Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Rendkívüli volt a közgyűlés

Felújítási munkálatokat végeztek a városháza dísztermében, ahol a tegnapi rendkívüli ülést tartották. A közgyűlésen a kormánypárti képviselők nem jelentek meg. Két képviselő majdnem egymásnak ugrott.
Összeugrottak a képviselők. Apró Juhász János (jobbról) információink szerint azt vágta Bakai Csaba (balról) fejéhez, hogy ötmillióért eladta a jobboldalt. Fotó: Segesvári Csaba
Rövid szóváltás után majdnem egymásnak ugrott két képviselő tegnap a rendkívüli közgyűlés után a városháza dísztermében. Apró Juhász János egy rágalmat súgott a fülembe – mondta az eset után Bakai Csaba. – Azt kértem, hogy ismételje meg nyilvánosság előtt. Ő erre nem volt hajlandó.

Apró Juhász János lapunknak azt mondta: „Nem hagyjuk magunkat provokálni". Az ingerült Bakait képviselőtársai csitították.
Szabó László, aki a veszekedők közelében állt, úgy hallotta, hogy Apró Juhász ezt kérdezi Bakaitól: „Megkaptad már az 5 milliót, hogy eladod a jobboldalt?"

Félig üres a városháza felállványozott díszterme
A közgyűlés egyébként sem volt hagyományos, a dísztermet ugyanis éppen felújítják. Az állványokon munkások dolgoztak, az egyik oszlopra erősített táblán ez állt: veszélyes munkahely, belépni tilos. Kalmár Ferenc munkavédelmi sisakban lépett a helyiségbe. A közgyűlésen – melyet a Fidesz–KDNP-frakció kezdeményezett – kormánypárti képviselők nem vettek részt. Mint korábban megírtuk: az ellenzék elsősorban arról a dokumentumról szeretett volna tárgyalni, amely a város 2002–2006-os gazdasági helyzetét és a 2010-ig terjedő kötelezettségvállalást tartalmazza. Az összeállítást a jegyző juttatta el a képviselőknek, de közgyűlés még nem tárgyalta.

Kalmár Ferenc képviselő védősisakot öltött. Fotók: Segesvári Csaba
Az ülést Szentgyörgyi Pál alpolgármester vezette. Közölte, hogy semmi sem indokolja a rendkívüli közgyűlést, az egész csak a választási komédia része. A város gazdasági helyzetének megvitatására a korábbi közgyűléseken is volt lehetőség. Kijelentette: a költségvetés egyensúlyban van, és az adósságállománnyal sem történt semmi, ami indokolná a tárgyalást.

Napirend előtt Hüvös László, Bakai Csaba és Ványai Éva szólalt föl. Hüvös azt mondta, a baloldali többség nem akar dolgozni, Bakai Csaba pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a közgyűlés modortalanul kezdődött, ugyanis először Ökrös Tamásnak – aki a Szegedért Egyesület lemondott képviselőjének, Oláhné Görög Juditnak a helyét veszi át – az esküjét kellett volna meghallgatni, és megbízólevelét átadni.

Szentgyörgyi kérdésére Mózes Ervin jegyző közölte: az önkormányzati törvény értelmében a testület határozatképtelen – a szükséges 22 képviselő helyett csak 14-en voltak –, ezért feloszlatta az ülést. Az ellenzék ezután sajtótájékoztatót tartott, ahol egy nagy dobozból kis dobozt vettek elő – előbbire Gyurcsány-csomag, utóbbira Botka-csomag volt írva. Szőllősi Béla azt mondta: nem hagyják, hogy Botka László ezt kicsomagolja, inkább ő csomagoljon, és menjen a város éléről. Bemutatták azokat a csekkeket is, melyeket a baloldali képviselők számára töltöttek ki, hogy befizethessék a város összes adósságát.

Szőllősi szerint korábban szerepelt a szeptemberi ülés terve, ezért értehetetlen, hogy éppen most újítják a dísztermet. Az MSZP–SZDSZ-frakció szerint a felújítás volt előre tervezett.


Milliárdos vita

Szentgyörgyi Pál is tartott sajtótájékoztatót, melyen követelte: Oláh János fideszes polgármesterjelölt kérjen bocsánatot Botka Lászlótól, mert azt állította, hogy a polgármester nem mond igazat a város adósságállományáról. Kettejük véleménye között hétmilliárd forint az eltérés. Botka László ugyanis csak a banki hiteleket említi, amikor adósságról beszél, Oláh János pedig a kötelezettségvállalásokat is beleszámolja. Oláh plusz hétmilliárdja a város lízingszerződéseiből, visszatérítendő támogatásaiból és úgynevezett közalapítványi kötelezettségeiből, valamint készfizetési kezességvállalásaiból jön össze.

Győr, Debrecen

Debrecenben augusztus 10-én tartottak közgyűlést, legközelebb pedig szeptember 24-én ül össze a testület. Júliusban a képviselők nem üléseztek. A győriek „szorgalmasabbak", itt júniusban, júliusban és augusztus 10-én is volt közgyűlés (igaz, utóbbi rendkívüli). Legközelebb szeptember 21-én üléseznek a képviselők. Makón szerdán tartottak közgyűlést, Hódmezővásárhelyen tegnap, Szegeden július 21-én. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeri és Szokol: nosztalgia zenével és filmmel

A retroőrület hullámait lovagolja meg két szegedi amatőr lemezlovas. Szokol Szilárd és Megyeri Tamás… Tovább olvasom