Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Rendkívüli események

A kampánycsend, valamint a választási szabályok megsértését több helyről is jelentették az országban. Olyan is előfordult, hogy a választási bizottság csak az egyik szavazólapot adta oda a voksolni érkező embereknek.
Tizennyolc szavazónak csak az egyik szavazólapot adták át Győrött a 2-es számú országgyűlési egyéni választókerület 75. szavazókörében – mondta Szórádi Sándorné, az illetékes választási bizottság elnöke. Közlése szerint az üggyel kapcsolatban az állampolgárok részéről kifogás nem érkezett. A szavazatszámláló bizottság kereste fel a választási irodát, s kért tanácsot arról, hogyan lehet a figyelmetlenséget korrigálni. Az a döntés született, ha a választópolgárok visszamennek a szavazókörbe, jegyzőkönyv rögzítése mellett megkapják az egyéni jelölteket tartalmazó szavazólapot, és pótlólag leszavazhatnak, hogy ne sérüljön alkotmányos joguk – mutatott rá.

Szavazólapjait kezében lobogtatva távozott Celldömölkön az egyik szavazóhelyiségből egy férfi vasárnap délelőtt – tájékoztatott a helyi választási iroda vezetője. A férfi aláírta a neve mellett a névjegyzéket, megkapta a szavazólapokat és a borítékot, de nem ment be a fülkébe, hanem a papírlapokat meglobogtatva bejelentette, hogy elviszi a szavazólapokat, majd távozott – ismertette az esetet Barnyai Attiláné. A történtekről a szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvet vett fel, s a testület tagjai később úgy határoztak, hogy rendőrségi feljelentést is tesznek. A helyi választási iroda vezetője cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy a férfi obszcén kifejezéseket használt, illetve sértegette volna a szavazatszámláló bizottság tagjait.

Le kellett cserélni a dombóvári választókerületben egy szavazatszámláló bizottsági tagot Kapospulán – tájékoztatott Radochayné Molnár Zsuzsanna, a helyi választási iroda vezetője tegnap kora délután. Az egyik delegált képviselőről, aki aláírta az összeférhetetlenségi nyilatkozatot, a szavazás megkezdése után kiderült, hogy az egyik párt tagja, ezért le kellett váltani – közölte az irodavezető. Az eseményről jegyzőkönyvet vettek fel, és intézkedtek a cseréről. Az esetet az egyik pártdelegált jelentette – fűzte hozzá.

Kicsempészett a szavazóhelyiségből egy üres szavazólapot a Vas megyei 2-es számú választókerülethez tartozó Nárai községben egy férfi – erről Borosta József, a szavazatszámláló bizottság elnöke tájékoztatta az MTI-t a szavazás helyszínén. Reggel nyolc óra körül érkezett a szavazókörbe egy helyi választópolgár, a középkorú férfinak kiadtuk mindkét szavazólapot, aki ezután egy táskával a kezében bement a fülkébe – mondta.

A férfi bedobta a borítékot a szavazóurnába, de amikor ment kifelé, a nyitott táskájában a szavazatszámláló bizottság egyik tagja meglátott egy listás szavazólapot. Ez a lap az átlagosnál nagyobb méretű – fűzte hozzá magyarázatul. – Az utcán, a szavazókör épülete előtt megállítottam, ahol önként előhúzta táskájából és megmutatta a szavazólapot – ismertette az esetet Borosta József.

Hozzátette: az egyéni képviselőjelöltek nevét tartalmazó szavazólap a férfi állítása szerint benne volt az urnába korábban bedobott borítékban. A szavazópolgár, a bizottság elnökének beszámolója szerint, kérdésükre sem volt hajlandó elárulni, hogy mi volt a szándéka a kitöltetlen, üres szavazólappal. A férfi ismét kapott egy borítékot, a szavazólappal visszament a fülkébe, ezt követően pedig a lezáratlan borítékot, amelyben láthatóan benne volt a szavazólap, bedobta az urnába. A szavazatszámláló bizottság elnöke az MTI felvetésére, hogy miért szavazhatott a férfi, azt válaszolta: „nem valósulhatott meg visszaélés". Közlése szerint az esetről jegyzőkönyvet vettek fel, s ezt eljuttatták a szavazókerületi választási bizottsághoz.

Kampányolni kezdett a szavazókör elhagyásakor az egyik párt delegáltja a baranyai Mecseknádasdon vasárnap délután – közölte a területi választási bizottság az MTI-vel. A férfi délután elhagyta a mohácsi körzethez tartozó település szavazókörét, felragasztotta pártja helyi képviselőjelöltjének fényképét egy kisteherautóra, majd egy ideig ezzel járta a falu utcáit – mondta el Lászlóné Kovács Ilona, a bizottság elnöke. Hozzátette: a kampánycsend-sértés több tanú beszámolója alapján megállapítható, de a bizottság a delegáltat írásbeli panasz hiányában nem marasztalhatta el.

Két, írásban beérkezett kifogásnak adott helyt és kampánycsend sértést állapított meg Csornán az 5. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság – mondta Harsányi Ernő, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek. Az egyik ügyben a kifogás tárgya az volt, hogy keresztül ment a városon egy autó az egyik párt plakátjával. A másik panasztevő azt kifogásolta, hogy közterületen letépték a fákról és a villanyoszlopokról az egyik párt plakátjait. Egyik esetben sem lehetett megállapítani az elkövetők személyét, így a választási bizottság nem tartotta indokoltnak azt felvetést, hogy a testület a jövőre nézve tiltsa el a kifogásolt cselekményektől az illetőket – mondta el az irodavezető.

Gyulai Sándor, a Hajdú-Bihar megyei 9-es számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnöke arról számolt be, hogy a Fidesz kifogása alapján a bizottság megállapította, kampánycsendet sértett a Hajdúnánási Városi Televízió, amely vasárnap reggel egyik műsorában fizetett politikai hirdetésként sugározta az MSZP kampányfilmjét.

Jogszabályt sértettek azok az aktivisták is, akik a kampánycsend beállta előtti időszakban Hajdúnánáson rácsapták a gépkocsi ajtaját és befröcskölték a náluk lévő ragasztóval azt a képviselőjelöltet, aki felkérte őket, hogy ne ragasszák felül a plakátjait. Ebben az ügyben is indult rendőrségi eljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkényes vizsgaremekek

A képző- és iparművészeti egyetem mellett az SZTE tanárképző főiskola rajzszakára jelentkeznek… Tovább olvasom