is olvasható. Úgy gondolja, senkinek sem árt egy kis önmenedzselés. Ennek legegyszerűbb formája egy jó honlap.

Drágán és olcsón is lehet

Egy látványos grafikai elemekkel feldobott, profi személyes honlap elkészíttetése a járulékos költségekkel együtt akár 300 ezer forint is lehet. Ettől sokkal olcsóbb és egyszerűbb megoldások is léteznek: Szegeden is akad olyan cég, amely 35 ezer forint egyszeri és 5 ezer forintos évente fizetendő üzemeltetési díjért kétéves domain regisztrációt, korlátlan számú e-mailt, két módosítható grafikai tervet, 8 menüpontos feltöltési lehetőséget, látogató számlálót és 25 MB tárhelyet biztosít a személyes honlapok számára.

Kollégájának, Járai Máténak a jaraimate.uw.hu címen három hónapja működik a honlapja. – Ajándékba kaptam. Az egyik Liliomfi-előadás után keresett meg a Deák gimnáziumból néhány lány, és felajánlotta, hogy csinál nekem egy honlapot. Jól sikerült, igyekszem folyamatosan frissíteni. Minden fontos információ megtalálható rólam rajta, ami azért is fantasztikus, mert sok rokonom él a szerte a világban, és így ők is nyomon tudják követni, milyen produkciókban játszom. Kaptam már egy jópofa rajongói e-mailt is: ha válni akarok, ne tétovázzak, szívesen hozzám jönne az illető. Szakmai szempontból is fontosnak tartom, hogy minden színész megtalálható legyen az interneten.

– Itt mindig elérhetők a dolgaim, a friss írások éppúgy, mint a régiek. Ha valakinek nincs honlapja, sokkal nehezebb megtalálni az írásait a különböző folyóiratok internetes oldalain. A rajzaimról, fotóimról, novelláimról és a regényeimről éppúgy tud tájékozódni az olvasó, mint a fordításokról – mondja Podmaniczky Szilárd író, aki úgy véli, a honlap nagy segítség könyvei értékesítésében is, hiszen rendelést is lehet leadni a www.podmaniczky.com oldalon. Az érdeklődők feliratkozhatnak a hírlevélre is, így ha bármilyen új kiadvány megjelenik, rögtön tudnak róla tájékoztatást kapni. – Remek dolog, ha egy író folyamatosan kapcsolatot tud tartani azokkal az olvasóival, akik ezt igénylik. Amikor két és fél évvel ezelőtt megcsináltuk a honlapot, legfeljebb tíz magyar írónak volt, ma már több mint száznak van. Az elmúlt időszakban hat-nyolc olyan levelet is kaptam, amilyenre mindig is vágytam: olvasóim elmondták, hogyan gondolkodnak arról, amit írok, mit jelent számukra. Akadt olyan is, aki arról számolt be, hogy a szövegeimet már az élete részének tekinti, erőt merít belőlük. Olyan közös gondolkodás lehetőségét adja meg a honlap, ami nélküle valószínűleg nem jött volna létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napja ünnepségsorozat május 15–20. között

Borfesztivál jótékonysági borárveréssel, Dugonics téri délutánok könnyed szórakoztató műsorokkal,… Tovább olvasom