Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Ravaszdi festőnövények

A bodza bogyójából lila, leveléből sárga festék nyerhető; a festőcsüllengből kivont festékanyagot sokáig használták a távoli vidékekről drágán behozott indigó helyett. Festőnövény-kiállítás nyílt a szegedi füvészkertben.
Rengetegféle növény él környezetünkben, melyekből egykor ételek, ruhák, tárgyak, papír színezésére alkalmas festékanyagot nyertek ki; a mindezekkel kapcsolatos ismeretek sok ezer évesek – és szükség esetén ma is alkalmazhatók. A textilfestésre használt fekete bodza bogyóinak levéből sötétlila festék nyerhető – mondja Mihalik Erzsébet, a füvészkert igazgatója, az SZTE növénytani tanszékének vezetője –, levelének főzete pedig sárga festéket ad. A textil előkészítése is befolyásolja, hogy pontosan milyen színű lesz a megfestendő anyag – tehát nemcsak magukat a növényeket kellett ismerniük a régieknek, hanem az alkalmazásukhoz kapcsolódó tudnivalókat is.

A báránypirosító föld alatti szára, eltörve, piros festékanyagot bocsát ki, ezzel jelölték meg egykor a bárányokat. A Dél-Alföld ritka kincse, szigorúan védett, a kiállításon tehát nem látható – de festőnövényekről szólva semmiképp sem hagyható ki. Látható viszont a hegyvidéki festőcsülleng – szintén védett, a füvészkertben azonban már régóta él állománya, így be lehet mutatni –, egykor Európa-szerte termesztették, indigószínű festékéért. Sokáig úgy látszott, kiszorítja a távoli, egzotikus vidékekről, csak drága pénzért behozható, szintén növényi indigót –, de végül az indigó nyert, mert festékanyaga tartósabb.

A hennáról is szólni kell. Ez az ázsiai eredetű festőnövény megszárítva, porítva, megfőzve barnásvöröses festékanyagot ad. Keleti kultúrákban évezredek óta alkalmazzák testfestésre – újabban nálunk is terjed. Még egy érdekesség: a tölgyfalevélen a gubacsdarázs szúrása nyomán keletkező tintagubacsból kitűnő minőségű, fekete tinta készíthető. A gubacsból származó tintával írt szöveg – ellentétben a „szokványos" tintával írttal – akkor sem mosódik el, ha a papírt vízbe merítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölényesen nyerte a választást az MSZP–SZDSZ Szegeden

Botka László biztos többséggel a háta mögött folytathatja a kormányzást Szegeden. Az… Tovább olvasom