Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Receptek és gyógyszerek a Cserepesen

Könnyűszerrel hozzájuthatunk vényköteles gyógyszerekhez és receptekhez a szegedi Cserepes sor bolhapiaci részén. A fájdalomcsillapító Voltaren receptjét tegnap háromszáz, a lejárt szavatosságú, bőrbetegség elleni oldatot száz forintért kínálták nekünk.
Az első körben csak egyetlen asztalon fedeztünk fel gyógyszert, a Dermovate oldatot, amit száz forintért kínáltak. Hamar kiderült, könnyűszerrel hozzájuthatunk különféle egyéb vényköteles szerekhez is a szegedi Cserepes sori piacon.

– A hajas fejbőr egyes betegségeinek helyi kezelésére szolgáló készítmény a patikában 823 forintba kerül és vényköteles – tudtuk meg Tóth Tamás gyógyszerésztől. A termékről egyébként utólag kiderült: 2004 novemberében lejárt a szavatossága. Mégis, hogy került a piacra? – Az árusok egymás között adják-veszik a gyógyszert – hallottuk a szűkszavú választ az eladótól.

Rejtett kamerával

Múlt szombaton robbant a bomba Miskolcon: a város központi piacán vényköteles gyógyszerekkel üzletel egy árus, akinek tevékenykedését az egyik televízió rejtett kamerával rögzítette. Az árus ellen néhány nappal később vizsgálatot indított a helyi rendőrség.

– Írja össze egy listára, hogy mi kell, holnap reggelre itt lesz az áru – mondta egy szakállas férfi, aki régi lemezein próbált túladni. A tablettákat elmondása szerint közgyógyigazolványával váltja majd ki, és a piaci ár feléért adná tovább nekünk. Azt mondta, a Cserepes sorra csak megrendelésre szállít, legtöbbször a belvárosi taxisoknak adja el a kemikáliákat. – De Klárika jobban benne van az üzletben – irányított minket a büfé melletti asztalnál ülő, napszemüveges nőhöz.

– Most csak receptjeim vannak – hangzott a megdöbbentő válasz gyógyszer utáni érdeklődésünkre. Mondtuk, fájdalomcsillapító, főleg Algopyrin érdekelne minket, de az ötven év körüli nő azt felelte, Voltarennel kell beérnünk. Miután rábólintottunk a dologra, táskája mélyéről, egy kis füzetből előhúzta a receptet, amit előttünk, mint átvevő, alá is írt. A vénnyel egyébként semmi gond nem volt, azt május 7-én állította ki orvosa, s egy-egy ilyen recept három hónapig váltható be.

– A családban mindenkinek szüksége van különböző fájdalomcsillapítókra és egyebekre, csak a felesleget hozom ki a piacra – mondta az asszony, aki háromszáz forintot kért a vényköteles gyógyszer receptjéért. – Jövő hét elején Algopyrinem is lesz – mondta búcsúzóul.


Régi és új

Mint azt a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár gyógyszerügyi osztályán megtudtuk, közgyógyigazolványból egy régi és egy újfajta létezik, de június 30-a után már csak az utóbbival lehet gyógyszert felíratni az arra alanyi, vagy normatív és méltányossági jogon rászorulónak. A régi típusú igazolvánnyal csak egy meghatározott listából írathat fel magának gyógyszert a beteg orvosával, árhatár nélkül, de az adagolást, az esetleges túl gyakori felíratást a doktornak figyelnie kell. Az új típusú igazolványokkal a tb által támogatott gyógyszerek szinte mindegyikéhez hozzájuthat az illető, de havonta maximum 12 ezer forint értékben.

A rendőrség még nem találkozott velük

Boros Péter kistérségi tiszti főgyógyszerész elmondta, az ÁNTSZ-nek nincsen jogosítványa arra, hogy a piacokon kinyittassa az árusok táskáját, hogy abban gyógyszert, receptet keressen. Hozzátette, ha más hatóságoktól kapnak bejelentést – például a rendőrségtől –, akkor is csak szakértőként tudnának eljárni ilyen esetekben. M. Toronykőy Márta rendőrségi szóvivő annyit mondott, a szegedi piacok rendszeres ellenőrzése során munkatársaik ilyen jellegű esetekkel – azaz vényköteles gyógyszer, illetve aláírt recept árulásával – még nem találkoztak. Aki egyébként engedély nélkül gyógyszert forgalmaz, az gyógyszerrendészeti szabálysértést követ el. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néha a kutyánk is kikapcsolódásra vágyik

Egy szegedi kutyapanzióban akár wellnesshetet kérhetünk kedvenceinknek, hogy ne legyen… Tovább olvasom