Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Reform után a Csongrád megyei óvodák

Szeged - Nem jellemző a megyeszékhelyen tapasztalható zsúfoltság Makó vagy Hódmezővásárhely önkormányzati óvodáiban – sőt a csökkenő gyermekszám miatt Szentesen hosszú távon a jelenleginél kevesebb csoporttal kell számolni.
Nem jellemző a megyeszékhelyen tapasztalható zsúfoltság Makó vagy Hódmezővásárhely önkormányzati óvodáiban – sőt a csökkenő gyermekszám miatt Szentesen hosszú távon a jelenleginél kevesebb csoporttal kell számolni. Az épületek állapota sehol sem veszélyesen rossz, de komoly felújításra mindhárom városban pályázatot nyújtottak be.

A szegedi Deák Ferenc utcai óvoda bezárása kapcsán lapunkban is megjelent: a belvárosi intézmények zsúfoltak, ami problémákhoz vezet. Csongrád megye nagyobb városait azonban – mint annak utánajártunk – egyáltalán nem jellemzi ez a probléma, sőt inkább a csökkenő gyermekszámok miatt aggódnak – persze kivétel is akad.

– Makón, eltérően más városok gyakorlatától, amint a gyermek betölti a harmadik életévét, be lehet íratni óvodába, nem kell megvárnia a következő beiratkozási időszakot – osztotta meg lapunkkal Debrey Attila, az önkormányzat közoktatási csoportvezetője, aki hozzátette: szintúgy makói sajátosság, hogy a városban születő gyermekek száma, eltérően az országosan tapasztalható csökkenéstől, évről évre stagnáló tendenciát mutat, így a következő három esztendőben biztos, hogy nem kell lényegesen változtatni a csoportbeosztásokat.

Hódmezővásárhelyen most minden óvodás csoport ideális létszámmal működik.
Fotó: Tésik Attila

Ennek megfelelően Makó oktatási reformjának keretében hangsúlyt kapott az óvodák működtetése is, itt összevonást nem tartottak indokoltnak, megmaradt a két korábbi óvodaközpont. A belvárosi és az újvárosi intézményhez egyaránt három-három tagóvoda csatlakozik, így összesen nyolc épületben működhet a pedagógiai munka. A csoportok mindegyike 24-25 fővel működik, arányos az elosztás – összegezte Debrey Attila.

Sürgős, nem sürgős

A makói ovik egyike sincs olyan rossz állapotban, hogy a bezárás fenyegetné, de több rekonstrukciós projekt is folyamatban van, ezek megvalósítására pályáznak. Szentesen folyamatban van sürgősnek minősülő felújítási projekt, a nagyóvoda rekonstrukciójára DAROP-pályázatot nyújtottak be. A tizenegy épületből akad még felújításra váró, műszaki állapota miatt bezárás azonban egyiket sem fenyegeti. A vásárhelyi önkormányzati óvodák idén egy esélyes pályázattal juthatnak felújítási forráshoz – ezt a legsürgetőbb rekonstrukciókra fordítanák.

Szentesen nem ennyire megnyugtatóak a demográfiai mutatók, a születések száma évről évre csökken, így bár pontos számítás nincs, elképzelhető, hogy a jövőben kevesebb csoport indítását vállalhatja az önkormányzat. Mihály Béláné, az önkormányzat művelődési irodájának vezetője rámutatott: komoly gondot fordítanak a csoportok kihasználtságára.

– Az állami normatíva szempontjából ideális, 24 fős létszámot a most lezárult közoktatási átalakítást követően minden óvodás csoportban tudtuk biztosítani – mondta a szakember az önkormányzati kezelésben álló intézményekkel kapcsolatban.

Hódmezővásárhely közoktatási reformjának eredményeképp a következő három évre tervezhetővé vált az óvodák csoportjainak feltöltése, így biztos, hogy ez idő alatt sem intézményt, sem csoportot nem kell megszüntetni, sőt váratlan gyermekszám-növekedés esetén újabbat is tudnak indítani – tudtuk meg Nagy Judittól. A város oktatási irodavezetője rámutatott: három óvoda két-két telephellyel, valamint a negyedik mind a hat, tanyaközpontban működő épülettel alkalmas az évfolyamonként, átlagosan 350-400 gyermek befogadására.

Olvasóink írták

  • 1. Pölltl Ingrid 2008. február 21. 10:57
    „Ez egy tragédia.
    Lehet,hogy új óvodát kell megnyitni Szegeden,hogy legyen hely.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökés után emberölés a vád F. Roland ellen

Szeged - Benyújtotta a vádiratot az ügyészség a barátnőjét több késszúrással megölő volt börtönőr… Tovább olvasom