Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Rendet tesz a rendőrség

A rendőrség rendet akar tenni a szegedi belvárosban – nyilatkozta lapunknak Kovács Mihály alezredes. A szegedi rendőrkapitány elmondta, megszigorították az ellenőrzéseket, a szabálytalanul parkolókat megbüntetik, azok ellen pedig, akik hamis vagy más nevére szóló rokkantigazolványt használnak, büntetőeljárást indítanak.
A hamis vagy mások nevére szóló rokkantigazolványok használói ellen büntetőeljárást indít a rendőrség Fotó: Karnok Csaba
– A rendőrség az utóbbi hetekben folyamatosan ellenőrzi a rokkantigazolványt használókat, megpróbálják kiszűrni a visszaéléseket. Korábban miért nem tették?

– A rokkantigazolványok használatával kapcsolatos visszaélések eddig is ismertek voltak a Szegedi Rendőrkapitányság előtt. Ráadásul tavaly több olyan gépkocsifeltörés is történt, amikor a tettesek csak a rokkantkártyát vitték el az autóból. A visszaélések száma Szeged mellett a többi nagyvárosban is nőtt. Az SZKT-val úgy döntöttünk, hogy a belvárosban jelentkező parkolási, közlekedési zavarok megszüntetésére tett intézkedésekkel párhuzamosan megpróbáljuk kiszűrni a visszaéléseket. Ha a tettesek bíróság elé állítása, azaz az elkövetett jogsértés és az elkövetők felelősségre vonása időben rendkívül felgyorsul, az megítélésünk szerint erősen visszatartó hatású.

– A gyakorlatban hogyan történik az ellenőrzés? Megvárják, míg az autó tulajdonosa odaér a járművéhez?
– Az ellenőrök és a rendőrjárőrök egy-egy útvonalat végigjárnak, az ott lévő járműveken ellenőrzik a rokkantigazolványokat. A gyanús igazolványokat lefényképezik vagy videofelvételt készítenek róluk, majd a jármű vezetőjét megpróbálják tetten érni. Az esetleges visszaélést csak így lehet bizonyítani. Ha feltételezhető, hogy okirat-hamisítás történt, kollégáim előállítják a gyanúsítottat, az igazolványt pedig lefoglalják.

– Két napja a szegedi bíróság elítélt egy szegedi nőt és egy férfit, mind a ketten más nevére szóló rokkantigazolványt használtak. Eddig hány esetben indítottak büntetőeljárást?
– Az év első három hónapjában 16 esetben állapítottuk meg közokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanúját. De az egyéb jogsértések mellett sem megyünk el. Az egyéb módon szabálytalanul parkoló járművek vezetőivel szemben 59 szabálysértési feljelentést kezdeményeztek kollégáim, húsz személyt megbírságoltak, tizennyolcat figyelmeztettek. A szabálytalanul parkoló gépkocsik elszállíttatását több esetben kezdeményeztük. Ilyen intézkedésekre a jövőben is számítani kell az autósoknak, rendet akarunk tenni a szegedi közlekedésben, kiszűrjük a szabálytalankodókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos perlekedne a plakátragasztókkal

A szegedi Dél-Kandeláber Kft. pert fontolgat azok ellen, akik a cég előzetes hozzájárulása nélkül… Tovább olvasom