Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Rendhagyó énekóra a Muzsikással a Rókusi I. iskolában

Az országot, sőt a Kárpát-medencét járja a Muzsikás együttes, eddig több mint ötven iskolában tartottak rendhagyó énekórát. Tegnap a szegedi Rókusiban zenéltek.
A Muzsikás együttes zenéje a Rókusi-iskola tornatermében szólt. Fotó: Gyenes Kálmán
Zsúfolásig megtelt tegnap délelőtt a szegedi Rókusi-iskola tornaterme. A gyerekek a galérián és a tornaterem szőnyegén ültek, a zenészek – Sipos Mihály, Porteleki László és Éri Péter – zsámolyokon. A Muzsikás együttes vezetője, Hamar Dániel élvezettel mesélt a kincsről, amit eleinktől örököltünk: a népzenéről. – A lakodalmakon volt szokás csujjogatni – mesélte a zenekarvezető a lenyűgözve figyelő közönségnek. – Azt szeretném, ha a zenére velünk együtt kiabálnátok: „Járd ki lábam, járd ki most, nem parancsol senki most! Jobbik lábom, jól vigyázz, mert a balom meggyaláz!" A gyerekeknek nem kellett kétszer mondani, először kíséret nélkül gyakoroltak tanáraikkal együtt, aztán rázendített a banda, és Hamar intésére több mint nyolcszáz torokból felhangzott a csujjogató.

A 45 perces óra gyorsan eltelt, közben hallhattunk gyimesi, mezőségi, dunántúli és szászcsávási muzsikát. – Felismertem a gyimesi zenét, mert azt a táncot már tanultuk – mondta a 6/b-s Molnár Orsolya, aki a Szeged Táncegyüttes néptáncosa. – Azért tetszett a Muzsikás órája, mert az iskolatársaim megismerhették a népzenét, amit otthon általában nem hallgatnak.

– Nagyon szórakoztató volt – összegezte röviden Kovács Bence, aztán a gyerekek máris indultak a nyelvórára. A tornacsarnok hamar kiürült, a zenészek pedig összepakolták hangszereiket.

– Januárban kezdtük rendhagyó énekóratúránkat – mesélte Hamar Dániel. – Eddig több mint ötven iskolában jártunk itthon, Kárpátalján és Erdélyben. Gyerekkoromban a mi iskolánkba is jártak zenészek, még ma is emlékszem azokra az órákra: nagyon erős hatással voltak rám. Ezért gondoltunk arra, hogy a gyerekekhez ily módon visszük közelebb a zenét.

A zenekar egyik hegedűse, Sipos Mihály örömmel jött Szegedre. Diplomáját ugyanis a szegedi egyetemen szerezte, matematika–fizika szakon. – Az iskolákban kevés az énekóra. A tanárok emberfeletti munkáját szeretnénk segíteni és kiegészíteni azzal, hogy intenzív zenei élményt nyújtunk a gyerekeknek – mondta.

A Muzsikás együttes rendhagyó énekóráit egy magyar cég szponzorálja, az iskoláknak nem kell fizetni érte. Eredetileg 20 ilyen órát terveztek, de nem bánják, hogy túl vannak az ötvenen. A gyerekek csillogó tekintete, a taps a legnagyobb jutalom számukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlat nyílik a bankokban

Az utóbbi években hazánkban is terjed az üdvözlendő gyakorlat, hogy a bankok ügyféltereiben,… Tovább olvasom