Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Régész és cégvezető a bíróság előtt

Szeged - Jelentős kárt okozó csalással és magánokirat-hamisítással vádolják a 2003-ban és 2004-ben zajlott autópálya-ásatás két résztvevőjét, D. Csaba alvállalkozót és L. Gábor régészt. Az ügy károsultja a szegedi Móra Ferenc Múzeum.
Ahogyan az M5-ös autópálya nyomvonalán, 2003-ban és 2004-ben az M43-as első szakaszán és a Szeged-Nyugat elkerülőút helyén is régészeti föltárások zajlottak. Ezt a munkát a Móra Ferenc Múzeum vállalta, szerződést kötött rá az Állami Közútkezelő Kht.-val és a Nemzeti Autópálya Rt.-vel. A sok földmunkával járó feladat végrehajtásához a közgyűjtemény alvállalkozót is fogadott, az elsőrendű vádlott D. Csaba bt.-je és kft.-je egyes részfeladatokat hajtott végre.

A teljesítés igazolásához az eltöltött munkaórákat és az alkalmazott dolgozók létszámát dokumentálni kellett. A Szegedi Városi Ügyészség vádirata szerint az elsőrendű vádlott és a másodrendű vádlott, L. Gábor, a múzeum egyik akkori régésze nem a valóságnak megfelelő munkaóra- és létszámot igazolt, majd a kft. és a bt. ez alapján állította ki a számláit. A vádlottak összesen 23 millió 118 ezer 739 forinttal rövidítették meg a Móra Ferenc Múzeumot, és ez a kár azóta sem térült meg – tájékoztatta lapunkat Cseh Attila sajtószóvivő, a törvényszék elnökhelyettese.

A történtek miatt a Szegedi Városi Bíróságon D. Csaba és L. Gábor ellen jelentős kárt okozó csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indult büntetőeljárás. Egy tárgyalást már tartottak, a vádlottakat meghallgatták, a legközelebbi alkalomra, december 17-ére tanúkat idézett be a bíróság.

Az autópálya-ásatásokat korábban a politika is vizsgálta – egészen más megközelítésben. 2006-ban a Móra Ferenc Múzeum igazgatóját hűtlen kezeléssel gyanúsította, és fegyelmivel leváltotta a megyei közgyűlés. A rendőrség is nyomozást indított, ám nem talált bűncselekményt. Az igazgatót és az M5-ös ásatások koordinátorát a vizsgálatok tisztázták az ellenük felhozott vádak alól.

Olvasóink írták

 • 4. Besenyő_Pistabácsi 2012. november 19. 20:08
  „Mindegy ki van pozícióba a kenőpénz a legnagyobb biznisz. Épp ma hallottam hogy anno egy szegedi ingatlant aminek az értéke 30 millió volt 12 millióért szavazott meg eladásra az akkori városi közgyűlés, igaz, hogy vissza kellett hozzá juttatni egy jól irányzott zsebbe 2 millió csúszópénzt. Utána néhány év múlva ugyanezt az ingatlant a város vissza vette 120 millióért. Minden beruházás pályáztatója és nyertese között meg van ez a kis közjáték. Vajon miért kerülhetett az alföldön sík területen 1 km autópálya több mint 2,5 milliárdba? Hát azért mert sok embernek kellett meggazdulni, azt akik meg valóban csinálták azok meg nem lettek kifizetve.”
 • 3. kipkop 2012. november 19. 16:41
  „1. papika56 2012.11.19. 12:56

  A "tűz körül" az mszp-sek ültek!”
 • 2. bakosandras 2012. november 19. 14:40
  „Vajon 2003-ban és 2004-ben hogyan mehetett volna a "millió" "vissza" a "fidesz-kasszába", kedves Paprika56 Úr?”
 • 1. papika56 2012. november 19. 12:56
  „És a bíróság azt is vizsgálta --ebből a projektből ..mennyi millió ment vissza a fidesz-kasszába ?? min,10 % , v. mennyi nyúltak le ---akik ott ülnek a tűzkörül !
  Túlszámlázás máshol is divat !
  pl. olvastam ..magyar útépítő konzorcium /simicska 1 cége / Afrikában..Mozambikban ..épített utat, ami 70 millió Dollár értékű volt--de a magyar 240 milliót számlázott ki , és ki is fizették ...jót röhögött rajtuk.
  Ez nyilván magyar BETEGSÉG !! árvágni, túlszámlázni, zsebbe százmilliókat !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apáca fejlesztette ki a kungfuirányzatot

Korabeli öltözéket viselő harcművészek segítségével 18. századi harcosok és szerzetesek folytattak vérre menő küzdelmet a szegedi IH Rendezvényközpont színpadán. Tovább olvasom