Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Razziára kísértük a szemétkommandót

A német importszemét-botrány miatt a hazai környezetvédelmi hatóság szigorúan ellenőrzi megyénkben is a hivatalosan már bezárt önkormányzati szeméttelepeket és az illegális hulladéklerakókat. A szaktárca megállapodott a német hatóságokkal: májustól visszaszállítják a szemetet a feladónak.
Megyénkben is razziázik a zöld kommandó. Az ellenőrzést a környezetvédelmi minisztérium rendelte el a hozzánk is illegálisan érkező német szemét miatt. Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye területén majdnem száz ellenőrzést tervez a hónap végéig az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Ati-Ktvf) – tájékoztatott Kardos Sándor igazgató.

Sok a szabálytalanság

Balástyán, Kisteleken és Pusztaszeren sem találtak működő önkormányzati szeméttelepet, de az elmúlt négy hónapban illegálisan mindegyikbe hordtak be hulladékot a helybeliek – tájékoztatott a nap végén Szilágyi Tamás, az Ati-Ktvf hulladék-gazdálkodási osztályvezetője. Szabálytalanságokat tártak fel az őrzéssel és a kerítéssel kapcsolatosan. Csengelén lapzártánkkor még dolgoztak az ellenőrök. A hatóság az önkormányzati vezetők összehívását tervezi, hogy a hibákat megoldják. Így talán a razzia és a későbbiekben kiszabott bírságok ne maradnak hatástalanok.

Elkísértük tegnap a kommandót, amelyhez a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársa is csatlakozott. Ezek a települések ugyanis a kht.-val szerződtek, hogy legkésőbb tavaly október végéig bezárják szeméttelepeiket. Helyette hulladékudvar épül idén decemberig. De amíg az elkészül, a szétválogatott szemetet a kht. szegedi sándorfalvi úti telepére vitetik. Azt is vállalták az önkormányzatok, hogy mivel a háztartási szemetet amúgy sem lehetett letenni az ilyen lerakóban, és ezután sem szabad majd, azt a településekről a kht. szállítja el.

A zöld kommandó a razziát a hivatalosan már lezárt önkormányzati szemétlerakókkal kezdte Balástyán, Kisteleken, Pusztaszeren és Csengelén. Mi Kistelek határában értük utol az ellenőröket, akiket az önkormányzat műszaki osztályvezetője, Tóth Sándor kísért.

Vaskos lánc és lakat zárta a kaput, megkopott táblák is tiltják a szemétlerakást, de a kerítés sokhelyütt hiányzik. Úgy látszott, bárki kényelmesen besétálhat, és bármit bevihet. Bent, a nagyjából tizenkét hektáros létesítményben egyetlen kóbor kutya és légyinvázió fogadott. Körben bűzlő nejlonhegyek, rothadó ételmaradék, számítógépek törmeléke, gumiabroncsok. Az önkormányzat embere elmondta: bárki bármit bevihet oda, hiszen őr nincs, kerítésre nem telik, és megengedték a helybelieknek, hogy február végéig még ide szállítsák a szemetüket. A megszokás nagy úr, Szeged pedig túl messze van.


Vissza a német feladónak

A német illegális szemétbálák egy részét májusban kezdik el visszaszállítani – jelentette be tegnap Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára. A magyar hatóságoknak a 19 helyszínen talált – közte a hivatalosan már bezárt mindszenti és a balástyai önkormányzati szeméttelepen – mintegy 4600 tonnányi hulladékból 1800 tonna elszállításáról már van ígérvénye. A baden-württembergi tartomány illetékes hatósága azt vállalta, hogy ezt a mennyiséget Kunbajáról, Kiskunmajsáról és Ácsról július végéig 100-120 kamionnal visszaviteti Németországba. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kráter a Kárász utcán

Hat éve, a Kárász utca felújításakor csak megerősítették a csatornát. Most megrepedt egy vízelvezető… Tovább olvasom