Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Rendőrök és polgárőrök is segítenek tanévkezdéskor

Sűrítik az 1-es villamospótló, valamint a 10-es busz járatait szeptember 1-jétől. Az Anna-kúti csomóponton a felújítás miatt továbbra sem lehet áthaladni, ezért marad a villamosok és az eredetileg itt közlekedő buszok módosított útvonala.
A szegedi Anna-kúti csomópont vágányrekonstrukciós munkái miatt a villamosok csak szeptember 23-ától – próbaüzemben – járhatnak, az autósok és a buszok pedig majd október 22-étől. Csakhogy a szeptember 1-jei iskolakezdés miatt az autós- és a gyalogosforgalom is megnövekszik.

Tapasztó Sándor, az Anna-kúti felújítást irányító Szeged Pólus Kft. projektigazgatója elmondta: a határidők tartása érdekében a kivitelező folyamatosan, szombaton és vasárnap is dolgozik. De a gyalogos- és az autósforgalom tekintetében minden marad az eddigi, ideiglenes rend szerint szeptember 1., az iskolakezdés után is. A 3-4-es jelzéssel közlekedő villamos továbbra is Tarján végállomás és a Kálvin tér között közlekedik: az utasoknak gyalog kell átvágniuk az Anna-kúti csomóponton a Centrumig, ahonnan 4V-8 jelzéssel villamospótló autóbusz közlekedik Kecskésig. A pótló a Dugonics téri buszmegállóban, a Petőfi Sándor sugárút 25. szám előtt, valamint a 76-os busz megállóiban áll meg. Az 1-es villamos vonalán 1V jelzéssel pótlóbusz közlekedik Rókus és Szeged pályaudvar között. Tanévkezdettől sűrítik a járatokat.

A Madách utcában most sem könnyű közlekedni. Vajon mi lesz itt szeptember 1-jén? Fotó: Segesvári Csaba
A Madách utcában most sem könnyű közlekedni. Vajon mi lesz itt szeptember 1-jén?
Fotó: Segesvári Csaba

Az SZKT a pályán több helyen is karbantartási munkálatokat kezd szeptember 1-jétől: a Kossuth Lajos sugárúton és a Boldogasszony sugárúton az 1-es pótlóbusz ezért nem a korábbi villamosmegállókban, hanem az azokhoz legközelebb eső buszmegállókban áll meg. A 3-as és 3F-es jelzésű villamosok továbbra is a Dugonics tértől a vadasparkig, illetve a Fonógyári útig közlekednek. A 8-as vonalon trolibusz jár a Körtöltés utca és a Kálvin tér között. A felújítás óta a 8-as trolibuszpótló, a 35-ös és a 35Y-os autóbusz nem közlekedik, ez nem változik szeptember 1-jén sem. A 8-as Szent István téri megállóhelye a Kálvin tér irányában átmenetileg megszűnt, helyette a Lechner téren és a Kálvin téren lehet le- és felszállni a 8-as trolira.

Jegykezelés

A 4-es villamos és a 8-as trolibuszpótló eredeti vonalát végig használó utasoknak az Anna-kúti átszállás után a jegy számozatlan felét is érvényesíteniük kell. A 3 és 3F eredeti útvonalán végig utazóknak átszállás után a 4V-8-as autóbuszon nem kell érvényesíteniük a jegyüket a Dugonics tér Centrum Áruház között. Ha a Centrumnál villamosra szállnak, akkor a jegy másik felét is érvényesíteni kell.

A 10-es és 20-as jelzésű autóbuszok ideiglenes útvonala oda-vissza irányban továbbra is a Glattfelder tértől a Dózsa utca, Vörösmarty utca, Széchenyi tér, Kiss Ernő utca, Centrum Áruház marad. A 10-es vonalon sűrűbben indulnak majd a járatok. Az autóbuszok a Dózsa utcai trolibuszmegállókat használják az Anna-kút helyett.

A trolibuszokon és az 1-es vonalon, valamint a Tisza Volánnál szeptember 1-jétől téli menetrend lép életbe. A követési időkről bővebben a www.szkt.hu és a www.tiszavolan.hu honlapon lehet olvasni.

A rendőrség Vad Róbert tájékoztatása szerint tanévkezdéskor nem tervez forgalomirányítást az Anna-kúti csomópont környékén. – Ha mégis dugó alakul ki, akkor természetesen közbelépünk – beszélt a rendőrségi szóvivő. Rendőrök, városőrök és polgárőrök azonban lesznek egyes, a forgalom szempontjából nehezebb helyzetű iskolák előtt, ilyen például a Ságvári vagy a Madách. Mindenesetre aki teheti, vegye igénybe a tömegközlekedést.

Útfelbontások

Az Égáz-Dégáz Zrt. Szeged területén újabb, gázszolgáltatással kapcsolatos útfelbontást az idén már nem tervez. Jelen pillanatban dolgoznak a Kis-Tisza utcában, a Felső Tisza-parton, a Jósika és a Bihari utcában, a Bihari utca 22-32., illetve a Szentháromság utca 41. és 75. szám tömbbelsőjében. A tervezett határidő: szeptember 15. Ugyancsak útfelbontás van a Zákány utcában: itt a közmű-rekonstrukció a Szegedi Vízmű Zrt.-vel közösen folyik. Ezt szeptember 30-áig szeretnék befejezni.

Olvasóink írták

 • 10. cocoa 2008. szeptember 07. 14:09
  „nem tudja vki h.miért bontották le a Szentháromság utcai Spar-t?újjáépítik v.megszűnik?mikorra lesz kész?”
 • 9. Horváth Józsefné 2008. szeptember 07. 09:43
  „Igen Szegeden vannak polgárőrök nem kevesen tesszük a dolgunkat.De azt tudomásul kell venni hogy mindannyian a mukából élünk tehát a polg.őrséggel járó+munkát a szabadidőnkből vesszük el a családtól illetve a pihenésre jutó időnkből!Amig ilyen erőszakos világot élünk sajnos mi sem tudunk mindenhol ott lenni és mindenhol segiteni!Egyébiránt a jogaink tulzottan korlátozottak ahhoz hogy hathatósabban tudjunk intézkedni és ezzel a bűnözők nagyon is tisztába vannak.Tehát mindent összevetve:Ahol tudunk segitünk és ezt nagyon tegyük idézőjelbe!üdvözlettel egy polgárőr”
 • 8. egy utas 2008. augusztus 29. 23:24
  „"Az SZKT a pályán több helyen is karbantartási munkálatokat kezd szeptember 1-jétől: a Kossuth Lajos sugárúton és a Boldogasszony sugárúton az 1-es pótlóbusz ezért nem a korábbi villamosmegállókban, hanem az azokhoz legközelebb eső buszmegállókban áll meg."
  Gratulálok a városvezetésnek hogy ekkorra engedélyezte a munkát, így a 1V-s pótló buszok is araszolgathatnak dugóban a többiekkel együtt még nagyobbá téve a forgalmat.”
 • 7. 4 2008. augusztus 29. 22:12
  „polgárőrök??? Szegeden vannak polgárőrök, és mégis bántalmaznak este kerékpárost, vagy gyalogost az utcán??”
 • 6. hx 2008. augusztus 29. 09:47
  „Ugyan már, a Vedres utcai óvoda előtt is tilos várakozni, mégis száz méter hosszan elállják az egész sávot a "fájós lábú" szülők :(”
 • 5. joy 2008. augusztus 29. 09:26
  „Kérdés:
  Nem lehetne ideiglenesen megtiltani a parkolást azokban a mellékutcákban, ahol a terelt tömkozjárművek közlekednek?
  Az iskolák környékén tiltani kellene a megállást szgk-kkal!
  Sokkal emberibb az a megoldás, ha a szülő gyermekét sétálva kíséri az iskola kapujáig, nem tart föl senkit sem a közlekedésben.
  Nem úgy az autós, aki kib.sza kölkét a flaszterra, utána küldi a táskáját, puszikákat dobál neki, közben föltartja a forgalmat szabálytalan megállásával!”
 • 4. honorus 2008. augusztus 29. 08:29
  „A helyzet adott köpködni, morogni(finoman szólva) lehet.
  Azt már most borítékolom hogy a Madách utca és Mérey utca be fog állni mint a Boldogasszony sugárút szokott 7.15 és 7.30 között. Azon kellene elgondolkodniuk szerintem az embereknek akik a gyereküket az iskolába viszik , hogy vajon le fog szakadni a lábuk ha nem az iskolák elött állnak meg?? A MAdách iskolától a Lechner tér vagy a Füredi utca a világ végén van?? 5 perc séta a kocsiig és vissza nem fér bele?? Ennyit képesek e vajon azért áldozni, hogy kisebb tumultus ne alakuljon ki??? Persze tudom hogy rém egyszerű megállni az iskola előtt az úton és ott kipattintani a gyereket, mégha ezzel leáll is az utca forgalma!!!! Majd anyázva továbbhajtani hogy milyen türelmetlen barmok dudálnak és integetnek neki, bár lehetséges hogy 50 méterrel arrébb volna parkoló, de adig nem lát el, és különben is mit érdekeli hogy mit okoz!!!! Egyszóval ha egy kicsit mi magunk is odafigyelnénk, és a bosszúság elkerülése végett áldozatot tudnánk hozni- 5 perc sétát-lehetséges lenne, hogy nyugodtabban, kultúráltaban-megkockáztatom- emberhet méltóbban, indulnának a napjaink addig amíg el nem készül az Anna-kút.

  Hja és nem vagyok idealista, tudom hogy nem lesz így!!!!”
 • 3. Brumee 2008. augusztus 29. 08:26
  „Csak arra volnák kiváncsi, hogy ki volt az a vadbarom,aki kitalálta azt, hogy a Széchenyi térre balra kiforduló potló járgány egyszerre menjen a gyalogos forgalommal.A másik ami zavar,hogy ezek a sofőrök nem néznek sem istent sem embert úgy vágódnak ki a Kelemen utcából.”
 • 2. dasza 2008. augusztus 29. 08:25
  „Sűrűbben fog járni a 9-es troli, nem kell mindjárt honatyákért kajabálni...”
 • 1. Felső Tisza-part-i lakos 2008. augusztus 29. 03:21
  „Elkészült a Tisza Center...Egyre többen utaznak oda-vissza.Egyre többen szállnak majd le a tápéi buszról-ISKOLA KEZDÉS!!!!!!!!!!!
  Nem kellene a 9-es TROLI járatait is sűríteni?
  HONATYÁK!Utazgassatok TI is a 9-es trolival -netán 1-2 gyerekkel -ezen a vonalon,modjuk 7-10-ig.Garantált a TÖMEGNYOMI!
  S.O.S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják az Izabella híd burkolatát

Szeged - Felújítják a szegedi Izabella híd aszfaltjának egyik felét a hétvégén. Légrádi Veronika, a… Tovább olvasom