Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Rendkívüli helyzet, rendkívüli tetőzés

Katonai helikopterek cirkálnak Szeged belvárosa felett. A városban négyszáz katona és közel kétszáz polgárvédelmis dolgozik a gátakon. A helyzet rendkívüli. A Felső Tisza-parton megszűnt a közlekedés, buszok járnak kerülő úton a 9-es troli helyett. A Tisza várhatóan 990 centiméter körüli vízállással tetőzik a hét második felében Szegeden.
A Belvárosi híd közelében elhelyezett mércén jól látható, hogy a Tisza vízszintje minden eddiginél magasabb Fotó: Karnok Csaba
Az előreláthatólag 990 centiméteres, soha nem látott, történelmi méretű tetőzés a hét második felében várható Szegeden. Az 1970-es, korábbi rekordvízszintet (960 centiméter) tegnap délután öt órakor már 13 centiméterrel haladta meg a Tisza. A rendkívüli helyzetet súlyosbítja, hogy a Körösök vízgyűjtő területén tíz milliméter eső hullott, és Romániában megnyitottak egy víztározót, amely újabb pluszvizet hoz.

A szegedi partfal melletti szakaszt hétfőn lezárták. A gyalogosok addig nem használhatják, amíg nem oldják fel a tilalmat. Botka László polgármester, a helyi védelmi bizottság elnöke tegnap ismételten felhívta a szegediek figyelmét: személygépkocsi helyett vegyék igénybe az ingyenesen használható tömegközlekedési eszközöket. Kulcsfontosságú ugyanis, hogy a védekezés résztvevői gyorsan el tudjanak jutni olyan helyekre, ahol árvízi jelenségeket tapasztalnak. Ilyenek nemcsak a Tisza-parton, hanem az egész város területén megjelenhetnek.

Fegyelmezetten

A szegediek fegyelmezetten viselik a rendkívüli helyzettel járó korlátozó intézkedéseket – tudtuk meg Kaszás Mihálytól, a megyei védelmi bizottság titkárától. Eddig mindössze három gépkocsit kellett elszállítani, mert olyan helyen parkolt, ami nehezítette a védekezést. A rendőrség tizenhét személyt figyelmeztetett, mert – nem ismerve az új rendelkezéseket – átmentek a partfalnál a kordonon. Hét személy ellen szabálysértési eljárást indítottak. Szándékos rongálás nem történt.  
A Felső Tisza-parton – ahol feltört a víz – megszűnt a közlekedés. Hétfő este hat órától buszok járnak kerülő úton a 9-es troli helyett a Lugas utcától a nagypostáig, ahonnan az utasok már trolibusszal folytathatják útjukat.

A szakemberek szerint megtörténhet, hogy újabb utcákat is lezárnak, illetve korlátozzák a forgalmat. A védekezést akadályozó járműveket indoklás nélkül azonnal elszállítják. Továbbra is érvényben van a szivattyúzási tilalom. Ha valaki bármilyen, árvízzel kapcsolatos jelenséget észlel a város területén, azonnal jelezze a vízügyi igazgatóságnak.

Folyamatosan bővül a védekezésben részt vevők száma. Tegnap már hatszázan dolgoztak Szegeden a gátak mentén. A katonaság mellett a polgári védelem közel kétszáz emberrel kapcsolódott be a védekezésbe. Kató Sándor polgárvédelmi ezredes, az operatív törzs vezetője elmondta, hogy a megyében több mint ötszáz polgárvédelmis dolgozik. Ha kell, rövid időn belül ötezerre is tudják növelni a létszámot. Frank József megyei közgyűlési elnök, a megyei védelmi bizottság elnöke arról számolt be, hogy Csongrád megyében összesen 2557 ember dolgozik a védekezésen, a rendőrség több mint száz fővel képviselteti magát, a honvédség – váltott műszakban – ezer emberrel. Dobi László, az Atikövizig igazgatója, központi védelemvezető kiemelte: Szeged védelmi rendszerének zárása megtörtént, most már főleg a városon kívüli területeken folynak munkák. A város és a déli országhatár között nyúlgátak építése folyik, három kilométer hosszan – a legnagyobb rész már el is készült. Semmiféle – sem pénzügyi, sem személyi-technikai – akadálya nincs a sikeres védekezésnek.

Fotó: Karnok Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városiasodó állatvilág

Nemcsak az ember városiasodik – hanem az állatok is. Egyre újabb állatfajok fedezik föl az… Tovább olvasom