Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Reklámtáblák a jelzőlámpán

Törvénysértően helyezi ki reklámtábláit egy nagyobb szegedi cég, amelyik még a közterület-használatért sem fizet – állítja Csapó Balázs, városi ombudsman. Feljelentés feljelentést követ, miközben az érintett cég egyik vezetője szerint majdnem minden szabályt betartottak.
Hasznos információkat is közölhet, de bosszantó is lehet egy-egy hirdetőtábla a járókelők és autósok számára. Az azonban biztosan állítható, hogy magas reklámértéke van minden hirdetésnek, ami közvetlenül az utak mellett áll. A profitérdek nem minden esetben áll összhangban a törvényekkel. Ez utóbbival kapcsolatos álláspontjára hívta fel a figyelmet Csapó Balázs, az önkormányzat lakossági érdekvédelmi megbízottja, amikor feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, a Hangár Expó- és konferencia-központban tartott különféle rendezvények tucatnyi reklámtáblájának szabálytalan kihelyezése miatt.

Hatástalan bírság

A Gellért és Fiai Consulting Kft. tulajdonában álló kiállítási központ hirdetőtábláit ugyanis a törvényt megsértve, jelzőlámpákra és KRESZ-táblákra kötötték – mondja Csapó Balázs. A szabálysértési feljelentés eredményeként a kft.-re mindössze tizenötezer forintos bírságot szabtak ki még júliusban. Mint a városi ombudsman állítja, az önkormányzattól évi több millió forintos kiállítás-szervezési támogatásban részesülő cég emellett a vonatkozó szabályokat betartva kitett reklámtáblái után sem fizetett a közterületi reklámfelületek értékesítéséért felelős Szegedi Városkép Kft.-nek. Ezt Szélpál Gábor, az önkormányzati cég vezetője is megerősítette. Csapó Balázs szerint emiatt a város alkalmanként többszázezer forintos bevételtől esett el – amellett, hogy a társaság a jogsértő gyakorlatot sem szüntette meg. A cég ugyanis a jogerős határozat dacára ugyanúgy helyezte ki legutóbbi kiállításának reklámtábláit, mint addig. Emiatt Csapó ismét feljelentést tett.

Senki sem illetékes

Csapó állítása szerint első jelzésekor egyetlen illetékesnek tűnő szervezet vagy cég sem vállalta föl a probléma elbírálásának felelősségét, így most levelet írt mind a hétnek: a Polgármesteri Hivatal Általános Igazgatási Irodájának, a Városüzemeltetési Irodának és annak Közterület-felügyeleti Csoportjának, a Szegedi Városkép Kft.-nek, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-nak, a Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht.-nak, a Démásznak és a Szegedi Rendőrkapitányságnak. Arra kíváncsi, hogy feladatuk-e az említett jogsértések ellenőrzése, és mit tesznek annak érdekében, hogy a jogsértő állapot megszűnjön.

Kulturált szabálysértés

Ifj. Gellért Ákos, a Gellért és Fiai Consulting Kft. résztulajdonosa szerint csupán egy-két tábla volt KRESZ-táblákhoz, jelzőlámpákhoz kötve – azok is véletlenül. Amikor jelzett nekik a Szegedi Városkép Kft., egy órán belül elvitték a táblákat, amelyek valójában környezetbarátok, kulturáltak, hiszen teljes egészében eltávolíthatók egy reklámkampány végén – szemben ragasztott társaikkal. Az újabb jogsértés kapcsán elmondta: erről nem tud, de az előfordulhat, hogy öt méterre találtak táblát a jelzőlámpától. – Nem tudom, miért szállt ránk Csapó úr, hiszen fizetünk a Dél-kandeláber Kft.-nek a villanyoszlopok használatáért, és a Városképnek is a közterületi táblákért, valójában a semmiért – mondta ifj. Gellért Ákos. A bérlést csak a Dél-kandeláber Kft. erősítette meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törött bokával érkezett haza Karcsika édesanyja

Isztambulban vasárnap megtámadták és kirabolták Bogosné Papp Edinát. Az asszony súlyos sérüléseket… Tovább olvasom