Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Rázós az út a Balatonra

Kerékpárral 13 óra 40 perc alatt érhetünk Szegedről Siófokra – ha nem állunk meg pihenni. Kiszámoltuk, hogy vonattal, busszal, autóval mennyibe kerül, és meddig tart az utazás. Itt a hosszú hétvége, mindenki válasszon!
Négytagú, képzeletbeli családunkkal vásároltattunk már kenyeret, bérletet, fizettettünk fűtésszámlát, megérdemlik most a kikapcsolódást. A cikkeinkben gyakran példaként szereplő famíliát – úgyis hosszú hétvége jön – Siófokra küldjük.

Szegedet Siófokkal közvetlen buszjárat kapcsolja össze. Az első 6 óra 15 perckor indul a Mars térről, és 10 óra 55-re érkezik a balatoni város autóbusz-állomására. Közben nyolcszor áll meg. A 247 kilométeres útért a felnőtteknek fejenként 3440, a gyerekeknek 1720 forintot kell fizetni, azaz családunknak összesen 10 ezer 320-at. Csak oda. A legkésőbbi járat, amivel még érdemes elindulni, a 15.05-ös. Balatonakarattyán ugyan át kell szállni, de így is Siófokra ér a család 20 óra 21-re. Naponta hat járat közül választhatnak – nem vettük figyelembe azokat, amelyeket felajánlott ugyan az internetes kereső, de sokat kell várni a csatlakozásra.

A legolcsóbb variáció

Az internetes útvonaltervező szerint kerékpárral megállás nélkül minimum 13 órán és 40 percen át kell tekernünk ahhoz, hogy a szegedi Széchenyi térről a siófoki Semmelweis utcába érjünk. Sokáig tart, de legalább ingyen van.

A közvetlen buszjárat 4 óra 40 perces menetidejéhez képest vonattal minimum 5 óra 2 percig tart az utazás (9.42 -től 14.44-ig), és legalább egyszer át kell szállni. A MÁV előnye, hogy tizenegy járat közül választhat a család, legkésőbb azonban a 16.42-essel induljanak el. Hátrány viszont, hogy a Nyugati pályaudvarról vagy Zuglóból át kell buszozni, metrózni vagy taxizni a keletibe, a délibe vagy Kelenföldre. Sok csomaggal nem érdemes ezt a megoldást választani, de rövid budapesti rokonlátogatással összeköthető.

A vonatjegy az Elvira internetes portál szerint a négytagú családnak összesen 10 ezer 650 forintba kerül akkor, ha igénybe veszik a családi kedvezményt, másodosztályon utaznak, és nem vesznek intercity pótjegyet.

Ha azonban a család okos, akkor csak június 23-a után, vagyis a nyári menetrend érvénybe lépését követően utazik vonattal. Így nem kell átszállniuk, és a kerékpárjaikat is magukkal vihetik. Ugyanis 7 óra 16-kor indul Szegedről, és 11.36-kor érkezik Siófokra az a vonat, amely kerékpárszállító kocsival közlekedik, és Fonyód a végállomása.

Mehetnek persze a család Suzukijával is. Ebben az esetben az internetes útvonaltervező szerint 270 kilométert kell megtenni, Budapest felé érdemes autózni, az út 2 óra 19 perc. Az útiköltséget körülbelül 4-5 ezer forintból megússzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden még papírból dolgoznak a képviselők

Szegeden még papírból dolgoznak a képviselők, de már folynak az előkészületek a közgyűlési munka… Tovább olvasom