Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Rajtolt a karácsonyi vásár

Ha nincs ötletünk karácsonyra, irány a szegedi Széchenyi téri vásár: ijesztő lámpát, műmadaras műfüvet és illatos üvegrózsát vehetünk. Ha szerencsénk van, nem ijeszt meg bennünket a Mikulás. Van még szerelmes kulcstartó és dinoszauruszfiú. De a forralt bor a régi. Finom.
Tegnap este már tömeg volt a Széchenyi téri vásárban. Fotó: Schmidt Andrea
Megnyílt a karácsonyi vásár, nézegethetünk kesztyűt, sálat, pizsamát, szagolhatunk illatosított gyertyát és füstölőt, forraltbor-párát és sültgesztenye-illatot. Mindannyian – kivéve, ha kötekedő újságírók vagyunk.

A megdöbbentő, váratlan vagy rémisztő dolgokat kutattuk a Széchenyi téri vásár első napján. Nem kell nekünk rózsaszín papucs és vesszőből font kosárka – láttunk már ilyet. Mi van még? Kezdésnek színes bogyós műfűcsokor, tetején díszítésként két apró – műmadár. Aki csupán a H5N1 miatt nem vett élő kanárit, annak nagyszerű lehetőség a két kis díszpinty – háromszáz forintért. Madártalan változatban a fű csak feleennyi.

Vásárló rögtön a nyitáskor akadt: sárga bogyósat választott, „mert – ki ne tudná – az illik karácsonyra". Ugyanitt üvegből készített illatos rózsa is akadt, amelynek szagolgatásából hangos „ho-ho-hó" riasztott fel. Nem csoda, hogy megrémültünk: orrunk előtt a pulton táncolva énekelni kezdett a gépmikulás.

Sapkákat próbálgató hölgyekre lettünk figyelmesek, egyikük bevallotta: csak egyetlen fejfedője volt, az is elveszett.
– Türelem kérdése az egész – mondta erre az eladó.
– Mármint keressem meg? – hökkent meg a vevő.
– Nem. Türelmesen keressen újat az árukészletemben – hangzott a jó tanács.

Az ajándéknak valók között találtunk műanyag dinoszauruszembert, névre szóló tollat, amely jellemez is: Diána – mindenkivel megérteti magát. Ma már nem csupán madarat, embert is tolláról... Aki szívesen hallgatja a kulcstartója szerelmi vallomását, az sem csalódik a vásárban: nyomásra I love you-zik a birka alakú mütyür.

A meghökkentő termék képzeletbeli első díját mégis annak a zölden-pirosan villogó plazmalámpának ítéltük, amelyet két műanyag csontváz keretezett. – Aranyos, nem? – kérdezte bátorítóan az eladó. Inkább ijesztő, válaszoltuk, mire bevallotta: van, aki tényleg megrémül tőle.
Majdnem vásároltunk répa-, hagymaszeletelőt – olyan meggyőző volt az élő bemutató arról, hogy az ujjakat nem, csak a zöldséget aprítja. Magyar találmány. Végül inkább forralt bort vettünk, ami igen, idén is megégeti az ember száját. Nem baj: a karácsonyi vásár erről is – és a hasznos dolgok között megbúvó gagyikról, a dideregve nézelődésről szól. Ahogy egy látogató fogalmazott: igaz, hogy boltban kényelmesebb vásárolni, mégis minden évben megnézi a vásárt. Ez itt: hagyomány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy cég adott két ajánlatot a tenderen

Négy cég két ajánlatot nyújtott be a szegedi busztenderre, amelynek tegnap járt le a határideje. Tovább olvasom