Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Rekordot döntött a Tisza vízszintje Szegednél

A védekezés érdekében szombattól ingyenesen használható minden tömegközlekedési jármű Szegeden. A Tisza vízszintje Szegednél hétfő reggelre meghaladta az 1970-es 960 centiméteres vízállást, és ezzel rekordot döntött. A napokban tovább emelkedik majd a vízszint, és előreláthatólag 980 centiméternél tetőzik a folyó Szegednél.
 
Polgármesteri intézkedések

Szeged történelmének legmagasabb tiszai vízszintje várható a következő napokra – hívta föl a figyelmet szombaton Botka László polgármester. A tetőzés keddre-szerdára várható, a vízszint a közel tíz métert is elérheti. A város felkészült, biztonságban van – ugyanakkor a rendkívüli helyzet fegyelmezett állampolgári magatartást igényel. Szombattól kezdve, este 8-tól reggel 6-ig Szeged teljes közigazgatási területén a Tisza mindkét partján a gátak, védművek körzetében csak az árvízi védekezésben részt vevők tartózkodhatnak; a tilalmat megerősített rendőri és városőri szolgálat ellenőrzi. A tömegközlekedési járművek – autóbusz, villamos, troli – szintén az egész városban ingyenesen vehetők igénybe.

A polgármester fölkéri a szegedieket: személygépjárműveket, ha csak lehet, ne vegyenek igénybe – a védekezést akadályozó gépjárműveket indoklás nélkül, azonnal elszállítják. Szivattyúzási tilalom is életbe lépett a magántulajdonú ingatlanok esetében. Ha valaki bármilyen, árvízzel kapcsolatos jelenséget, például szivárgást, vízfeltörést észlel, azonnal jelentse a vízügyi szakembereknek!
Vasárnap éjjel megdőlt a vízrekord

A Tisza vasárnap éjfélkor elérte Szegednél a 960 centiméteres, eddig mért legmagasabb szintet, a folyamatosan áradó folyó vízállása hétfőn reggel 963 centiméter volt.

A védvonalakon a figyelő és őrszolgálat folyamatos, több helyszínen a katonaság bevonásával az éjszaka is folyt a gátak megerősítése, magasítása - mondta Szúnyog Zoltán, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. Hozzátette: az árvízi jelenségeket - szivárgásokat, csurgásokat - kezelik a vízügyi szakemberek.

A Maros vízgyűjtőjében kevesebb csapadék volt, ezért a Maroson - magas mederteltség mellett - mérsékelt áradás tapasztalható, a folyó vízhozama a korábbi napokhoz képest hétfő reggelre lényegesen nem változott.

Az Alsó-Tisza vízállására lényeges hatást gyakorol a Hármas-Körös és a Maros vízhozama, valamint a Duna vízállása, amely vasárnap a Tisza torkolatánál tetőzött. A Körösök vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a folyókon újabb árhullámok indultak el, és jócskán megnőtt a Hármas-Körös vízhozama, aminek hatására a Tisza Csongrád térségében erőteljesebben árad - közölte a szakember.

Fotó: Karnok Csaba
Kialakították a helikopter leszálló-helyeket, megjöttek a katonák, akik óriás zsákokat töltenek meg mintegy 30 hagyományos méretű homokzsákkal és a helikopterek majd azokat teszik a helyükre, ha ezt a vízügyesek elrendelik.

A szegediek folyamatosan kijárnak a Tiszához, nézik az áradó folyót. A városban nyugalom van, a Tisza-parton megjelentek a karszalagos városőrök.
A belvárosi Tisza-töltés mögött egy-egy helyen átszivárgott a víz, ezeket a területeket azonban homokzsákokkal szigetelték.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszakán az eddigieknél is több szegedi önkéntes polgár segített a homokzsákok töltésében.

Szegeden, a Felső Tisza-parton egy helyen az úttest alól is feltört a víz, ezért az út egy szakaszát lezárták, csak a tömegközlekedési járművek hajthatnak be ide.

A szivárgásokat és átfolyásokat a vízügyi szakemberek a jelentős vízállás normális velejárójának tekintik.

A vízállás-előrejelzés szerint a Tisza kedd és csütörtök között 980 centiméteren fog tetőzni, s ez a rekord-vízszint akár péntekig is megmaradhat.

***

Szombaton a vajdasági területen a hullámok átcsaptak a gyálai nyári gáton, s a víz elkezdte elönteni a környékbeli, mély fekvésű területet. Ez átmeneti vízszintcsökkenést okozott, de vasárnapra már a 960 centit is elérheti a víz. És tovább emelkedik, hisz fölöttünk, Szolnoknál még mindig árad – hívta föl a figyelmet Dobi László, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) igazgatója, központi védelemvezető. A gátakat tovább magasítják, az igazgatóság 1200 fővel dolgozik a védekezésben.

Vasárnaptól a honvédségi erők is részt vesznek a munkákban: Szegednél 150, 250 katona pedig Szentes környékén dolgozik a gátakon. Emellett további 400 katona tartalékban áll a laktanyákban – mondta Kaszás Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára.


Fotó: Karnok Csaba
Ha az időjárás kedvezőtlenre fordul, és csak légi úton lehet eljuttatni a műszaki fölszereléseket a helyszínekre, az sem okozhat nehézséget – helikopterek ez ügyben már földerítő repüléseket is végeztek. További tájékoztatást az Atikövizignél 423-840-es, a katasztrófavédelmi igazgatóságon az 559-970-es telefonszámon kaphat tájékoztatást árvízzel kapcsolatban a lakosság.

Tilos a megállás

Aki a Tisza melletti útszakaszokon elhelyezett tiltó táblák ellenére gépkocsival megáll, az akadályozza a veszélyhelyzetben munkát végző vízügyi szakemberek munkáját, a járművet tehát a hatóság elszállítja. A gátakra továbbra sem szabad fölhajtani. A szabálytalankodókkal szemben a rendőrség megteszi a szükséges intézkedést – tudatta lapunkkal Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos motorbaleset Zákányszéken

Halálos baleset történt vasárnap hajnalban Zákányszék belterületén. Egy fiatalember bukósisak nélkül… Tovább olvasom