Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Régi gyilkosságok nyomában a rendőrök

Szeged - A rendszerváltás óta történt hat gyilkosság elkövetőit kellene elkapniuk a Csongrád megyei nyomozóknak három hónapon belül. Az országos rendőrfőkapitány ugyanis kiadta a parancsot: újra át kell nézni a fel nem derített gyilkossági ügyeket.
„Hogy egyetlen gyilkos se érezze biztonságban magát" – indokolta meg néhány napja Bencze József országos rendőrfőkapitány, hogy miért is adta parancsba a megyei főkapitányságoknak: a hatáskörükbe tartozó, még el nem évült gyilkosságok áttekintésére három hónapot ad nekik.
Szekeres Tibor alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) bűnügyi osztályának vezetője elmondta: egy gyilkosság elévülési ideje alapesetben húsz év, minősített esetben azonban soha nem tesznek pontot a végére. A CSMRFK-n a rendszerváltás óta hat olyan gyilkosságot tartanak számon, amelyet az elkövető ismeretlen volta miatt le kellett zárniuk. – Ez persze nem azt jelenti, hogy eddig ezekkel ne foglalkoztunk volna – most három hónap alatt kell csodát tenni. Amint felmerül újabb bizonyíték, információ, azonnal megvizsgáljuk a nyomozás folytatásának lehetőségét – mondta az alezredes.

Természetesen azért most újra, és külön-külön is megnézik a hat esetet: az elmúlt pár nap alatt nem jutottak közelebb a megoldáshoz. Külön csoportot egyébként nem állítanak fel a régi akták ellenőrzésére, a nyomozók mindennapi teendőik mellett nézik át újra a régi gyilkosságok jelentéseit, az akkor kihallgatottak névsorát. – A rendszerváltás környékén például még nem használtuk a DNS-t azonosításra – beszélt Szekeres Tibor arról, hogy milyen újabb technikát lehet bevetni a régi ügyeknél. Ugyanakkor azt is kijelentette: amióta lehetőség van a DNS megállapítására, már ezeknél az ügyeknél is igénybe vették az újabb szakértői vizsgálatokat.

Hogy konkrétan milyen ügyek végére is kellene pontot tenni az elkövetkező három hónapban? Például annak a tizenhat évvel ezelőtt történt gyilkosságnak, amikor egy szikáncsi tanyán ismeretlenek végeztek egy idős házaspárral. A szegedi Delhi bár előtt pedig 1997-ben helyeztek bombát egy Mercedes alá. A detonációban az autó vezetője meghalt, többen súlyosan megsérültek. A nyomozás végén senkit nem tudtak meggyanúsítani. Ahogy az 1998-as szegedi taxisgyilkosságban sem. Az autót a Dunántúlon találták meg, míg a férfi holttestére egy hónappal később, egy domaszéki kukoricásban bukkantak rá.

Az alezredes abban bízik: a következő kilencven napban legalább egy ügyben tudnak majd új bizonyítékot találni.

Olvasóink írták

  • 1. e 2008. június 16. 06:08
    „Hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől középszintű szóbeli érettségik

Ma elkezdődnek a középszintű szóbeli érettségik: a vizsgázók június 27-éig adnak számot tudásukról. Tovább olvasom