Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Rektorválasztás

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem idén tavasszal rektort választ.
A két pályázó – Szabó Gábor okleveles gépészmérnök, okleveles gazdasági mérnök, egyetemi tanár, rektor, valamint Wittmann Tibor orvos, az I. számú belgyógyászati klinika tanszékvezető professzora – programja olvasható az egyetemi honlapon. Az universitas jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket a jelöltek nyilvánosan is bemutatják, válaszolnak a kérdésekre az egyetem tanári testületének ma 16 órakor kezdődő ülésén, a bölcsészettudományi kar Ady téri épületében,az Auditorium Maximumban. A rektori posztra pályázók közül az egyetem szenátusa március 8-i ülésén választja ki azt a személyt, akit az intézmény irányítására alkalmasnak tart.

Olvasóink írták

 • 7. allegro 2010. február 16. 17:34
  „Mindenkinek lehetősége van megismerni a pályázatokat, hiszen ott vannak közzétéve az egyetem honlapján.
  Nemhogy az egyetemi tanárok nem ismerhetik meg, de még a legutolsó putriban Pistike is, ha szokott internetezni és egyáltalán érdeklődik és veszi a fáradtságot megkeresni és elolvasni.”
 • 6. 10karakter 2010. február 15. 20:42
  „a Szenátus ügyrendje az Egyetem honlapján elérhető.

  előbb elolvasni, utána terjeszteni hülyeségeket.”
 • 5. majdénmegmondom 2010. február 15. 20:05
  „Idemásolnám az "erős egyetem" cikkhez tett hozzászólásom:

  23. LukSzusz 2010.02.14. 09:52
  "Kedves Gabi bácsi,ha mi is 5-6 milliót keresnénk havonta,nekünk is ilyen öntelt mosolyunk lenne széles pofinkon."

  Igaz, de alapvetően nem az a legnagyobb baj, hogy egy rektor legkevesebb évi bruttó 50-60 millió között keres. Hanem az, hogy a többi egyetemi oktató jövedeleméhez képest ez kifejezetten lefizetés (korrupció) jellegű. Kérdezzünk meg a tanársegédeket (kezdő oktatók) akik évi jó 2,5 milliót kapnak és éjjel nappal gürcölnek. A pálya csúcsát jelentő egyetemi tanárság (ahova kevesek jutnak el) évi 8 millió körül jövedelmez.”
 • 4. shalomka 2010. február 15. 18:41
  „ideje lenn már váltani, de vajon lesz-e hozzá elég bátorság?”
 • 3. husi 2010. február 15. 17:49
  „A gyarló alkalmazott fizetése nem lesz több, pótlékokat nem adják vissza, műszerek nem lesznek, létszámbővítés álom marad... de a már x éve nyugdíjazott professzor megkapja a teljes fizetést akkor is a nyugdíja mellett, ha csak fél órát tartózkodik az egyetem területén.... Ez várható! Magyarul semmi változás nem lesz.. Igazságos?”
 • 2. majdénmegmondom 2010. február 15. 15:42
  „Aztán megint módósítjuk az oktatási törvényt, hogy lehessen negyedszer, ötödször, stb. rektor valaki. Sőt öröklődjön!”
 • 1. dodó 2010. február 15. 11:50
  „"Nyílt szavazással terrorizálja az egyetemet az SZDSZ-es szegedi rektor. 2010-02-14 21:07

  Nyíltan kell szavaznia a Szegedi Tudományegyetem rektoráról az intézmény szenátusának. Szabó Gábor az egyetem jelenlegi vezetője egyébként a kormányzat ultraliberális törekvéseit szervilisen támogató Magyar Rektori Konferencia elnöke, illetve az SZDSZ egykori képviselőjelöltje is.

  Nyílt szavazással kell minősítenie a rektorjelölteket a Szegedi Tudományegyetem tanári karának - állítja Wittmann Tibor rektorjelölt. Szerinte ez azért is aggályos, mert a másik jelölt a jelenleg is hivatalban lévő rektor. Így ez a forma az oktatók megfélemlítésére is alkalmas - fogalmazott Wittmann.

  A második rektori ciklusát töltő Szabó Gábor, a felsőoktatási törvény módosításának értelmében harmadszor is pályázhat a posztra. Egyes vélemények szerint a rektorságért vívott harc hátterében politikai okok is vannak, hiszen a korábban SZDSZ-es képviselőjelöltként induló, Magyar Bálint elképzeléseit is támogató professzor egyben a Magyar Rektori Konferencia elnöke is. Ha a szegedi egyetem vezetésére nem őt választják, a Rektori Konferencia éléről is távoznia kell.

  Én úgy gondolom, hogy ez több szempontból is helytelen, nem demokratikus, nincs jó érzése az embernek ilyen alkalommal. Csak az egyetemi tanárok egy része fog tudni az első pályázatismertetésen részt venni, hogy aztán rögtön döntő szavazást tartson a pályázatokról, méghozzá nyílt formában - mondta Wittmann Tibor, az I. Belgyógyászati Klinika igazgatója. Az egyetemi tanár aggályosnak tartja, hogy csak nagyon keveseknek lesz lehetősége megismerni a pályázatokat. Az orvos-professzor szerint ráadásul személyi kérdésekben kizárólag titkos voksolással szabadna dönteni.

  Február 15-én, hétfőn mutatja be programját a két rektorjelölt, majd valószínűleg március 8-án szavaz róluk az egyetem 49 tagú szenátusa. /mno.hu/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid ölte meg a zákányszéki asszonyt

A gyorsan kiérkező mentők sem tudták már megmenteni egy zákányszéki asszony életét. A 62 éves nő a saját házában lett rosszul és ájult el. Tovább olvasom