Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Rákellenszer a hóvirág

Szeged - Hamarosan újfajta gyógyszer készülhet a hóvirágból, latin nevén a Galanthusból. A hagymájából kivont vegyületet már most is használják az Alzheimer-kór kezelésében és izomgyengeség, izomsorvadás esetén.
Hóvirágról szóló szösszenetünket kezdhetnénk olyan közhelynek számító megállapítással, mint például: a hóvirág a tavasz első hírnöke, olvadáskor dugja ki apró kis fejét a földből – ennek ellenére a képen szereplő virágok a januári télben bukkantak elő a hó alól. Vagy azzal, hogy a 2005 óta védett növényt tilos letépni, és hogy aki mégis megteszi, az szálanként akár 10 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

A januári fagyban bújt ki a tavasz hírnöke a szegedi Nyíl utcában. Fotó: Segesvári Csaba
A januári fagyban bújt ki a tavasz hírnöke a szegedi Nyíl utcában.
Fotó: Segesvári Csaba

Ezeket azonban már minden jól informált olvasónk tudja. Arról azonban valószínűleg kevesebben hallottak, hogy hamarosan újfajta gyógyszer készülhet a hóvirágból, latin nevén a Galanthusból. A hagymájából kivont vegyületet már most is használják az Alzheimer-kór kezelésében és izomgyengeség, izomsorvadás esetén. Ezen kívül a gyermekbénulás gyógyításában használatos orvosságok egyik alkotója is. A közelmúltban pedig spanyol kutatók két újabb ismeretlen vegyületet fedeztek fel hagymájában, melyek a haemantamin alkaloidok közé tartoznak. Ezek olyan sejtekre mérgező molekulák, amelyek képesek programozott sejthalált kiváltani, ezáltal használhatóak lehetnek a rákgyógyításban.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2010. január 29. 19:58
  „a jégvirág meg gyógyítja az écet.... :D”
 • 5. flexsnake 2010. január 29. 19:57
  „.... ha letépem 3milliós bírság mivel védett....”
 • 4. BaF 2010. január 29. 08:16
  „Homályszaggatás.”
 • 3. igazságkereső 2010. január 28. 11:01
  „Azonban, ha a hozzászólókkal közösen össze lehetne fogni és pozitív nyomást lehetne gyakorolni a pénzügyi kormányzatra,hogy a kormányzati negyedre szánt milliárdokat diffundálják át a sikeres biológiai kutatásokra,azok eredményeinek gyakorlati bevezetésére, akkor talán nem velünk fizettetnék meg a 10.000.-ft-ot hagymánként! Lehetséges lenne egy ilyen összefogás,vagy csak a hagyományos magyar virtusról, a "szájhősködésről" van szó?! Épp a napokban olvastam,hogy a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai központjában dolgozó kutatók, Oláh Zoltán, Letoha Tamás és a a képen is látható kutatótársai komoly kutatási eredményt értek el gyakorlati hasznosítással,csak éppen több pénzre lenne szükségük a gyakorlati alkalmazás bevezetéséhez!Kedves Hozzászólók! Bizonyára van közöttünk olyan fontos személyiség is, aki hatást tudna gyakorolni a pozitív és pénzügyi támogatások elérésére, hogy mielőbb a gyógyszertárakban, vagy a találmányoknak megfelelő helyen elérhetőek legyenek ezek az egészséget javító, betegséget gyógyító,komoly kutatómunkával kifejlesztett szerek, anyagok! Nosza rajta, tegyen meg mindenki mindent ennek érdekében!!”
 • 2. leeannlarue 2010. január 28. 09:39
  „velünk”
 • 1. savos 2010. január 28. 09:28
  „Vajon kivel fizettetik meg a (ciprusi) gyógyszergyárak a 10000 Ft-ot hagymánként?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótkocsi zúzta össze a férfi mellkasát

Egy rádőlő pótkocsi zúzta össze a mellkasát egy 45 éves ásotthalmi férfinak tegnap délelőtt úgy, hogy az áldozatot egy traktor oldalához passzírozta. Tovább olvasom