Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Régi szegedi díszek a Móra múzeum gyűjteményében

Aranyszínre festett diók, pólyás baba, fúvott üvegdíszek, csipkéből készült csillagok, angyalkák, jászol – a szegedi múzeum karácsonyfájára több mint harminc család ajánlott fel régi díszeket. A múzeum felhívására beérkezett családi relikviákat az intézmény a gyűjteményébe fogadta.
Fotó: Gyenes Kálmán
A szegedi Móra Ferenc Múzeumba több mint harminc család vitte el karácsonyfadíszeit, hogy azokkal ékesítsék a régi Szeged karácsonyfáját. A legrégebbi díszek a negyvenes évek időszakából származnak: angyalkák, üveggömbök. Az egyik legizgalmasabb dísz az ötvenes években készült papírrepülőgép – tudtuk meg Bárkányi Ildikó muzeológustól. Úgy tűnik, mintha kristálycukorból készült volna az apró jármű bevonata. A hatvanas években jöttek divatba a különböző formájú – lekerekített oldalú rombusz, illetve gömb alakú – fúvott üvegek, amelyeket szalaggal, madzaggal akasztottak fel a fára.

Láthatunk még az ágakon aranyszínre festett diót, különböző nagyságú üveggömböket. Legnagyobb létszámban az angyalkák képviseltetik magukat, finom csipkézetű tortapapírból, valódi csipkéből és csuhéból készültek. A fa alatt ott a betlehemi jászol, mutatva: az embereknek szükségük volt a hitre minden időben, még akkor is, amikor a hatalom tiltotta, vagy eltűrte, hogy a vallásban keressenek támaszt, reményt és menedéket. Az egyik jászol igen különleges: a régi mesekönyvek mintájára több papírlapot ragasztottak egymásra, megfestették a hátteret, s az előtérbe a papírfigurákat – Máriát, Józsefet, a kis Jézust, a három királyokat, s a jászol állatait – ragasztotta az ismeretlen alkotó. A fenyő aljában réges-régi mézeskalácsok idézik a feledhetetlen karácsonyok illatát.

A múzeum fáján az idei esztendőt hivatott jelképezni az a fúvottüveg-angyalka, amely kimondottan erre az alkalomra készült. Mellette az ágakon díszelegnek az egyházmegyei Karitász jótékonysági vásárából kikerült horgolt csipkehópelyhek és -csillagok, amelyeket Szegeden árultak.

Vannak olyan díszek is, amelyekhez szép karácsonyi történetek is kapcsolódnak – ezeket később meséljük majd el olvasóinknak. Elöljáróban annyit: az egyik díszt a kis unoka készítette a nagyszülők fájára. A nagymama úgy gondolta, bár nagyon kedves neki az ajándék, mégis felajánlja a múzeumnak – így az apró kezek munkája talán megmaradhat az utókornak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: Az autópálya csak az első fontos lépés

Reptér, vasút, híd, tudásipar – sorolta a következő lépéseket a miniszterelnök, és a… Tovább olvasom