Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Régészeti feltárással indul a parkolóház építése

Még fel sem épült, máris legalább két furcsaság elmondható a szegedi Honvéd téren épülő parkolóházról. Az első változat tervére kidobott az előző városvezetés ötvenmillió forintot, most pedig az új tulajdonos végeztet egyedülálló téli ásatást rohamtempóban.
Hidegben sátor alatt folytatják a feltárást. Fotó: Karnok Csaba
Ilyen még nem volt Szegeden. Minden logikával ellenkező módon télen kezdődött ásatás a Honvéd téri üres saroktelken. A tulajdonos mélygarázst építtet. A beruházót sürgeti a pályázati támogatás, ezért egy év múlva el kell készülnie az épülettel. Ezért állt elő a rendkívüli helyzet. Mivel feltárni kötelező, a cégnek télen kell elvégeztetnie az ásatást az évtizedek óta üresen álló ingatlanon.

A napokban a szegedi Móra-múzeum régésze, Fogas Ottó kezdett próbaásatást két munkatársával. A múzeum megbízott igazgatójától megtudtuk, annak ellenére ásatnia kell a beruházónak, hogy ez a terület már nem esik a középkori Szeged területére. Horváth Ferenc azt is elmondta: az 1700-as években itt húzódott az úgy nevezett Eugenius-árok. Ez volt az akkori várat és a várost körülvevő külső védősánc. Amikor a szomszédos rendelőintézetet építették, 15-16 századi leletek kerültek elő a föld alól. Várható tehát, hogy az üres telken is hasonlókat találnak.

A második parkolóház

A Tisza Lajos körút és a Zászló utca sarkán évtizedek óta tátong az üres telek. Mint megírtuk, az önkormányzat eredetileg is ide, és nem az Arany János utca sarkára akart parkolóházat építtetni. Évekkel ezelőtt ötvenmillió forintért terv is készült a Honvéd téri telekre. Végül azonban az Arany János utcai parkolóház beelőzött. 2001-ben kezdték építeni, és 2004-től fogad autókat Szeged azóta is egyetlen – kihasználatlan – parkolóháza. A Honvéd téri saroktelket több mint egy éve a város eladta a Grundagend Kft.-nek. A cég vállalta, hogy 150 férőhelyes, hagyományos parkolóházat épít. A város tervét nem vették át, azt le kellett selejtezni.

– A kultuszminisztérium előírása egyáltalán nem enged télen ásatást végezni. Nemcsak a kutatók keze gémberedik el, hanem a fagyott földből sem lehet sérülés nélkül kiemelni a leletanyagot – magyarázta Horváth Ferenc. Egy esetben tesznek kivételt, ha a megbízó fűthető sátrat állíttat fel, és legalább plusz 5 fokot biztosít a munkavégzéshez. A beruházónak az idő pénz, ezért vállalja, amire Szegeden még nem volt példa: sátrat húz a régészek feje fölé.

Nem tárják fel a teljes területet, mindössze egy 400 négyzetméteres jellemző részén ásnak. Már az első napon előkerült egy méter mélyen az 1930-as évekből származó udvar, pénzérmékkel. A régészek rétegenként haladnak, és február végéig minden értéket kiemelnek. Az építkezést nem hátráltathatják. Az előzetes számítások szerint a régészeti feltárásért a tulajdonos közel félmillió forintot fizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képernyőről a gyerekszobába

Közismertségnek örvendő kismamát kerestünk – az adventi várakozásban egy boldog várandóst. A… Tovább olvasom