Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Rekordkoszorú a szökőkútban

Az ország legnagyobb adventi koszorújának elkészítését kezdték el a szegediek tegnap. A Dugonics téren közösen építendő, nyolc méter átmérőjű koszorún közéleti személyiségek és az egyházak képviselői gyújtanak majd gyertyákat advent minden vasárnapján.
Saját bevallása szerint utoljára a diplomaosztóján állt a szökőkútban Botka László, Szeged polgármestere – és most ismét. A díszkút közepén várta tegnap délelőtt az újságírókat. – Karácsony a szeretet és a remény ünnepe. Azt szeretnénk, ha ez az egész város számára egy közös ünnep lenne, ezért Magyarország legnagyobb adventi koszorúját állítjuk fel ezen a helyen – mondta.

A kezdeményezést az önkormányzat az egyházak képviselőivel, a Városkép Kft.-vel és lapunkkal, a Délmagyarországgal közösen hirdette meg. A Magyarországon egyedülálló, nyolc méter átmérőjű koszorú vázát tegnap elhelyezték a Dugonics téren, vasárnapig folyamatosan várják a szegedieket, hogy egy-egy fenyőággal ki-ki járuljon hozzá az ünnepi várakozás jelképének elkészítéséhez. E hét végétől minden vasárnap közös gyertyagyújtásra hívják a város lakóit. Az első lángot 27-én 17 órakor lobbantja fel Botka László és Gyulay Endre megyés püspök. Advent további vasárnapjain a gyertyákat a szegedi diákpolgármester és Bartha Tiborné református lelkész, Szetey András, lapunk főszerkesztője és Laurinyecz Mihály katolikus pap, valamint Gregor József operaénekes és Cserháti Sándor evangélikus lelkész gyújtja majd meg.

Az adventi készülődés alatt az árvízben részben elpusztult székelyudvarhelyi könyvtár segítésére is szeretnék a szegediek támogatását megnyerni. A közös adventi koszorúhoz hozott könyvadományokat az erdélyi város bibliotékájának kívánják átadni karácsonyi ajándékul.

Tegnap a Dugonics téren ott volt Kondé Lajos plébános, aki elmondta, az emberek a nagy rohanás közepette elfelejtik, hogy a lelkünkben is készülni kell a karácsonyra. Bartha Tiborné református lelkész szavai szerint az adventi gyertyák azt jelképezik, hogy a mennyei fény meglátogat bennünket.

Az egyházi személyiségek, a polgármester, a Városkép Kft. ügyvezető igazgatója és lapunk képviselője ezután együtt helyezték el az első fenyőágakat a város koszorúján.


Két vásár

Jövő héten két karácsonyi vásár is kezdetét veszi Szegeden: másodikától a Széchenyi téren a színpadi programok mellett több mint 60 kereskedő kínálja majd portékáit, a Dugonics téren pedig az Ördögszekér szervezésében kézművesvásár várja a látogatókat. 


F. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Grundagend a grundon

Új parkolóhelyeket alakítanak ki Szegeden a belvárosi parkolók zsúfoltságának csökkentésére. A… Tovább olvasom