Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Régi-új házak a volt iparnegyed szélén

Az új társasházak utcája lesz a Vasas Szent Péter utca, ha marad a lendület. A régi földszintes házak helyén itt és ott is többlakásos, emeletes palotácskák bújnak ki a földből. Pedig egykor a város peremének számított ez a terület, azért épült itt az államfogház, aztán néhány gyár.
Az új társasházak utcája lesz a Vasas Szent Péter utca, ha marad a lendület. A régi földszintes házak helyén itt és ott is többlakásos, emeletes palotácskák bújnak ki a földből. Pedig egykor a város peremének számított ez a terület, azért épült itt az államfogház, aztán néhány gyár. Az itt élők most csak a növekvő forgalom miatt panaszkodnak.

A Kossuth Lajos sugárút és a Bakay Nándor utca között nyújtózik a Vasas Szent Péter utca. Az orvosi rendelő az egyik, a gyárnegyed a másik oldalról teszi ismertté ezt az amúgy csendes környéket.

Forgalom

Ha a szakorvosi rendelőbe, s onnan a kábelgyárból lett okmányirodába igyekszünk, a Vasas Szent Péter utcán haladunk végig – mint tegnap Petri Ágnes is. A sokszor kerékpározó nő szerint szinte életveszélyes és hosszú percekig tart, mire a Kossuth Lajos sugárútról balra kanyarodhatunk, úgy megnőtt a Szegeden átzúduló forgalom. A Vasas Szent Péter utcát mégis szereti, igaz, errefelé is sok az autós, de szépek az új társasházak. Ha siet, akkor is szívesen legelteti a szemét a gyufagyári raktárakkal átellenben sorakozó új házak erkélyéről aláomló muskátlizuhatagon.

– Kis házak sorakoztak egymás mellett. A gyerekek az utcán játszhattak. Csöndes környék volt a miénk – idézi föl a három évtizeddel ezelőtti hangulatot és mutatja lányai gyerekkori fényképét Szabó László. A férj és feleség ebédhez készülődik: a lakás ajtaja nyitva, érződik a marhapörkölt illata. Az öreg kapuzat mögötti százéves házban három család lakik, zsebkendőnyi kerten osztoznak. Szabóék épp a szomszédasszonyukkal, Klötzl Ferencnével beszélgetnek.

– A szemét szemetet szül – mondja Klötzlné, aki a velük szomszédos sarki ház előtti dzsumbuj, az odadobált pillepalackok miatt dohog. – Sok idegen is erre téved a piac, az orvosi rendelők miatt, talán ők dobják el itt a szemetet. Vagy akik itt dolgoztak, mikor csatornáztak. Nagyon trehány munkát végeztek: az árkot betemették, a kapubeállót földúlva hagyták, nekünk kellett külön pénzért megcsináltatni.

– Hűvösek a falak, kellemes és nyugodt a környék. Tíz éve költöztünk ide. Örülünk, hogy a kerítésen belül itt ez a játszótér is – néz végig az öreg, felújításra szoruló játszószereken Szvetnik Péter, aki a fiával épp a család kedvencét, a fekete nyulat hozta le sétálni és levegőzni a parkba, ami az egykori fogházból lett, bv-tiszti lakásokhoz tartozik. A tágas udvaron sétálgat Baráti Ferenc is, aki unokája biciklizését felügyeli. – Egyenruhásként a börtönhöz tartozó bútorgyárban dolgoztam, így költöztünk 1970-ben a házba. Akkoriban még földes-sáros volt az utca.

Fogház

A rókusi templom búcsúját augusztus 1-jén, Vasas Szent Péter napján tartják – innen a várostörténeti jelentőségű utcanév – tudjuk meg Péter László Szeged utcanevei című könyvéből. Itt emlékeztet Juhász Gyula tréfás megjegyzésére, mi szerint a „legnagyobb keresztény fogoly" a névadó, amivel a költő az utcabeli híres-hírhedt államfogházra célzott. Ám az 1890 körül épült, vagyis nincs köze a korábbi keltezésű elnevezéshez.

Szemben Hodács pék, mellette az asztalos lakott. Sok régi házat lebontottak az utóbbi években, legutóbb azt, ahol egy kocsma is működött, meg Papdi András lakott. Hiába, felkapott lett a környékünk!

– A sarki házat nemrég adtuk át, már majdnem minden lakásba beköltöztek – mutat a magát megnevezni nem akaró építésvezető a Cserzy Mihály utcai sarok felé. De a mellette most épülőben, sőt szemben, a lebontott öreg ház helyén ezután megkezdett társasházban is szinte minden lakás, üzlet elkelt. Szerinte nincs ezen mit csodálkozni: közel a harmadik körúti csarnoksor és a Tesco, a Mars tér gyalog is csak három perc. De egy ugrás a Kossuth Lajos sugárút, villamossal tíz perc sincs a városközpont.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőlugas az ásotthalmi Champs-Elysées-n

Egy körúton ritkán pöfög csotrogány, ketyeró, csettegő – ennyi néven nevezik a környéken az… Tovább olvasom