Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Rendőrök a dinnyeföldön

Szezon van. A mezőgazdaságban és a feketemunkában is. Szegedi idegenrendészt kísértünk el éjszakai razziára. Rajtaütöttünk egy baromfifeldolgozón, felderítettünk egy kocsmát, és megleptük a dinnyeszedőket.
Együtt igazoltat idegenrendész és rendőr. Fotó: Segesvári Csaba
Több bejelentést kapott a napokban külföldi feketemunkásokról a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szegedi regionális igazgatósága. A szegedi idegenrendészet jár el, ha Bács-Kiskun, Csongrád vagy Békés megye területéről jelzik: valahol engedély nélkül tartózkodnak vagy dolgoznak külföldiek. Bekéredzkedtünk tegnap az idegenrendész autójába.

A feljelentés részletei nem publikusak. Hajnali kettőkor, az autóban ülve tudtuk meg, hogy Békés megyei rendőrökkel fogunk együtt ellenőrizni Mezőkovácsházán és környékén. Koromsötétben autóztunk, és negyed négykor találkoztunk két autónyi békéscsabai kommandóssal. A feljelentés szerint a városszéli baromfifeldolgozót román állampolgárok takarítják éjjelente – engedély nélkül. Rövid eligazítás után rajtaütöttünk a „barneválon", ahol a portáson kívül három fűtő dolgozott. A rendőrök végigpásztázták az üzemcsarnokokat.

Módszer

Bár erről nem beszélnek az ellenőrzésen részt vevők, nem nehéz kitalálni, miért éjszaka történik az akció. Ilyenkor egy rakáson találják azokat, akiket keresnek. Ráadásul az álmából felriasztott ember előbb ideg-, majd őszinteségi rohamot kap, könnyebben kikotyog olyan információkat, amiket egyébként nem tenne.
Akkora csend és sötétség kongott bent, hogy a kifelé jövő vállas fiatalemberek elárulták, először saját rádiójuk zörrenése rémítette meg őket, majd két járőr egymást ijesztette halálra. A portás a bajsza alatt dörmögte: „a múlt héten egy nap kétszer jöttek a munkaügyisek, most meg maguk". Konstatálva, hogy minden szabályos, visszaültünk az autókba, elhagytuk a várost. Egy bekötőúton lapulva vártuk a pirkadatot és a következő ellenőrzést, nehogy elijesszük a feketemunkásokat.

Felszámolnak

Idén az első félévben a bevándorlási hivatal dél-alföldi igazgatósága Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében 65 helyen 304 külföldi állampolgárt ellenőrzött. 51 idegenrendészeti eljárást folytattak le, 41 embert – főként illegális munkavállalás miatt – kiutasítottak. 16 munkáltatót összesen másfél millió forintra büntettek.
A feljelentő azt állította, a város másik végén, egy kocsmánál szervezik reggelente munkára a román állampolgárokat. Hihetőnek tűnt, mert pontos adatokat mellékelt. A rendőrök feltűnés nélkül bekanyarodtak a tűzoltóság parkolójába, mi felderítésre gurultunk. Rádión tartottuk a kapcsolatot: a kocsma meglett, nyugalom, várunk. És vártunk. Egy órán keresztül. Mostanában van szezonja az éjszakai razziáknak, mert nagy ütemben haladnak a mezőgazdasági munkák. Mi viszont hiába figyeltünk, nem jött senki. Az idegenrendész adminisztrálta a semmit, majd spontán ellenőrzést javasolt.

Medgyesegyháza határában leptünk meg dinnyeszedőket. A rendőrök igazoltattak, az idegenrendész keresztkérdéseket tett fel, ők készségesen válaszoltak. Minden rendben volt. Szabó András gyulai gazda szavaiból kitűnt, késik az igazi szezon két hetet, akkor viszont megélénkül a környék. És egyre kevesebben kockáztatják a feketemunkásokat, mert egyik ellenőrzés éri a másikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József csalódott a mai politikában

Gregor József rosszul viseli az Operaházzal kapcsolatos történéseket, és csalódott a politikában.… Tovább olvasom