Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Rendőrkézen a szegedi Bonnie és Clyde

Szeged - Autókat tört fel a szegedi Bonnie és Clyde: a 30 éves férfi és 29 éves menyasszonya a világ talán legismertebb bűnözőpárosa mintájára a „munkában" is összekötötte életét. Szerda hajnalban fogták el őket a rendőrök.

Egy lakó jelentette be múlt héten szerda hajnalban a rendőrség 107-es segélyhívószámára, hogy a szegedi Kecskeméti utcában két személy egy Suzuki után éppen egy Mazdát kísérel meg feltörni. Amikor a páros meglátta a rendőröket, sietve távozni akartak. A bejelentő látta, hogy merre mennek, tájékoztatta az ügyeletvezetőt, aki rádión keresztül az elkövetők nyomára vezette a járőröket. Néhány percen belül sikerült is elfogni egy 30 éves férfit és 29 éves mennyasszonyát.

– Nagyon romantikus – így kommentálta egy véleményét nevével ellentétben nem titkoló fiatalember a szegedi Kecskeméti utcában a történetet, amelyet tőlünk hallott: itt vették őrizetbe a rendőrök szerda hajnalban a szegedi Bonnie és Clyde-ot.

A dallasi szerelmespár a világ talán legismertebb bűnözőpárosa: a 30-as évek elején számtalan üzletet, bankot fosztottak ki, lakásokba törtek be és több embert – köztük rendőröket – meggyilkoltak. A rendőrség sokáig tehetetlen volt velük szemben, két éven át üldözték őket fél Amerikán keresztül, de az utolsó pillanatban mindig sikerült kereket oldaniuk – végül mesterlövészek ütöttek rajtuk, több mint 170 lövést adtak le autójukra: mindketten meghaltak.

Együtt indult autókat feltörni a jegyespár. Illusztráció: Miskolczi Róbert
Együtt indult autókat feltörni a jegyespár.
Illusztráció: Miskolczi Róbert

A szegedi pár bűnlajstroma azért nem ennyire drasztikus: a 30 éves férfi és 29 éves menyasszonya nem bankot rabolt, hanem autókat tört fel.

– Egy állampolgár jelentette be a rendőrség 107-es segélyhívószámán szerda hajnalban, hogy a Kecskeméti utcában két személy egy Suzuki után éppen egy Mazda típusú személygépkocsit kísérel meg feltörni. Az ügyeletvezető azonnal járőröket irányított a helyszínre. Amikor a páros meglátta, hogy a három járőrpár befordul az utcába, próbált nem feltűnő maradni. A férfi és a nő elindult az autóktól és egy kapualjban próbált megbújni. A bejelentő látta, merre mennek, így ő tájékoztatta az ügyeletvezetőt, aki rádión keresztül az elkövetők nyomára vezette a járőröket. A helyszíntől nem messze fogták meg őket – eleveníti fel a történetet Szenti Szabolcs rendőrhadnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A hét témája

Most induló új rovatunkban hétről hétre olyan témákat dolgozunk fel, amelyek foglalkoztatják olvasóinkat. A hét témája nem csak az adott eseményre koncentrál: igyekszünk bemutatni az események hátterét, következményeit. Ez alkalommal a szegedi rablópáros elfogása kapcsán a Bonnie és Clyde-kultuszt is boncolgatjuk, áttekintve az amerikai és a miskolci rablópáros történetét is.

A rendőrök a helyszínen megállapították: a férfi ellen elfogatóparancs van érvényben, a Csongrád Megyei Bíróság BV csoportja már kereste, mivel nem kezdte meg szabadságvesztés-büntetését. Ezért őt kihallgatását követően két rendőr bilincsben a Szegedi Fegyház és Börtönbe szállította.

A magára maradt menyasszony előállítása után távozott a rendőrségről, ám úgy gondolhatta: „akinek nincs párja, keressen magának" – más elfoglaltságot. Még aznap este jelentette az egyik áruház biztonsági szolgálata, hogy tetten értek egy nőt, aki 20 ezer forint értékben különféle kozmetikai cikkeket akart eltulajdonítani. Mikor előállították, kiderült: ugyanarról van szó, akit hajnalban már az autók feltörése miatt párjával megfordult a rendőrségen. A rendőrök őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását – arra azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem válaszoltak, miért „dolgozott" együtt a szegedi Bonnie és Clyde.

A miskolci páros

Egymillió forintos vérdíjat tűzött ki a rendőrség Novák Tünde és Fekete László fejére 2000 tavaszán. A miskolci Bonnie és Clyde-ként elhíresült páros ellen valóságos hajtóvadászat indult, amikor súlyosan megsebesítettek egy rendőrt.

A miskolci Bonnie és Clyde bűnözői pályafutása 1995. július 31-én kezdődött. A tizenhat éves Novák Tünde és az akkor 26 esztendős Fekete László 27 millió forintot rabolt egy nyíregyházi bankból. Később áttértek az autókra: Miskolcon fegyverrel kényszerítették áldozataikat, hogy adják át nekik autójukat.

Novák Tünde szabadulás után bűntársa, Fekete László sírjánál
Novák Tünde szabadulás után bűntársa, Fekete László sírjánál.

A rendőrök éveken át nyomoztak utánuk eredménytelenül, a sikert a véletlen hozta: Clyde rálőtt az őt igazoltató rendőrre, aki életveszélyesen megsérült. Hajtóvadászat indult ellenük. A pár egy garázsban bujkált egészen addig, amíg az a férfi, akitől a fegyvereket szerezték, beárulta őket.

Fekete László nem sokkal letartóztatásuk után öngyilkos lett. Tünde így egyedül állt bíróság elé. Tizenegy évet kapott, büntetését a kalocsai börtönben töltötte. Novák Tündével 2005 őszén találkoztunk. Akkor azt mondta: élete elkerülhetetlenül sodorta őt afelé, hogy elkövetővé váljon, hogy embert öljön. A fiatal nő könyvét – Miskolci Bonnie és Clyde címmel – 2001-ben adták ki. Három évvel később film is készült a könyv alapján.

Az amerikai páros

Legendák övezték az 1930-as évek hírhedt és kegyetlen bankrablópárosát: Bonnie és Clyde nemcsak életében, halálában is hős volt az amerikaiak szemében, annak ellenére, hogy több embert meggyilkoltak, és fegyveres rablások sorozatát követték el.

Bonnie és Clyde
Az eredeti Bonnie és Clyde.

Bonnie Parker 1910-ben született egy texasi kisvárosban. Apja korán meghalt, anyjával és testvéreivel nyomorban éltek. 16 évesen férjhez ment, de élete nagy szerelmével, Clyde Barrow-val csak néhány évvel később találkozott: 1930-ban. Románcukat Barrow letartóztatása szakította félbe, a férfit lecsukták. Később Bonnie fegyvert csempészett be neki a börtönbe, Clyde megszökött. Újra elfogták, és 14 évnyi börtönt varrtak a nyakába, de csak két évet kellett belőle letöltenie: 1932-ben kegyelmet kapott. Szabadulása után Bonnie-val követtek el bűncselekményeket: üzleteket raboltak ki, autókat loptak. Egyszer menekülés közben karamboloztak, a kifröccsenő akkumulátorsav szinte csontig leégette a húst a nő egyik kezéről. A páros bűnözői karrierje akkor érte el csúcspontját, amikor csatlakozott hozzájuk Clyde bátyja, Buck, annak felesége, és egy régi barátjuk. Az öttagú banda rabolt, gyilkolt. Két éven át nyomozott utánuk a rendőrség eredménytelenül: a szerencse mindig Bonnie-ék pártjára állt. A világgazdasági válság sújtotta Amerikában a sajtó felkapta történetüket, gyakran szerepeltek az újságok címlapján. Milliók számára ők voltak a legújabb kor Robin Hoodjai. Az emberek rajongása csak még jobban fokozódott, amikor Bonnie-ról megjelent egy fotó: kezében pisztoly, szájában cigaretta. Sokak szemében ő volt az élő példája annak, hogy a legmélyebb nyomorból is ki lehet törni. Az emberek úgy vélték: a bankok kifosztásával a rablóbanda a szegények legnagyobb ellenségein, a pénzüket és otthonukat elvevő bankokon vett revánsot.

Végül 1934. május 23-án mesterlövészek végeztek velük. Majdnem 170 lövést adtak le autójukra. Bonnie és Clyde ámokfutása véget ért. Holttestüket Dallasban nyilvánosan is bemutatták, majd két különböző temetőben temették el őket.

Nevük soha nem merült feledésbe: tucatnyi film dolgozta fel történetüket. A francia nyelvű dalt, amit róluk írtak, Serge Gainsbourg és Brigitte Bardot énekli.

Olvasóink írták

 • 5. abrakapokusz 2009. július 10. 14:59
  „"Az emberek úgy vélték: a bankok kifosztásával a rablóbanda a szegények legnagyobb ellenségein, a pénzüket és otthonukat elvevő bankokon vett revánsot."”
 • 4. step-by-step 2009. július 06. 10:32
  „Azt is kellene értékelni, hogy a lakossági bejelentés segítségével sikerült megállítani a további károkozást!!!
  Engem nem az érdekelt a cikkben, hogy mennyire romantikus a történet-azt szinte figyelmen kívül hagytam. Sokkal inkább annak örültem, hogy az 1 hete feltört és megrongált autóm feltételezett tetteseit elfogták.
  Köszönöm a közreműködőknek!”
 • 3. kiskacsa 2009. július 06. 10:25
  „Kár ilyen alattomos tolvajokat reklámozni. Az újságíró csökkenthetné a napi adagot, kevesebb is elég a rózsaszín bogyókból.”
 • 2. KolomparBeyonce 2009. július 06. 09:55
  „Balastyai tyuktolvaj boni and klajd :-DDD”
 • 1. magyarock1 2009. július 06. 09:47
  „Azért nem kéne ilyen romantikus körítés két szimpla bűnözö köré.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stohl András csak Szegeden babonás

Ha valami félresikerül, nem fogom fel kudarcnak. Mindennek megpróbálom a jó oldalát nézni –… Tovább olvasom