Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Régi filmhíradókat is nézhetünk a hálózaton

A Nemzeti Audiovizuális Archívum dokumentumai immár a Somogyi-könyvtár hálózatában is elérhetők. Öt új Nava-pontot alakítottak ki nemrégiben Szegeden.
A Nemzeti Audiovizuális Archívumot (Nava) a tévé- és rádióműsorok összegyűjtésére, megőrzésére, feldolgozására és elérhetővé tételére hozták létre. A műsorszolgáltatói köteles példányok révén visszakereshetővé váltak benne az országos földi sugárzású televízió- és rádióadók magyar gyártású és magyar vonatkozású műsorai. A január 1-jétől működő NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára.

Az intézmény könyvtárakban, oktatási intézményekben, múzeumokban, kép- és hangarchívumokban kialakított Nava-pontokon keresztül biztosít on-line hozzáférést a gyűjteményhez. A szolgáltatást a Nava-pontokat működtető intézmények látogatói ingyenesen használhatják. Sikaláné Sánta Ildikó, a szegedi Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettese elmondta: a Dóm téri központi épületben és négy fiókkönyvtárban – a Csillag tériben, az észak-városiban, a rókusiban és az odesszaiban – nemrégiben összesen öt új Nava-pontot alakítottak ki. Mindegyik bibliotékában az intézmények számára biztosított jelszóval egy-egy számítógépen lehet használni a Nava-adatbázist.

Elérhetőségek Szegeden

A Nemzeti Audiovizuális Archívum tájékoztatása szerint Szegeden a Somogyin és fiókkönyvtárain kívül a Rókusi Általános Iskolában, az Ady téri József Attila Tanulmányi és Információs Központban, valamint a Fodor József Élelmiszeripari Szakközépiskolában alakítottak már ki Nava-pontot.

A tanútól a Körhintán át a Mephistóig száz kiemelkedő magyar játékfilm és több száz 1931–1943 között készített Magyar Világhíradó digitális példányát is elérhetővé tette a Nava. A játékfilmek csak a Nava-pontokon tekinthetők meg, a híradók bárhonnan megnézhetők az interneten a www.nava.hu oldalon. A gyűjteményben azoknak is érdemes keresniük, akik egy aktuális eseményről, a különböző tévé- és rádiócsatornák műsorairól szeretnének tájékozódni. A régi filmhíradók a korszakot kutatók számára is értékes információforrások lehetnek. A Nava katalógusa az interneten bárki számára szabadon hozzáférhető, azonban az archivált műsorok többségének megtekintésére csak a zárt hálózatot alkotó Nava-pontokban van lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Szegedre a város karácsonyfája

Tíz méter magas és több mint húszéves az a fenyő, amelyet tegnap vágtak ki, és szállítottak… Tovább olvasom