Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Rakott padlizsán, orchidea az ünnepre

Még mindig az egyik legnépszerűbb női név a Katalin. Viselői holnap ünneplik névnapjukat – ismert szegedi Katalinokat, színművészt, dékánt, szállodaigazgatót kérdeztünk arról, hogyan töltik majd a jeles napot.
– Hagyomány, hogy családi körben ünnepelek, ilyenkor szüleim, három gyermekem és hat unokám vesz körül. A barátokkal pedig jövő héten tartunk majd Katalin-napot: bulizunk vagy közösen elutazunk valahova – mesélt ünnepi forgatókönyvéről Lázárné Puskás Katalin, a szegedi Dóm Hotel igazgatója. Régebben Katalin-napi bálokban is rendszeresen megfordult, ám ma már többre értékeli a meleg, bensőséges hangulatot. Erről a család nem elsősorban ajándékokkal gondoskodik, bár vannak állandó kellékek.

Dobos Kati Nandafalvára készül tízéves unokahúgával Fotó: Karnok Csaba

– Mióta együtt élünk, 23 éve, a férjemtől mindig orchideát kapok. Anyukám évente kétszer süt zserbót, húsvétkor és a névnapomon – avatott be a családi szokásokba az igazgatónő. Azt mondta, szereti a nevét, hiszen nagymamája után kapta. Bár ma már kevesebb lány viseli ezt a nevet, környezetében hirtelen négy Katalint is fel tudott sorolni.

– Unokahúgom, a tízéves Dorka a születésnapját ünnepli vasárnap, ezért közös programot szerveztünk – kezdte Dobos Kati színművész. Balástya mellé, egy kis hindu közösségbe, Nandafalvára utaznak. Ott lesz Dorka kedvenc kutyája, Lord is, hatalmas sétát terveznek.

Negyedik leggyakoribb

A Katalin 2006-ban csupán a 69. volt a legnépszerűbb utónevek listáján: 169 gyermek kapta ezt a nevet, míg ezernél is több Anna, Boglárka és Réka született. Ugyanakkor a Katalin továbbra is a negyedik leggyakoribb női név Magyarországon, a Mária, az Erzsébet és az Ilona után – mintegy 228 ezren viselik.  
– Ez lesz az én névnapi ajándékom. A férjem invitált ugyan étterembe, ám nem megyünk el, inkább a saját rakott padlizsánom lesz az ünnepi menü. Már nem szeretem a zajos helyeket, inkább a csendes beszélgetések jelentik az igazi élményt. A névnapomon nem szoktam túl nagy ünnepséget tartani, de a barátaim mindig meglepnek valamivel. Legutóbb egy gyönyörű csokor virágot kaptam, valamint kemencében sült tököt, papírdobozban – mondta a színművész.

Nagy Katalint, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar dékánját már tegnap reggel számtalan virágcsokorral köszöntötték munkatársai. – Napközben a munkáé volt a főszerep, este viszont egy étteremben ünnepeltem a barátaimmal – mesélte a dékán, aki holnap, névnapján már a következő hét feladatain dolgozik – így csak egy kis edzés jelenti majd a kikapcsolódást.

Nagy Katalin tökéletesen elégedett egyszerű vezeték- és keresztnevével. Utóbbival különösen, hiszen a régi, hagyományos utónevek híve: nagyanyja és

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye csodái: a szegedi Anna-kút

Szeged egyik szimbóluma az Anna-kút, melyet Székhelyi József színidirektor Csongrád megyei csodának… Tovább olvasom