Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 25°C Még több cikk.

Rendhagyó matekóra a fejszámolóval

Szeged - Gyorsan kellett pötyögniük a számológépen a Gregor József Általános Iskola nebulóinak, hogy lépést tartsanak a gyémántdiplomás Kovács Antallal. A nyugdíjas matematika–fizika szakos tanár rendhagyó matematikaóráján jártunk.
– Amit látni fogtok, az játék a számokkal – vetítette előre pénteki bemutatóórája kezdetén a szegedi Kovács Antal. A nyugdíjas matematika–fizika szakos pedagógus 45 évig dolgozott a pályán, ebből 35-öt szülőfalujában, Algyőn töltött. Hamar elterjedt róla, hogy kiválóan tud fejben számolni – ezt a képességét csillogtatta meg azoknak a 4–8. osztályos diákoknak, akik jó matektudásuk miatt meghívást kaptak a különleges tanórára.

A gyémántdiplomás Kovács Antalt ámulattal figyelték a szegedi Gregor József Általános Iskola diákjai. A szerző felvétele
A gyémántdiplomás Kovács Antalt ámulattal figyelték a szegedi Gregor József Általános Iskola diákjai.
A szerző felvétele


A fiatalok számológépen és mobiltelefonon billentyűzték be a műveleteket. Sietniük kellett, mert alkalmi tanítójuk kivételes szellemi frissességről tett tanúbizonyságot. A táblára felírt öt tetszőleges háromjegyű szám összeadása, a kétjegyűek szorzása pillanatok alatt lezajlott Antal bácsi fejében, és már közölte is az eredményt. Megmutatta például, hogyan lehet a leggyorsabban összeadni 1-től 100-ig a számokat, és mi a titka a gyors szorzásnak. A nyugdíjas pedagógus azt javasolta a tanulóknak, hogy ha jól szeretnének fejben számolni, ne csak 10-ig, hanem 100-ig jegyezzék meg a számok négyzetét. A bemutatóóra végére már százmilliós nagyságrendhez értek, a kicsöngetéskor pedig fejtörő házi feladattal és ajándék könyvjelzőkkel búcsúzott Antal bácsi a diákoktól.

* * *

Nemcsak számol, ír is
– Tudták rólam a gyerekek, hogy nem vacakolok a megoldásokkal, hanem ha ránézek egy feladatra, tudom, hol a hiba. A dolgozatjavítás is egyszerű volt – mesélte pályafutására visszatekintve Kovács Antal, aki a tanárképző főiskola elvégzése után 60 évvel szerzett gyémántdiplomáját és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár levelét is magával hozta. – 1988-ban, 60 évesen mentem nyugdíjba, azóta két könyvem jelent meg: a Szülőfalum, Algyő című és az Egy kis matematika. Háborús novellát is írtam, valamint megfogalmaztam a születésem történetét, de leginkább a matematikát szeretem – szögezte le.

Olvasóink írták

 • 3. tuti 2012. május 05. 16:20
  „Jó, hogy láthatták a gyerekek! Talán ezekben a gyerekekben felmerül, hogy nagyobb tisztelettel kell az idősek iránt lenni.”
 • 2. Mandriva 2012. május 05. 14:09
  „Tiszteltetem a Tanár Urat! A fejszámolás "mutatványosa" egykor Pataki Ferenc volt, aki kalapos mesterséget tanult, de fejszámolásból élt. A nyolc-tízjegyű számok összeszorzása, osztása sem okozott gondot neki, és eljutott addig, hogy tizenkét-tizennégy jegyű számokból vont köbgyököt viszonylag igen rövid idő alatt. Ha egyszer elolvasott egy telefonkönyv oldalt, névvel, címmel, telefonszámmal vissza tudta mondani. Ez kivételes tehetség, vagy agyi működés hiba, mert felejteni is tudni kell...”
 • 1. TUTI 2012. május 05. 09:33
  „Le a kalappal! Vlszeg nem csalta, plagizálta a diplomáját! :)
  Jól néz k! GRATULA! Még csak 74 éves! ...nek látszik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felélednek a szegedi szökőkutak

Május 1-jére a vizes látványosságok egy részét beüzemelték, a többit Szeged napjára indítják el. Tovább olvasom