Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Rendőr, testőr, vagyonőr, patikus és a többiek

Egy internetes oldal összegyűjtötte a tíz „válságbiztos" foglalkozást. A rendőröknek, a patikusoknak,a kocsmárosoknak például nem kell félniük munkájuk elvesztésétől. Az érintettek közül volt, aki cáfolt, és volt, aki egyetértett a kutatással.
Számos különböző felmérés vizsgálja: a gazdasági válság következtében mekkorára nő a munkanélküliség. A GFK piackutató egyik munkatársa szerint akár 100-120 ezer ember veszítheti el az állását. A FigyelőNet internetes lap nemrégiben összegyűjtötte a tíz „válságbiztos" foglalkozást. A lista alapján biztonságban érezhetik magukat a rendőrök, a vagyonőrök, a testőrök, hiszen a folyamatosan romló életfeltételek miatt nem csökken a bűnözés. Az egészségügyhöz kapcsolódó álláshelyeket is kevésbé veszélyezteti a gazdasági válság, a patikusokra és a kórházban dolgozó nővérekre ezek után is nagy szükség lesz.

– Valóban nem gondoljuk, hogy veszélyben lenne az állásunk. Nem tartom közhelynek: sajnos beteg mindig lesz. A válság miatt még több, mint eddig. A nyugdíjasok általában kuporgatnak a gyógyszereikre, de a középkorúak közül sokan – ha nincs nagy bajuk – a rossz anyagi körülmények miatt nem kezeltetik magukat. Emiatt halmozódnak a problémáik. Ez egy ördögi kör – magyarázta Harmatiné Nagy Orsolya patikus.

A patikusok állása a válságban is stabil. Fotó: Miskolczi Róbert
A patikusok állása a válságban is stabil.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az internetes portál szerint biztosnak látszik az energiaiparban tevékenykedők helyzete, az élelmiszer-ipari álláshelyek és az egészségügyhöz kapcsolódó munkahelyek dolgozóinak státusa. A gyorskölcsönöket intéző ügynökök most dolgozhatnak csak igazán, a kocsmai pultosoknak ezentúl is lesz vendégük, az érintettek az egyre olcsóbb termékeket keresik. A pénzbehajtók és a becsüsök pedig akár a recesszió nyertesei is lehetnek.

– Csak a laikusok hiszik: az a forgalmas kocsma, ahol sokan ülnek. Ez nem igaz. Hiszen sokszor a kispénzű vendégek kétdeci bor felett üldögélnek órák hosszat. Az a nyereséges, ahol folyamatosan huzat van, mert gyorsan váltják egymást a vendégek – magyarázta Kókai Attila vendéglátós. Szerinte nem igaz, hogy a kocsmák helyzete nem változik a válságban. Tizenkét éve van a szakmában, és a december mindig kiemelkedően az egyik legjobb hónapnak számított. Most egy novemberi átlagot hoztak. Az idén dől el, hogy be kell-e zárni valamelyik boltot, több is a csőd határán mozog.

Olvasóink írták

  • 2. egy 2009. január 24. 14:26
    „Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de ezek a felsorolt "biztos" állások sem mindig biztosak. Például az egyik rendőr cimborám elmondta, hogy most kapott valami 13. havi bérkorrekciót a megvont 13. havi juttatás helyett. Laza 13000 Ft-tal kevesebbet. Ja, és nincs semmi esélyük, hogy kapjanak fizetés emelést...
    A fent felsorolt többi szakmában dolgozó ismerőseim is csak panaszkodnak. Ha jól látom, akkor a politika kevesebb pénzért, és juttatásért szeretné azt elvárni, hogy védjék őket meg a rendőrök, akiknek pont ők nyírbálták meg a fizetésüket...”
  • 1. KolompárRómeó 2009. január 24. 08:12
    „Na végre egy újabb semmitmondó "cikk".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniustól épülhet az elkerülő

Már pályázhatnak a kivitelezők a csongrádi elkerülő út építésére: ajánlataikat március 9-éig… Tovább olvasom