Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Rekorddal zárt a Chagall

Minden idők legsikeresebb, leglátogatottabb szegedi kiállítása zárult tegnap a várban. Marc Chagall litográfiasorozatát és olajképeit közel huszonnyolcezren látták az elmúlt hat hétben. A bevételek bőven fedezik a tárlat hatalmas költségeit. Jövőre két hasonló kaliberű kiállítást terveznek Szegedre.
Sokan az utolsó pillanatban, tegnap délután nézték meg a kiállítást. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Chagall-kiállítás tervezésekor a Móra Ferenc Múzeum szakemberei arra számítottak, ha minden jól megy, akár 16-18 ezer látogatója is lehet a tárlatnak. Ehhez képest a tegnapi zárásig közel 28 ezren nézték meg az Oroszországban született, később Franciaországban letelepedett világhírű mester Nizzából érkezett Odüsszeia című litográfiasorozatát és a művész unokájától kölcsön kapott három olajfestményét. A hat héten át nyitva tartó kiállítást egyre növekvő érdeklődés kísérte, míg az első időszakban naponta 6-800 nézője volt, a rekordot a múlt pénteki 1130 látogató jelentette. Különösen magas ez a szám, ha hozzátesszük: a megfelelő páratartalom és hőmérséklet biztosítása érdekében egyszerre csak 40-45 főt engedhettek be a szegedi várba.

Sokan az utolsó hét végére hagyták a tárlatlátogatást, így szombaton és tegnap is rengetegen voltak a várban. Elfogyott az összes képeslap, szórólap és plakát. – Bevallom, nem nagyon rajongok Chagallért, de mégis megnéztem a kiállítást. A jegyet már előre megvásároltam, de csak az utolsó napon jöttem el, abban bíztam, nem lesznek majd olyan sokan. A képek nem jelentettek csalódást, tudtam, hogy mire számíthatok. Örülnék, ha egyszer a kedvenceim, azaz Munkácsy és Van Gogh képeit, Rodin szobrait is megnézhetném itt – mondta tegnap a várból kijövet a szegedi Jakab Szilárdné.

Az utolsó látogatók, Jánossy Tamás (középen) és felesége, Zsófia asszony távozása után bezárták a vár kapuját. Fotó: Karnok Csaba
A pénztáros nénik a múzeumban még sohasem tapasztalt pezsgést személyes sikerélményként élték meg. – Rettenetesen elfáradtunk ebben a hatalmas rohamban, de egy hét pihenő után szívesen kezdenénk újra – állította Vajai Károlyné, aki ruhatárosként gardírozta a vendégeket. A bejárati sátrat a hidegebbre fordult utolsó napokban gázpalackról működtetett hőlégbefúvóval fűtötték, így nem kellett fagyoskodniuk a sorban állóknak.

– Végre Budapestről is eljönnek Szegedre egy tárlatért – mutatott beszélgetőpartnereire, egy fővárosból érkezett házaspárra Pászti Ágnes tanácsnok, a kiállítás egyik „bábája", aki szerint Chagall csak a kezdet volt, a tapasztalatok birtokában még nagyobb szabású terveket szőnek. Kapcsolatrendszerük révén, profi csapattal különleges gyűjteményeket hozhatnak jövőre is Szegedre.

– A vidéki múzeumok közül elsőként vágtunk bele egy ilyen nagyszabású vállalkozásba. Érdemes volt kockáztatni, mert minden idők legsikeresebb, leglátogatottabb szegedi kiállítását zártuk, és az sem mellékes, hogy a bevételeink bőven fedezik a tárlat hatalmas költségeit. Ha jövőre nem köteleznek bennünket létszámcsökkentésre és jó költségvetésünk lesz, akkor két hasonló kaliberű tárlatot tervezünk – hangsúlyozta Vörös Gabriella, a múzeum igazgatója, aki Pászti Ágnessel tegnap este 7 órakor pezsgővel és Szeged-albummal köszöntötte a kiállítás utolsó látogatóit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgonyaország a Lidlben és az áruház előtti parkolóban

Homokháti krumplit osztottak tegnap a szegedi Lidl Áruház mellett – mórahalmi aktivisták.… Tovább olvasom