Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Rendészetis oktatók és diákok a rendőrbotrányokról

Háromszor esnek át pszichológiai vizsgálaton azok a fiatalok, akik úgy döntöttek, rendőrként vagy határőrként szeretnék a törvényt szolgálni. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola oktatóit és diákjait az országban sorra felszínre bukkanó rendőrbotrányokról is faggattuk.
– Tizennyolc és harminchárom év közötti fiatalok, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal, vagy a jelentkezés évében megszerzik azt – ezek a kritériumai, hogy valaki jelentkezhessen a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolába rendőr vagy határőr szakra – tudtuk meg Mezei Józsefné századostól, az iskola tanulmányi osztályának vezetőjétől. A leendő rendőrök és határőrök életére kíváncsiak lettünk a közelmúltban felszínre bukkant rendőrbotrányok miatt is.

– Először egészségügyi és pszichológiai szűrésen esnek át a hallgatók, amit a lakhelyük szerint illetékes megyei rendőr-főkapitányságokon, illetve határőr-igazgatóságokon végeznek el – tudtuk meg a századostól a válogatás szigorú szabályait. Ha mindent rendben találnak, előbb elméleti, majd fizikai felvételi következik. Ha ezen is túljutnak, ismételten egészségügyi és pszichológiai vizsgára küldik őket. – A két pszichológiai vizsgálat egymásra épül. Először az alapvetően látható, szorongásos, depresszióra mutató jeleket szűrik ki, később teljesítmény- és személyiségi tesztekkel vizsgálják az illetőt – mondta Fodor Sándor, az iskola igazgatóhelyettese. A tanulók – mielőtt befejeznék a kétéves iskolát – újra alkalmassági vizsgálaton vesznek részt.

Nyilvánosság előtt dolgoznak

Lukács János dandártábornokot, a CSMRFK vezetőjét is megkérdeztük. A rendőrség megítélése mostanában nem a legjobb, hogyan lehetne visszaállítani annak hitelét, és mit tehet ez ügyben egy megyei rendőr-főkapitányság? A főkapitány azt mondta, megítélésük szerint a CSMRFK dolgozói munkájukat eddig is tisztességesen végezték. – Egy rendőrség akkor hiteles, ha feladatait törvényesen, szakszerűen és becsülettel végzi. Továbbra is így kívánunk dolgozni. Ami pedig az emberek bizalmát illeti: évek óta a nyilvánosság bevonásával végezzük munkánkat. Fontos számunkra, hogy a megye lakossága miként ítéli meg tevékenységünket, ezért rendszeresen igyekszünk megismerni véleményüket. A közvélemény-kutatásra ebben az esztendőben is sort kerítünk: a megyében élők többsége elégedett volt velünk.

Mennyire elégséges a háromszori pszichológiai vizsgálat az állományba alkalmatlanok kiszűrésére? – Mindenki azt szeretné, hogy biztosan kiszűrhetők legyenek azok, akik hajlamosak valamilyen bűncselekmény elkövetésére. Több elmélet létezik, kik is lehetnek bűnözői személyiségek, de a vizsgálatokból kideríteni, hogy egy ember hajlamos-e arra, hogy néhány év elteltével bűncselekményt kövessen el – lehetetlen. Az akaratgyengeség viszont már az első vizsgálaton kiderül – fogalmazott a pszichológus végzettségű igazgatóhelyettes.

De hogyan vélekednek a hallgatók? Mi a véleményük a rendőrbotrányokról? A 28 éves, végzős Godáts Krisztián bűnügyi területen szeretne elhelyezkedni, a 31 éves Karsay Krisztina pedig szociális munkásból vált határőrtanonccá. – Aki ezen a pályán akar maradni, azt ezek az esetek nem tántorítják el – mondta Krisztián, majd kissé elkomorodott. – Talán azok bizonytalanodhatnak el, akik most kezdtek el foglalkozni a gondolattal, hogy rendőrök legyenek – találgatott.

Beszéltek a konkrét esetekről egymás között? – Az órákon az oktatáson volt a hangsúly, de szóba kerültek a rendőrbotrányok is. Azok, akikkel szemben jogerős ítélet születik, illetve született, nem rendőrök, hanem bűnözők – jelentették ki a diákok. Hogyan állítanák vissza az egyenruha becsületét? – Csak azt az utat látom, hogy a rendőr és a határőr megfelelő modorban, kulturáltan, felkészülten tegye feladatát. Az állampolgár ne higgye azt, hogy bármiféle személyeskedés lenne az intézkedés mögött – vélekedett a jövő fiatal rendőre és határőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportolók – szegedi panelgarzonban

A szegedi önkormányzat összesen huszonöt garzonlakást biztosít a város sportklubjainak a Székely sor… Tovább olvasom